Facebook
Twitter

STF Kungsbacka Varberg Lokalavdelning

Kontaktperson

Margareta Stamborn

Telefon: 0705-365846

stfkungsbackavarberg@stfturist.se

Postadress

STF Kungsbacka Varberg Lokalavdelning - Skräddarevägen 14, 43295 Varberg

Våra kommuner

Kungsbacka, Varberg

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Halland är ett Sverige i miniatyr. Regionen har kusten med sina härliga bad, stora jordbruksområden och den inre skogsbygden med sina fina bokskogar. Halland har varit omväxlande danskt, norskt och svenskt vilket märks på ortsnamn och byggnadsstilar.
Läs mer

STF Kungsbacka Varberg satsar främst på vandringar i intressanta miljöer. Vissa aktiviteter förekommer varje år, exempelvis mörkervandring, gökottan i maj och grötlunken i början av december.

Det finns flera intressanta kulturhistoriska platser att besöka i regionen. Äskhults ödeby är en välvårdad ödeby från 1700-talet, där de gamla gårdarna visar bondesamhället före enskiftet. Markerna brukas än idag på äldre sätt med hjälp av hästar. Tjolöholms slott, är ett av de största 1900-talsslotten i Sverige. Här finns även fina vandringsleder i lövskog med intressant flora. Varbergs fästning är kanske den största attraktionen. Fästningens första delar uppfördes redan på 1300-talet och Varbergs museum visar en permanentutställning om Bockstensmannen. Även den kulknapp som ansågs ha dödat Karl XII finns att beskåda på museet.

Från Fjärås bräcka har man fin utsikt över sjön Lygnern åt ena hållet och Kungsbackafjorden åt andra hållet. Vid foten av bräckan ligger Li järnåldersgravfält, ett av de förnämsta i landet, med 25 resta bautastenar. Sandsjöbacka naturreservat ligger mellan Kungsbacka och Göteborg. Här njuter man av härliga strövområden och vandringsleder genom orörd natur. För vandring och cykel finns även Hallandsleden som sträcker sig genom hela Halland. Den kustnära Ginstleden är en populär cykelled från Hallandsåsen i söder till Billdal i Göteborg i norr.

Lokalavdelningen grundades 1978 och har cirka 270 medlemmar.

Aktiviteter

 • 21 Nov 2018

  • 21

   Nov

   2018

  Azaleorna i Fjärås

  Arvidssons i Fjärås AB startades 1963 av Marita och Arne Arvidsson med 800 kvm växthus. Familjeföretaget drivs nu av döttrarna Maria och Cecilia tillsammans med närmare15 årsanställda och därtill långt...

  Läs mer

  Samling: Fjärås bygdegård kl 10.00. Vandring, ca en km, till Arvidssons. Utrustning: grova skor, fika. Vägvisning: från E6/E20 (avfart 58), sväng vänster. I rondellen, tag första avfarten (skyltat Tostared),...
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 24 Nov 2018

  • 24

   Nov

   2018

  Traditionell grötlunk, Åsa

  Vi provsmakar på julen med både julgröt och skinkmacka. Men vi börjar med glögg och pepparkaka innan det är dags för själva grötlunken: en timmes promenad i Åsa, som vanligt under ledning av Erik Johansson....

  Läs mer

  Samling: Kuggaviksgården, Åsa. Samåk gärna (trångt på P-plats). Utrustning: kläder efter väder. Vägbeskrivning: i Åsa följ vandrarhemsskyltning. Avgiften betalas på plats.
  Pris

  Medlem: 60 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 08 Dec 2018

  • 08

   Dec

   2018

  Adventsvandring Svenstorp

  Nu har den blivit en tradition med promenad och grillning. Gunnel och Anders Björcke, som är bosatta i byn tar oss med på en vandring genom Kurt Larssons fina marker. Kurt vårdar sina ägor på ett föredömligt...

  Läs mer

  Utrustning: oöm klädsel och grova skor. Ta med fika och korv att grilla, om ni känner för det. Samling: Klasa hembygdsgård kl 10.00 Vägbeskrivning: från Lindberga kyrka, kör ca 1000 m mot Stamnared.
  Pris

  Medlem: Gratis