Res klimatklokt

Klimatförändringarna är en fråga som vi alla berörs av. Men det kan kännas stort och ibland svårt att veta hur man som privatperson kan vara med och påverka. Om du är redo att anta utmaningen finns det en hel del beslut att fundera över framförallt på semestern. Till exempel kommer stora delar av våra utsläpp från våra resor och det vi äter. Vi har massor av smarta val och verktyg för dig!

Vi har en klimatutmaning

Enligt Naturvårdsverket står medelsvenskens konsumtion för växthusgasutsläpp på ca 11 ton CO2 per person och år. För att nå det så kallade 2-gradersmålet, att jordens medeltemperatur inte ska stiga mer än 2 grader, behöver utsläppen minska till under 2 ton per person och år. Det är vår klimatutmaning.

Transporter och livsmedel står för stora delar av utsläppen. Om vi vill minska våra klimatutsläpp behöver vi inte göra det svårare än att fokusera på vad vi kan göra inom dessa områden.

Våra bästa tips för minskad klimatpåverkan

  • Upptäck på hemmaplan – upptäck nära!
    Ta en Svemester. Att göra färre flygresor är det i särklass enklaste sättet att minska sina klimatutsläpp som privatperson. Stanna i Sverige och upptäck på hemmaplan lite oftare.
  • Tåget tar dig enkelt till platser som andra drömmer om
    Skogen. Havet. Fjällen. För den som gillar utmaningar kanske det kan vara en utmaning i sig att resa så klimatsmart som möjligt. Kanske med cykel, kanot, longboard eller bara med hjälp av fötterna.
  • Sikta in dig på alla härliga grönsaker, primörer, rotsaker och färska örter som serveras, helst de som är odlade lokalt
     Det är helt enkelt mycket mer klimatsmart att äta mer av växtbaserad kost och mindre av kött, framför allt det röda köttet. Upptäck lokala delikatesser!

Kortspelet Klimatkoll

Nu kan du låna kortspelet Klimatkoll på alla våra boendeanläggningar!

STF har i samarbete med Klimatkoll tagit fram ett kortspel, med vilket vi vill sprida kunskap om hur valen vi gör på semestern och i vardagen påverkar klimatet. Spelet är helt analogt, man behöver bara kortleken och några medspelare. Garanterat livliga diskussioner och aha-upplevelser!

Exempel på frågor man kan få svar på: Orsakar en fjällvandring runt Jämtlandstriangeln större klimatpåverkan än att äta två ostmackor varje dag under ett år? Och orsakar ostmackorna mer eller mindre klimatpåverkan än en dator som står påslagen dygnet runt i ett år?

Uppskattningarna av klimatpåverkan baseras på beräkningar av forskare vid Chalmers tekniska högskola. Frågor om beräkningarna hänvisas till www.kortspeletklimatkoll.se

Klimatberäkna din semester

Testa det nya beräkningsverktyget – Klimatsmartsemester
Vågar du testa hur klimatsmart din semester verkligen är? Eller kanske bara lära dig mer om hur olika typer av resval påverkar miljön. För dig som vill förstå olika semesteralternativ och klimatpåverkan rekommenderar vi  det nya beräkningsverktyget Klimatsmartsemester

Fler tips

Vi har massor av tips till dig på hur du ta mer hållbara beslut.

Inom STF pågår en mängd spännande initiativ för att det ska bli enklare för dig att upptäcka hållbart.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.