Tre personer sitter på klippa

Fler nybildade lokalavdelningar inom STF

De senaste åren har STF bildat flera nya lokalavdelningar, på medlemmars initiativ. När medlemmar hör av sig och saknar en lokalavdelning på sin ort startar vi upp arbetet tillsammans för att bilda en lokalavdelning. Det är inte svårt och STFs föreningsutveckling hjälper till med allt praktiskt.

Kanske har du också tankar och idéer om vad du skulle kunna visa upp i din närmiljö för andra? Oavsett om du gillar att vandra i skog, mark eller i stad, paddla till oåtkomliga kobbar eller stadsguida personer i din hemstad så är detta möjligt i en lokalavdelning hos STF.

Några lokalavdelningar som har bildats de senaste åren är STF Götaälvdalen, STF Linköping och Södra Norrbotten. Som aktiv i en lokalavdelning får du utbildning från STFs föreningsavdelning och möjlighet att delta på regionala träffar och konferenser. Flera av lokalavdelningarna samarbetar också med STF-anslutna boenden och det lokala samarbetet brukar vara väldigt uppskattat.

Varför ska jag engagera mig lokalt?

Vi frågade några av de som har varit med och startat upp nya lokalavdelningar om varför de valt att engagera sig i arbetet med att starta upp en lokal verksamheten inom STF.

– Jag fick en inbjudan till ett första informationsmöte som gjorde mig nyfiken, berättar Elisabeth Ahlström idag som är ordförande i STF Götaälvdalen. Jag hade under en tid funderat på att engagera mig i någon förening med natur och kultur i fokus. Så när jag läste brevet från STF tänkte jag, varför inte starta en lokalavdelning ihop med andra engagerade människor? Det kändes viktigt och roligt att få vara en del av en grupp som belyser vår närmiljö och skapar intresse och nyfikenhet kring det som finns inpå husknuten.

"Det kändes viktigt och roligt att få vara en del av en grupp som belyser vår närmiljö och skapar intresse och nyfikenhet kring det som finns inpå husknuten."

Elisabeth Ahlström, ordförande STF Götaälvdalen

Åke Jönsson var också en av dem som tackade ja till en inbjudan till ett informationsmöte från STFs föreningsavdelning då det saknades en lokalavdelning i Linköpingsområdet.

– Att vara med och bilda STF Linköping har varit mycket intressant och roligt! Det började med att vi hörde från STF centralt att det fanns ett intresse att starta en lokalavdelning i Linköping. Det resulterade i ett möte där vi var runt 20 personer som träffades. Intresset var tillräckligt starkt för att vi i februari 2020 skulle starta upp STF Linköping. Vår första vandring var i april samma år, precis när pandemin börjat. Både lokalpressen och lokalradion uppmärksammade vandringen på ett positivt sätt. Fokus i våra aktiviteter är vandringar i vårt område, gärna med lokala guider som kan berätta lite fördjupat om platser vi besöker under vandringen. För egen del har jag träffat många trevliga personer och fått se mycket av Östergötlands natur som jag troligen inte skulle ha sett annars, avslutar Åke.

Att vara med och bilda STF Linköping har varit mycket intressant och roligt! För egen del har jag träffat många trevliga personer och fått se mycket av Östergötlands natur som jag troligen inte skulle ha sett annars. / Åke Jönsson, STF Linköping

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.