Resa hållbart

Valet av transportslag kan göra att du bidrar med mycket eller lite koldioxidutsläpp till den globala uppvärmningen. Ofta är det faktiskt på planeringen det hänger. Om du har någon extra dag till förfogande är det enklare att ta ett långsammare färdmedel, och ska du boka biljetter är de ofta billigare om du bokar tidigt.

Jaha, så hur ska en tänka då? Här är några förslag:

  • Ta tåget. Tåget är ett bra alternativ för längre resor. Ombord kan du läsa, surfa, äta mat, umgås eller bara luta dig tillbaka och njuta. Reser du med barn är ofta nattåget ett enklare och skönare alternativ framför bilåkning. Som STF-medlem får du 10 procent rabatt med SJ och Snälltåget.
  • Åk buss, även delar av sträckan. Att åka kollektivt är ofta prisvärt och minskar utsläppen jämfört med bil. Många av våra boenden har buss och samåkning/gemensam upphämtning sista sträckan till boendet – kolla gärna om detta gäller på ditt boende.
  • Ta dig fram på cykel/kanot. Är det långt till din slutdestination? Kanske kan du börja äventyret tidigare än tänkt genom att hyra cykel eller kanot en bit av sträckan?
  • Gå/spring till starten. Många väljer att starta en vandring precis där leden börjar, men varför inte börja tidigare?
  • Välj en miljösmart bil. Bilar som går på el eller andra förnybara bränslen är bra ur miljöperspektiv, kanske kan du hyra en för din resa? Här hittar du vart du kan ladda bilen.
  • Samåk. Åker du ensam finns det många sätt att hitta medresenärer, som både minskar kostnaden, miljöpåverkan och gör resan lite trevligare.

Jämför utsläppen för olika färdsätt

  1. Klimatsmart semester 
  2. SJs miljökalkyl

Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.