Facebook
Twitter

STF Nära dig

STF Skellefteå Lokalavdelning

Kontaktperson

Christer Norde

Telefon: 070-2027495

stfskelleftea@stfturist.se

Postadress

STF Skellefteå Lokalavdelning - Aldergatan 1, lgh 1401, 93135 Skellefteå

Våra kommuner

Skellefteå

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Strax söder om polcirkeln ligger Västerbotten och förenklat är Skellefteåregionen ost, guld och elkraft. Guldriket har en gedigen historia och det finns många sevärdheter att upptäcka.
Läs mer

Västerbottensostens intåg en gång i tiden har resulterat i ett omfattande Ostrike med såväl historiska miljöer som nybyggda anläggningar. Och de viktiga älvarna förser hela Sverige med elkraft. Men det finns naturligtvis mer. Vildmarken och vindlande älvar lockar turister till både fiske, forsränning, vandring och skidåkning. Västerbotten har uppfostrat flera av världsstjärnor inom utförsåkning. Inom regionen finns också Sveriges sydligaste skogssameby i Malå.

Nordanåområdet är Skellefteås centrum för kultur. Här ligger Lejonströmsbron, landets äldsta träbro som är byggd 1737 och fortfarande i bruk. Skellefteälven på sträckan mellan denna bro och Parkbron erbjuder ett rikt fågelliv endast ett stenkast från centrum. Bästa området för att höra fågelsång är efter strandpromenaden på norra sida älven, från Nordanå och upp emot landskyrkan och kring Rovön.

Bonnstan är Skellefteås kyrkstad. Bonnstan var böndernas stad och Skellefteå var borgarnas i staden. Kyrkstäder är ett typiskt norrländskt kulturarv och kom till i tider då det var kyrkoplikt. Städerna grundades på 1600-talet men i Skellefteå så sent som 1845.

Lokalavdelningen brinner för att presentera vår bygd ur flera olika aspekter och anordnar ofta svamputflykter, fågelskådning, författarbesök och vandringar.

Lokalavdelningen grundades år 1975 och har cirka 90 medlemmar.

Aktiviteter

 • 01 Maj 2018

  • 01

   Maj

   2018

  Fågelutflykt

  Vi följer med Naturskyddsföreningens fågelkunniga guide och hälsar vårens fåglar välkomna. Tag gärna med kikare, fika, stövlar, sittunderlag, kamera och fågelbok.

  Läs mer

  Samlingsplats och tid se SNF:s hemsida. svenskanaturskyddsforeningen.se/skelleftea/
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 26 Maj 2018

  • 26

   Maj

   2018

  Kulturvandring Bissjön

  En kulturvandring i anrik jordbruksby. En slinga på 3 km som sträcker sig runt byn Bissjön, Lövånger. Längst leden finns skyltar som bland annat berättar om ortstypiska och välkända örter. Sevärdheter:...

  Läs mer

  Samling på parkeringen vid Folkets Park, Skellefteå för samåkning. Start 10.15 vid den gamla sågen som ligger vid vägen till Vallen vid "Sågkåken". Ingen anmälan behövs.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 16 Jun 2018

  • 16

   Jun

   2018

  Naturreservatet Kalkstenstjärn

  Den sällsynta och vackra finnrosen är en meterhög rosbuske, som blommar mitten juni månad med stora karminröda blommor. Vid Kalkstenstjärn växer den rikligt inom ett relativt stort område och det utgör...

  Läs mer

  Kör från Skellefteå österut längs Järnvägsleden mot Skelleftehamn. Sväng vänster in på Skelleftehamnsvägen i Furunäs. Sväng vänster mot Trygatan efter ca 2 km och fortsätt norrut längs skogsvägen i ca...
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 01 Sep 2018

  • 01

   Sep

   2018

  Svamputflykt

  Följ med och plocka matsvampar med kunnig guide tillsammans med Svenska Naturskyddsföreningen Skellefteå.

  Läs mer

  Slutet av augusti/början av september. Samlingsplats och tid se SNF:s hemsida: svenskanaturskyddsforeningen.se/skelleftea/ OBS! Anmälan till SNF:s ansvarige guide.
  Pris

  Medlem: Gratis