Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. STF drabbas precis som hela samhället av coronakrisen. Läs här hur du kan hjälpa.

Vinterlandskap

Klimatsmarta resor

Det ska vara enkelt att turista hållbart. Här har vi paketerat 3 olika vinterupplevelser som alla har en låg klimatpåverkan och som du med gott samvete kan njuta av – de klarar nämligen gränsen för världens klimatmål. Eftersom det ofta är själva resan till semestermålet som är den största klimatboven rekommenderar vi alltid tåg eller buss när det är möjligt.

3 klimatsmarta vinterupplevelser

Vi har utgått från världens klimatmål, som innebär att uppvärmningen av jorden inte ska överstiga 2 grader. Vi har även tagit hänsyn till den senaste klimatrapporten från FNs klimatpanel som säger att vi bör sträva efter 1,5 grader för att konsekvenserna inte ska bli allt för stora.

Det här har vi översatt till en ungefärlig klimatbudget på 1,5-2 ton koldioxid per person och år, vilket blir ca 3-5 kg per person och dag.

Grövelsjön – Turskidåkarvecka för nybörjare

Nybörjare på turskidåkning i Grövelsjön

Att gå på tur med fjällskidor över fjället och i fjällskogen är en fantastisk upplevelse där du helt kan välja din egen väg såväl uppför som utför. På Turskidåkare steg 1 får du möjlighet att lära dig skidteknik, navigering med karta och kompass.

Ditt totala utsläpp: 4,0 kg CO2 per person och dag

Resa: I vårt exempel reser vi från Örebro till Mora med tåg och vidare med buss till Grövelsjön.
Boende: 7 nätter på STF Grövelsjön Fjällstation
PaketerbjudandeGrövelsjön – Turskidåkarvecka för nybörjare

Vintermys på Korrö

Vintermys på Korrö Hotell

När kylan biter i är det mysigt att vara tillsammans med nära och kära koppla av med god mat, mysigt boende och tillgång till varma spabad och bastu.

Ditt totala utsläpp: 3,3 kg CO2 per person och dag

Resa: I vårt exempel reser vi från Malmö till Växjö med tåg och vidare med buss till Korrö.
Boende: 2 nätter på STF Korrö Hotell
Paketerbjudande: Vintermys på Korrö

Saltoluokta – Familjefjäll för de yngsta

Pappa och pojke busar i snön på Saltoluokta Fjällstation

Oavsett om ni är riktiga fjällrävar eller om det blir er första gång i fjällen så kommer denna mysiga fjällvistelse tillsammans ge er minnen för livet! Upptäck fjällstationens nära omgivningar och allt fint som finns här.

Ditt totala utsläpp: 4,93 kg CO2 per person och dag

Resa: I vårt exempel reser vi från Umeå till Gällivare med tåg och vidare med buss till Kebnats och därifrån skotertransport över till Saltoluokta.
Boende: 4 nätter på STF Saltoluokta Fjällstation
PaketerbjudandeSaltoluokta – Familjefjäll för de yngsta

Hur har beräkningarna gjorts?

Vi har använt verktyget klimatsmart semester. Utsläppsberäkningarna avser resa och boende.

Reser du med SJ eller andra tågbolag som enbart använder förnybar miljömärkt el så är utsläppen egentligen ännu lägre.

Ibland räcker inte kollektivtrafiken ända fram. Då rekommenderar vi Skjutsgruppen för att hitta samåkare, hyra en klimatsmart bil för sista sträckan eller taxi, snarare än att ta bilen hela vägen bara för att sista sträckan inte går att resa kollektivt. Ett tips är också att kontakta värdarna på ditt STF boende, de kan ofta ge dig bra inside-tips om hur du tar dig fram.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.