Facebook
Twitter

STF Nära dig

STF Norra Skaraborg Lokalavdelning

Kontaktperson

Eva Ericson

Telefon: 0709-924243

stfnorraskaraborg@stfturist.se

Postadress

STF Norra Skaraborg Lokalavdelning - Marieholmsvägen 61, 54243 Mariestad

Våra kommuner

Gullspång, Mariestad, Töreboda

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Stefan Svensson

STF Norra Skaraborg, i vilken kommunerna Gullspång, Mariestad och Töreboda ingår, har många intressanta kulturella och natursköna områden. Det är en gränsbygd och mellan Vänern och Vättern söder om Tiveden och de stora sjöarna Skagern, Unden och Viken.
Läs mer

Hova har ett strategiskt läge mellan sjöarna Vänern, Skagern och Unden samt mot vidmarken Tiveden. Här stod slaget mellan bröderna Erik och Magnus på ena sidan och kung Valdemar på den andra. Över detta slag finns ett sex meter högt minnesmärke vid Hova kyrka.

Flera borgruiner finns i regionen t ex Ymseborg och på Amneholm vid Gullspångsälvens mynning.

Mariestad som byggdes på en rullstensås med den gamla staden runt Domkyrkan. Stadskärnan, som är en av de bäst bevarade i landet, ligger vackert med utsikt över Vänern och öarna Torsö, Brommö, Dillö och Onsö. På en ö i ån Tidans utlopp ligger Residenset där första landshövding fick sitt säte år 1660. Utanför Gullspång finns en mängd små öar, ändmoräner. I Gullspångsälven finns också lekplatsen för Gullspångslaxen som har Vänern som sitt ”hav”.

Göta Kanal, Sveriges blå band, börjar i Sjötorp och slutar i Men i Östergötland – en turistattraktion som är vida känd. Mellan Vänern och Vättern är det 21 slussar och vid Lanthöjden som är kanalens högsta punkt (91,5 m över havet) finns det en 7 meter hög obelisk. I Töreboda korsar Västra stambanan kanalen. Det är ett skådespel att se järnvägsbron fällas upp för kanaltrafiken.

På platåberget Minnesfjället har man brutit kvarnstenar sedan 1100-talet. Den sista stenen lämnade berget år 1919. Idag kan man göra guidade turer i en av gruvorna.

Lokalavdelningen bildades år 1980 och har ca 150 medlemmar.

Aktiviteter

 • 19 Jun 2018

  • 19

   Jun

   2018

  Kortvandring för den som inte orkar milen

  Vi gör en vandring på 1-3 km i lätt terräng som kan göras med hjälp av hjul. Ta med paus matsäck och ta på bar skor. Kostnaden för samåkningen 8 kr/mil. Anmälan till Eva Ericson 0709 – 92 42 43 den 11...

  Läs mer

  Tisdagen den 19 juni. Kl. 10.00 avfärd, samling Hertig Karls torg för samåkning.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 06 Jul 2018

  • 06

   Jul

   2018

  Alphems arboretum och stugorna vid Åsle Tå

  Efter en liten kaffepaus på Alphems kafé får vi en guidning bland träden på Alphems arboretum och historien om grundaren av trädgården. Därefter åker vi till Åsle Tå. Här tar vi en lättare lunch och får...

  Läs mer

  Fredagen den 6 juli. Kl. 10.00 avfärd, samling Hertig Karls torg för samåkning.
  Pris

  Medlem: 170 kr

  Icke-medlem: 200 kr

 • 18 Aug 2018

  • 18

   Aug

   2018

  Fossilmuseet i Sköllersta och konst på Kvarntorpshögen

  När vi kommer fram till Sveriges största Fossilmuseum tar vi vårt medhavda förmiddagskaffe. Därefter blir vi guidade i museet som är inrymt i bondgård från 1500-talet. Här har man 1000-tals fossiler i...

  Läs mer

  Lördagen den 18 augusti. Kl. 9.00 (OBS tiden) avfärd, samling Hertig Karls torg för samåkning.
  Pris

  Medlem: 80 kr

  Icke-medlem: 100 kr