STF Skara-Götene Lokalavdelning

Postadress

STF Skara-Götene Lokalavdelning - Lerlidsgatan 8, 53238 Skara

Våra kommuner

Götene, Skara

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila oss så får du mer information om vår verksamhet

Lokalavdelningens område bjuder på många olika karaktärer. I nordväst Vänern med platåberget Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara.
Läs mer

Lokalavdelningens område bjuder på många olika karaktärer. I nordväst Vänern med platåberget Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara.

Den omväxlande naturen inbjuder till vandringar. På Kinnekulle och i Valleområdet finns många lokala leder och strövområden. Bygden korsas också av längre pilgrimsleder. Kinnekulle med sin ovanliga berggrund och unika flora är en del av FNs biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Från utsiktstornet på Högkullen ser man långt ut över innanhavet Vänern.

Hornborgasjön är en fantastisk fågelsjö. Vid informationscentralen Trandansen på sjöns sydspets bjuds på allt från örnsafari på senvintern till invasion av tio tusentals tranor på våren. På östra sidan av sjön vid Naturum Hornborgasjön häckar många olika fågelarter varav flera sällsynta.

Kulturarvet är stort. Inom området finns flera fornlämningar och många medeltida kyrkor. Skara domkyrka är den största och ger staden dess särprägel. Runt kyrkan finns anrika skolbyggnader, museum och veterinärinrättning från Linnés tid, men även små affärer, kaféer och restauranger. Vid Kinnekulle ligger Husaby kyrka och Biskopsborg där Olof Skötkonung lät döpa sig och därmed gjorde kristendomen till statsreligion för 1000 år sedan.

Varnhems klosterkyrka vid Billingen är en mäktig katedral dit många kommer för att bland annat se Birger Jarls grav. Utgrävningar i Varnhem på 2000-talet visar att kristendomen kom till Västergötland redan på 900-talet, ungefär hundra år tidigare än vad vi hittills trott. De märkligaste fynden är rester av en stenkyrka från sent 1000-tal och kristna gravar. Intill kyrkomuren fann man en grav med ett välbevarat kvinnoskelett och ett gravlock med skriften ”här vilar Kata, Kätils hustru”. Över kyrkoruinen och graven har byggts ett hus som skydd och även för att kunna visa kyrkoruinen och graven. Byggnaden kallas Kata gård och har blivit ett stort turistmål.

Lokalföreningens program består av utflykter till aktuella och sevärda platser, föreläsningar och kulturevenemang. Vårt måtto är ” Upplevelsen i centrum”. Vår lokalavdelning arrangerar årligen studiecirklar i samarbete med Studiefrämjandet. Vi samarbetar också med andra föreningar om natur- och fritidsarrangemang.

Föreningen ger möjlighet till fina upplevelser och möten med nya människor.  Du är också välkommen!

Aktiviteter

 • 28 Jan - 14 Jun 2019

  • 28

   Jan

   2019

  • 14

   Jun

   2019

  Cirkelstart måndag 28 januari kl. 18:30

  Välkommen att vara med i vår cirkel! Temat för våren fastställs vid första mötet. Vi träffas i Studiefrämjandets lokaler, Skolgatan 3, Skar.

  Läs mer

  Är du intresserad, hör av dig till Lennart, eller kom till Skolgatan 3, Skara 28 januari 2019. Lennart Lundquist 0511-12054, 073-0546285
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 27 Apr 2019

  • 27

   Apr

   2019

  Konst- och skulpturvandring i Borås, heldag lördag 27 april

  Häng med på bussresa till Borås! Vi får en häftig upplevelse med skräddarsydd guidning av konst, street art, skulpturer och muralmålningar i Borås City. Vi lunchar på Textilmuseet och på eftermiddagen...

  Läs mer

  Bindande anmälan senast 29 mars. Ewa Falemo, mail: ewa.falemo@falemo.se.
  Pris

  Medlem: 600 kr

  Icke-medlem: 650 kr

 • 23 Maj 2019

  • 23

   Maj

   2019

  Besök vid Råbäcks mekaniska stenhuggeri, Råbäcks kalkgruva samt blomstervandring torsdag 23 maj kl. 13.15-cirka kl. 20

  Vi besöker en av landets bäst bevarade arbetsplatser från det industriella genombrottets tid. Idag är stenhuggeriet ett levande museum som vill visa stenarbetets teknik, miljö och historia. Museet blev...

  Läs mer

  Anmälan senast 19 maj till Sonja. sonja.lejmark@gmail.com, mobil: 0703758880
  Pris

  Medlem: 70 kr

  Icke-medlem: 100 kr