Facebook
Twitter

STF Nära dig

STF Skara-Götene Lokalavdelning

Kontaktperson

Lars Ahlmark

Telefon: 070-202 86 69

stfskaragotene@stfturist.se

Postadress

STF Skara-Götene Lokalavdelning - Lerlidsgatan 8, 53238 Skara

Våra kommuner

Götene, Skara

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Lokalavdelningens område bjuder på många olika karaktärer. I nordväst Vänern med platåberget Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet, en gammal kulturbyggd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara.
Läs mer

Den omväxlande naturen inbjuder till vandringar. På Kinnekulle och i Valleområdet finns många lokala leder och strövområden. Bygden korsas också av längre pilgrimsleder. Kinnekulle med sin ovanliga berggrund och unika flora är en del av FNs biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Från utsiktstornet på Högkullen ser man långt ut över innanhavet Vänern.

Hornborgasjön är en fantastisk fågelsjö. Vid ”Naturum Trandansen” på sjöns sydspets bjuds på allt från örnsafari på senvintern till invasion av tusentals tranor på våren. På östra sidan av sjön vid ”Naturum Hornborga” häckar många olika fågelarter varav flera sällsynta.

Kulturarvet är stort. Inom området finns flera fornlämningar och många medeltida kyrkor. Skara domkyrka är den största och ger staden dess särprägel. Runt kyrkan finns från anrika skolbyggnader, museum och veterinärinrättning från Linnés tid, men även små affärer, kaféer och restauranger. Vid Kinnekulle ligger Husaby kyrka och Biskopsborg där Olof Skötkonung lät döpa sig och därmed gjorde kristendomen till statsreligion för 1000 år sedan. Även Varnhems klosterkyrka vid Billingen är en mäktig katedral dit många kommer för att se Birger Jarls grav.

Vårt lokala program består av utflykter till aktuella och sevärda platser, föreläsningar och kulturevenemang. Vår lokalavdelning arrangerar årligen studiecirklar och samarbetar med andra föreningar om natur och fritidsarrangemang .

Lokalavdelningen har ett givande och värdefullt samarbete med Studiefrämjandet.

Omstarten med STF Skara-Götenes nya lokalavdelning känns spännande. Vi är glada över att det reda nu är ca 160 st som valt att vara medlemmar hos oss.

Du är också välkommen!

Aktiviteter

 • 21 Feb 2018

  • 21

   Feb

   2018

  Lokalavdelningens Årsmöte 2018

  Visning av Länsstyrelsens nya hus vid Hornborgasjön och café Doppingen. Vi får en redogörelse för hur projektet har vuxit fram, hur det fungerar idag och en blick in i framtiden. Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Lokalavdelningen...

  Läs mer

  Onsdag 21 februari kl. 18:30 i Café Doppingen, Hornborgasjön. Anmälan till Dagmar (enbart för veta hur många fikagäster det blir).
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 07 Mar

  • 07

   Mar

   2018

  Vinprovning med mat

  Kenneth Jonsson från Triplus vinhandel informerar om deras verksamhet. Vi provsmakar några av deras viner och äter en bit mat till för att uppleva kombinationen mat-vin. Grundarnas filosofi är att besöka...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 200 kr

 • 12 Apr

  • 12

   Apr

   2018

  skövde stadsmuseum

  I en textilfabriks gamla lokaler på Norrmalm ligger Skövde Kulturfabrik. Efter omfattande renovering har det skapats ett hus fullt av möjligheter med musikskola och museum. Vi blir guidade i museidelen...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 100 kr

 • 16 Maj

  • 16

   Maj

   2018

  Vandring till Almeö

  Följ med till en unik boplats i Hornborgasjön som har varit bebodd från stenåldern fram till 1960-talet. Vi vandrar totalt ca 5 km på markvägar och stigar över de vidsträckta maderna i Hornborga och Sätuna....

  Läs mer

  Onsdag 16 maj kl 18.45-ca 21. Kostnad 40 kr. Samåkning från Kråks parkering kl 18 eller Broddetorps affär kl 18.30
  Pris

  Medlem: 40 kr