Facebook
Twitter

Ta ett svalkande dopp

Saltstänkta klippbad, finkornig sandstrand eller ett äkta norrländskt bastubad? Hur och vart man bäst svalkar sig under heta sommardagar är givetvis en smaksak. Här delar vi med oss av våra tio favoriter, helt utan rangordning.

Norrländskt bastubad i Abisko

Abisko
Kombinationen av vedeldad het värme och kristallklart kallt vatten ger kanske den högsta av njutningar – ett äkta norrländskt bastubad. Vid Torneträsks strand, en kort promenad från STF Abisko Fjällstation, har den gamla sjöstugan gjorts om till en äkta vedbastu där du blickar ut över den klara fjällsjön direkt från bastufönstret. Låt blicken vandra över mil efter mil av fjäll och njut av ett svalkande dopp i kristallklart vatten.

Bada vedbastu vid Torneträsk och bo på STF Abisko Fjällstation

Finkornig sand och vidsträckta sanddyner på Österlen

Österlen badstrand
Österlen på Skånes sydöstra spets är ett riktigt paradis för alla badälskare. Karga klippor, milslånga sandstränder eller pittoreska fiskehamnar med badstege – här är det bara att välja! Kanske mest omtalad är Sandhammaren, som med sin finkornigt vita sand och vidsträckta sanddyner har utsetts till Sveriges bästa strand vid ett flertal tillfällen. Här finns gott om utrymme för strandlek och bus, och inte minst långa promenader längs strandkanten.

Bo i närheten på STF Brantevik och STF Backåkra

Saltstänkta klippbad på Sävö

Savo badplats
Tillhör du dem som trivs på en solvarm klippa med utsikt över glittrande hav är chansen stor att Sävö i Bälinge skärgård blir din nästa favorit. Ön är sedan gammalt en av knutpunkterna för de olika segellederna som löper efter ostkusten, och bjuder på underbar natur med hagar, ängar och skogar. Runt ön, som du enkelt promenerar runt under en dag, finns en mängd små vikar och det är enkelt att hitta en alldeles egen badklippa för ett saltstänkt dopp.

Bo i närheten på STF Sävö

Kvällsdopp i solnedgång i Ireviken

Badplats
Gotland gör ingen strandälskare besviken, med sitt långa pärlband av sten och sandstränder finns badplatser för alla smaker. Ireviken på öns norra del är en av favoriterna på ön, vackert inramad av höga klintar. Däremellan en vacker vitskimrande stenstrand som övergår i finkornig sandstrand ju längre norrut man kommer. Kvällstid bjuder naturen på skådespel i form av magnifika solnedgångar, vilket gör Ireviken till en perfekt plats för strandgrillning och kvällsdopp.

Bo i närheten på STF Ihre Gård

Kungligt bad på Notholmen vid Tyresö Slott

Notholmen badplats
På Notholmen badar du med kunglig glans, med utsikt över Tyresö slottspark. En riktig oas för stressade storstadssjälar, en halvtimme från centrala Stockholm. Här hittar du förutom en mängd fina badplatser även trevliga hantverksbutiker, handelsträdgård och caféer. Allra bäst fikautsikt får du om du tar med din egen picknickkorg ner till klipporna, där du njuter av härlig utsikt och ett svalkande dopp i Kalvfjärdens grönturkosa vatten.

Bo i närheten på STF Stockholm/Tyresö

Fartfylld surf längs södra Ölands kust

Öland solnedgång
Med drygt 30 mils kust kan Öland stoltsera med en mängd fantastiska badplatser – här är det bara att välja och vraka. Tillhör du dem som vill att en strand ska bjuda på mer än bara bad tar du med fördel sikte på kuststräckan vid Stora Frö. Här befinner du dig mitt i Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, omgiven av säregen natur och en till synes oändlig kuststräcka. Du som är intresserad av fågelliv har nära till fågelskyddsområdet Beijershamn och för den som vindsurfar är den goda vinden längs denna kuststräcka klassad som en av landets vindsäkraste platser. Passa gärna på att ta en kvällspromenad längs stranden, med en klarröd solnedgång över Kalmarsund som fond.

Bo i närheten på STF Stora Frögården

Fjällbad i porlande bäck eller kristallklar sjö


Fjällbada är så mycket mer än en plats – det är ett tillstånd. Den där känslan när man efter en dag på fjället snörar av sig vandringskängorna och låter det kalla vattnet från en porlande fjällbäck eller en kristallklar sjö förse kroppen med ny energi.  Många av STFs fjällstugor ligger vattennära i anslutning till fors, sjö eller fjällbäck. Frågan är bara vilken som blir din favorit?

Bo i våra fjällstugor

Kustvandring, SUP och solnedgång i Steninge

Steninge
Sveriges västkust bjuder på en mängd smultronställen för badfrälsta. Steninge, mitt emellan Halmstad och Falkenberg, är en favorit hos både badälskare och kustvandrare. Med vågornas brus i bakgrunden och den obrutna horisonten i blickfånget får du den skönaste inramningen för din stund vid havet. Vid Steninge strand finns både strandbad, pir och fina klipphällar. Vill du hellre färdas på vattnet finns både kajak och SUP att hyra.  Avsluta dagen med en mysig kvällspicknick på egen klipphäll, medan solen sakta doppar sig i havshorisonten.

Bo i närheten på STF Steninge

Klippdopp och middag under äppelträden på Gällnö

Gällnö
I mellersta skärgården, cirka 90 minuters båtfärd från centrala Stockholm, väntar lugn och genuin skärgårdsidyll på Gällnö. Ön är bilfri och fina gång- och cykelstigar ringlar fram mellan hagar och skog fram till klippor och badstränder som passar både stora och små. Att man blir hungrig av att bada vet vi ju alla, och på Gällnö hinner det sällan bli ett problem. I vandrarhemmets sommaröppna bar serveras enklare sommarmat under äppelträden. På caféet kan du få en god kopp kaffe, smaka husets äppelkaka eller få en läskande hemmagjord flädersaft.

Bo i närheten på STF Gällnö

Bryggbad med blånade Hälsingeberg som inramning

Grängen
Omgiven av vackert skogslandskap och blånade Hälsingeberg ligger sjön Grängen, som bjuder in till härliga bad i klart vatten och med generös badtemperatur. Här finns både brygga, och en separat flytbrygga en bit ut i sjön som uppskattas av både stora och små simhoppare. En perfekt plats för ett svalkande kvällsdopp efter en dag full av kulturupplevelser längs Stora Hälsingegårdars Väg.

Bo i närheten på STF Edsbyn