STF Värend Lokalavdelning

Kontaktperson

Berne Persson

Telefon: 0761154898

stf.varend@la.stfturist.se

Postadress

STF Värend Lokalavdelning - Sjövallavägen 12, Lgh 1401, 35259 Växjö

Våra kommuner

Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Värendsbygden är Vilhelm Mobergs och en gång utvandrarnas hemtrakter och ett av de många små ”länder” som finns i Småland. Landskapet är vackert marmorerat med många sjöar och mycket skog, men även med åkrar och ängar.
Anslut dig till vår lokalavdelning eller anmäl dig till våra aktiviteter genom att maila oss så får du mer information.
Läs mer

Många väljer att vandra längs landskapets vandringsleder eller cykla längs de många cykelleder som finns utstakade. Utvandrarleden är en av dem och bjuder på flera kulturella minnesmärken längs vägen. Det är en historisk vandring till det som ännu finns kvar av emigranternas och Vilhelm Mobergs hembygd.

Värendsbygdens historia går längre tillbaka än till Moberg. Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet och övertogs av Nils Dacke och hans upprorsmän. En annan sevärdhet är Domkyrkan, vars äldsta delar uppfördes på 1100-talet. Inglinge Hög är en av Smålands största fornlämningar. Gravfältet är från yngre järnåldern, med stensättningar och skeppssättningar.

Vår och höst anordnar STF Värends lokalavdelning många aktiviteter ute i naturen. Även många företagsbesök görs, och ett 10-tal gånger per år träffas vi för att lyssna på föreläsningar samt för att ha en trevlig stund med social samvaro.

Värendskretsen grundades 1976 och ombildades 2013 till lokalavdelning STF Värend och samlar i nuläget cirka 400 medlemmar.

Aktiviteter

  • 01 Jan - 31 Dec 2024

    • 01

      Jan

      2024

    • 31

      Dec

      2024

    Aktiviteter 2024

    Under fliken AKTUELLT hittar du aktuell information från vår lokalavdelning. Följande beskriver vår verksamhet: drive.google.com/file/d/1lYYQLB4W7aTSYfvroZWEt3...

    Läs mer

    Pris

    Medlem: Pris ej bestämt

  • 11 Mar - 30 Apr 2024

    • 11

      Mar

      2024

    • 30

      Apr

      2024

    Programplanering hösten 2024

    Det är dags att planera programmet för hösten 2024. Programkommittén träffas den 11 mars klockan 16:00. Platsen är gamla residenset med ingång från Kungsgatan. Entredörren är öppen men dörren till korridoren där vi håller till är normalt låst. Därför är det klokt om ni meddelar vår programansvarige Lars-Göran Karlsson på telefon 070-443 16 35 eller någon annan i styrelsen. Alla är välkomna med förslag till caféträffar, utflykter, företagsbesök mm. Har du inte möjlighet att närvara vid mötet går det bra att lämna tips på aktiviteter på vår e-post: stf.varend@la.stfturist.se eller ringa någon i styrelsen. Är du dessutom själv beredd att arrangera en aktivitet så hjälper du programkommittén ännu mer.

    Läs mer

    Pris

    Medlem: Gratis

  • 03 Apr 2024

    • 03

      Apr

      2024

    Träffpunkt STF 2024/5 - De fem största (The big five)

    Ulf Johansson från Delary har rest över hela världen och på skotthåll träffat flera av de stora vilda djuren. Han berättar och visar bilder från sin resor.

    Läs mer

    OBS! Träffpunkterna är flyttade till Equmeniakyrkan, Bergövägen 2, Växjö. Vi har tillgång till kyrkans parkering.
    Pris

    Medlem: 90 kr

    Icke-medlem: 120 kr

  • 11 Apr 2024

    • 11

      Apr

      2024

    Företagsbesök i Alvesta

    Ekets Group grundades 2016 och består av fabriker i Skillingaryd och Uppåkra. Det är ett av norra Europas mest kvalificerade företag inom skärande bearbetning. Under 2022 utökades gruppen med Ekets Ullman i Alvesta. Vi får en utförlig presentation och en guidad rundvandring. Lunch i Alvesta. Efter lunchen besöker vi Alvesta Biogas. Varje dag kommer 6-7 lastbilslaster med totalt 240 ton flytgödsel, slakt- och matavfall. Detta ger ca 6000 kg biogas, ungefär den mängd som behövs för att köra en bil tre varv runt jorden.

    Läs mer

    Fulltecknad! Reservlista finns. I priset ingår lunch.
    Pris

    Medlem: 150 kr

    Icke-medlem: 210 kr

  • 25 Apr 2024

    • 25

      Apr

      2024

    Abena AB och Abena Arena

    Vi besöker Abena Växjö, som är ett danskt familjeföretag beläget i Åbenrå, Växjös danska vänort. I Växjö finns ledning och försäljning för Sverige samt ett stort lager. Deras största produkter består av engångsmaterial till sjukvård och restaurangverksamhet. På eftermiddagen besöker vi Abena Arena, en helt nybyggd anläggning för ridsport. Verksamheten bedrivs av Växjöortens Fältrittklubb, en klubb med över 600 medlemmar.

    Läs mer

    I priset ingår lunch.
    Pris

    Medlem: 150 kr

    Icke-medlem: 210 kr

  • 15 Maj 2024

    • 15

      Maj

      2024

    Hanefors naturreservat och Väckelsångs industriplast

    Hanefors naturreservat, som ligger vid Skyeån söder om Ingelstad, invigdes år 2023. På platsen har funnits många olika typer av industriell verksamhet även om inte mycket vittnar om det nu. 1763 fanns fyra kvarnplatser i området och under 1800-talet fanns här pappersbruk och sågverk. 1908 anlades ett kraftverk, som 100 år senare revs. Även delar av dammanläggningen revs för att underlätta fiskvandringen. Anders Karlsson som är uppvuxen i området guidar. Efter lunch besöker vi Väckelsång Industriplast. Företaget, som ägs av två bröder, vars far grundade företaget 1970, har ca 25 anställda. En stor produktgrupp är artiklar för djur och lantbruk med bland annat den världsberömda stallgrepen. Men sortimentet är mycket större än så, allt från sophanteringskärl, spannar, bildelar och till den nu kanske volymmässigt största produkten som är delbara kabelskydd i olika dimensioner. Företaget har en avancerad maskinpark med en produktionsyta på 5-6000 kvm.

    Läs mer

    Fulltecknad! Reservlista finns. I priset ingår lunch. Medtag eget fika!
    Pris

    Medlem: 160 kr

    Icke-medlem: 220 kr

  • 30 Maj 2024

    • 30

      Maj

      2024

    Mönsterås massabruk och Pataholms by

    Vi åker med buss till Mönsterås och besöker Södras massabruk som är ett av de modernaste i världen. Bruket är också en viktig producent av grön el. Här finns även ett sågverk och en egen hamn. Efter kaffet får vi en guidning av bruket. Guidningen sker från bussen och delvis till fots. Efter lunch åker vi söderut till Pataholm, ett välbevarat kustsamhälle med bevarad bebyggelse från 1800-talet där vi blir guidade. Pataholm upplevde sin storhetstid på 1800-talet. Skickliga hantverkare och köpmän drog sig till orten, utskeppning av varor var en betydande verksamhet. I priset ingår resa med buss, kaffe, guidningar och lunch.

    Läs mer

    Fulltecknad! Reservlista finns. Obs! Anmälan senast 21/5. Vi beräknas vara tillbaka senast kl. 18.00
    Pris

    Medlem: 400 kr

    Icke-medlem: 460 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.