Facebook
Twitter

Vandring bortom fjäll

Vandra i böljande bokskog, utmed branta raviner, längs slingrande grusvägar, i magnifik urskog eller längs långsträckta sandstränder. Sverige har massor att erbjuda för att vandra. Här delar vi med oss av våra hösttips.

DEN STILLA SÄSONGEN PÅ SVARTSÖ

Man håller kåsa i handen
Nu är skärgården som bäst! Några sjömil från fastlandet ligger Svartsö, en levande ö året runt. Packa tandborsten, bekväma skor och en bok. Resten finns på plats. Redan på båtresan kommer lugnet smygande mellan bryggorna på väg ut i skärgården. I gästköket väntar ”Lanthandelns middagskasse” från Svartsö Lanthandel på dig, bara att laga till. Efter en god natts sömn packar du lunchpaketet från frukostbuffén och fyller din termos med varm dryck. Upptäck Svartsös grusvägar och stigar på egen hand innan båten tar dig tillbaka till fastlandet.

Läs mer och boka

NATURVANDRING PÅ ÖSTERLEN

Tre personer vandrar på Brösarps backar
Bo förstklassigt, ät gott och upplev härliga vandringar i Österlens vackra natur! Oavsett årstid erbjuder naturen här runt Kuskahusen fantastiska vandringsupplevelser. Du utgår vandrarhemmet med en färdigpackad matsäck för att ge dig ut och upptäcka Österlens vackra natur. Karta och förslag på lämpliga vandringsturer och sevärdheter i området får du reda på från vandrarhemsvärdarna. På kvällen kan du njuta av lägerelden innan det är dags att sova.

Läs mer och boka

VANDRA I TYRESTA NATIONALPARK

Tre personer sitter på en trädstam i Tyresö
Njut av vandring i naturskön miljö med Lilla Tyresö som bas. Här väntar en spännande historia i anrik slottsmiljö, idylliska landsvägar och glittrande sjöar. I närliggande Tyresta Nationalpark hittar du 55 km markerade vandringsleder i olika längd som du kan välja på från den karta som du får när du anländer. Sänglinne och handdukar finns på rummet och korgen i kylen är fylld med godsaker till frukost och lunchpaket.

Läs mer och boka

VANDRING I SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Man tittar ut över Söderåsens nationalpark
Upplev den mäktiga naturen i Söderåsens nationalpark eller närliggande naturreservat och strövområden till fots. Vandra i böljande bokskog, utmed branta rasraviner av mäktiga förkastningar och längs livliga vattendrag. Nationalparkens ena entré och flera vandringsleder finns direkt bakom knuten av Villa Söderåsen, likaså en av Skåneledens etapper med totalt mer än 100 mil underbar natur. I närheten av Villa Söderåsen finns inte enbart nationalparken utan också vulkanen och natureservatet Jällabjär.

Läs mer och boka

VANDRING MED PILGRIMSTEMA

Sulan av ett par vandringsskor i skogen
Njut av ett riktigt skogsäventyr med fantastiska vyer och vandring i böljande bokskog. Med två nätter på Nyrups Naturhotell finns gott om tid att utforska de natursköna omgivningarna. Lämna bilen hemma-paketet bygger på ankomst med tåg och buss. Första dagen vandrar du ca fem km till Nyrups Naturhotell. När du kommer fram finns råvaror och tips för din matlagning över öppen eld. Somna senare till bokskogens sus.

Läs mer och boka

VANDRA PÅ KYNNEFJÄLL

Å rinner genom Kynnefjäll
Vandra på Kynnefjäll i Bohuslän och njut av varierad vandring i vild natur och ett spännande djurliv. Du utgår från boendet och vandrar på markerade leder av varierande längd. Sprickdalslandskapet ger upphov till många vattendrag och sjöar. I området finns även flera viltarter som varg, lo och bäver men också älg och rådjur. Helpension med råvaror från Kynnefjälls skogar ingår i paketet och maten står förberedd och klar att värma i gästköket efter en dags vandring.

Läs mer och boka

VANDRA I BIOSFÄROMRÅDE PÅ LUGNÅSBERGET

Tre personer vandrar uppåt
Vandra i ett av Sveriges 5 biosfärområden, Vänerskärgården med Kinnekulle. Ett biosfärområde är ett modellområde för hållbar utveckling utsett av Unesco, med höga naturvärden. På platåberget Lugnåsberget finns både markerade leder, fina vägar och intressanta platser att äta den medhavda matsäcken på. Här finns flera naturreservat, öppna fält men också storskog och en trolsk skogssjö med både bäver, lom och fiskgjuse. Området är präglat av en kvarnstensindustri som sträcker sig från vikingatidens slut till tiden för första världskriget. Längs Stenhuggarstigen kan du se mängder av kvarnstenar och dagbrott.

Läs mer och boka