Facebook
Twitter
Pinterest

Genomförda dugnadsuppdrag inom STF

Sedan år 2007 då dugnad startade har cirka 30 uppdrag genomförts - Tack vare alla fantastiska dugnadsarbetare under åren har vi tillsammans sett till att göra fjällen mer tillgängligt. Stort tack till alla som bidragit hittills, och välkomna alla ni som vill fortsätta den resan i framtiden. På den här sidan kan du läsa mer om genomförda dugnadsuppdrag inom Svenska Turistföreningen.

Vi har tillsammans genomfört flera lyckade uppdrag!

STF Sälka Fjällstuga

2009 genomfördes ett dugnadsuppdrag i Sälka då fasader målades och fönster renoverades. Våren 2015 var det dags igen – då vi genomförde en stor inomhusrenovering av hus 62. Resultatet blev ett nytt kök, nya fönster och innerdörrar.  Det lades dessutom in nya golv. Under 2016 genomfördes ytterligare en invändig renovering av ”63:an” (hus 03) under ett uppdrag som innebar fönsterbyten, byte av kök, målning och nya golv.

STF Abisko Turiststation

Under ett dugnadsuppdrag renoverades vaktmästarbostaden på STF Abisko Turiststation. Det är det första huset som gästerna möter vid ankomsten till turiststationen. Tack vare dugnadsuppdraget här möts numera gästerna av ett nymålat och utvändigt uppfräschat hus.

Abisko – Samevistet

I Abisko finns ett Sameviste uppbyggt som ett museum. Här kan besökaren se byggnader och en del annan utrustning som kunde finnas vid ett sameviste. Bakom visningsvistet står STF Abisko Turiststation. När visningsvistet började förfalla togs beslutet att det skulle renoveras. För detta uppdrag krävdes vissa specialkunskaper för att kunna bygga enligt samisk tradition.

STF Alesjaure Fjällstuga

STF Alesjaure målades av en dugnadsgrupp 2008. Under uppdraget målades alla hus förutom ett. Sommaren 2016 målades hela stugplatsen om igen – då av vår unga dugnadsgrupp där alla deltagare är under 35 år.

STF Viterskalet Fjällstuga

STF Viterskalet är den första stugplatsen ovanför Hemavan, vid den sydligaste delen av Kungsleden. Här finns en ny och en gammal stuga, uthus och dass. Den gamla stugan byggd 1964 flyttades till sin nuvarande plats 1979. Den tjänstgör numera som butik och servering. Den nya stugan byggdes först 2001. Samtliga hus på stugplatsen målades om under sommaren 2016.

STF Vålåstugan Fjällstuga

Stugplatsen har två gäststugor –  en Abrahamssonstuga som uppfördes 1966 och en korridorstuga som uppfördes 1983. Samtliga hus på stugplatsen målades om under ett dugnadsuppdrag under 2016.

Övriga uppdrag:

2007: Kutjaure,
2009: Sälka
2010: Singi
2011: Kaitumjaure
2012: Teusajaure
2013: Vaisaluokta, Kårsavagge
2014: Saltoluokta, Aktse och Pieskehaure
2015: Saltoluokta, Vistas och Sälka