Get Real Summer 2014

För att hjälpa till att skapa framtidens reseupplevelser för unga i svensk fjällvärld sökte STF ett antal testpiloter sommaren 2014. Fler än 2000 ville vara med. Under juli månad skickades cirka 300 ungdomar i åldern 17 – 25 år ut till fjälls med uppdraget att vara med och utveckla utbudet som finns i fjällen. Vi kallade detta unika projekt för Get Real!

Get Reals uppdrag var att utmana de etablerade verksamheter som finns i väglöst land idag. Tanken var att direkt från ungdomar på plats få vägledning för att förändra information, utveckla aktiviteter, leder, stugor och aktörer. Get Real sökte svaret på hur fjällområden kan ”dukas” för att attrahera en ung generation. Med uppdrag att ha idéer för framtiden medverkade cirka 300 ungdomar.

Hjälpa oss att tänka nytt
Idag saknas ett målgruppstänk för verksamheter i väglöst land och utbudet ser likadant ut i alla fjällområden. De statliga lederna (cirka 550 mil) går oftast kortaste vägen mellan övernattningsställen och fjällstugorna har inte förändrats särskilt mycket sedan 1960-talet. Skyltning och markering är statisk och rastskydden ligger där de alltid har legat. Allt detta vill Get Real utmana och låta ungdomar peka på alternativa lösningar. Och nya sätt att tänka!

Idag är utbudet i väglöst land detsamma för unga besökare, som för pensionärer, barnfamiljer och äventyrare. Ledsystem som en gång skapades för vandrare ska idag kunna nyttjas av alla oavsett om besökarna ska åka skidor, vandra, cykla, springa eller åka skoter. Det ger litet utrymme för variation i aktiviteterna. Dagens utbud är ett försök att tillfredsställa alla överallt. Uppdraget Get Reals piloter haft var att ge sin syn på om det är så här en ung generation vill ha det. Cirka 150 piloter utförde sitt uppdrag i Jämtland där de vandrat i fem dagar, lika många vandrade i Lappland i sex dagar.

Här kan du ladda ner och läsa rapporten.