
1. Behöver du verkligen köpa nytt?
Börja med att leta på begagnatmarknaden, innan du köper nya friluftsplagg. Här kan du hitta bra friluftskläder till bra priser. Smart för plånboken, smart för miljön. Och ställ dig frågan om du verkligen behöver mer utrustning? Visst kan det vara frestande att köpa den senaste modellen, men ute i naturen behöver du inte hänga med i modets nycker. Välj friluftskläder i tidlös stil, så håller de länge även stilmässigt.
2. Ta hand om de friluftsplagg du har.
Den hållbara konsumenten vårdar plaggen i sin garderob. De flesta friluftsplagg behöver inte tvättas så ofta utan det räcker långt med att vädra dem eller ta bort fläckarna. Tänk på att fleecetröjor kan ge ifrån sig mikroplast i tvättmaskinen, så vädra hellre dessa en gång extra innan du tvättar dem. Läs tvättråden i dina kläder för att se hur de bäst ska tas om hand.
3. Kan du hyra friluftskläder?
I dag finns det bra möjligheter att hyra hela friluftsgarderoben istället för att köpa, särskilt om du inte ska använda plaggen så ofta. Som STF-medlem har du rabatt hos Outdoor Buddies som är en komplett uthyrningstjänst för friluftslivet. På många av STFs fjällstationer kan du dessutom hyra utrustning och friluftskläder till ditt fjälläventyr.
4. Köp multifunktionella plagg.
Om du ska köpa nya friluftskläder, välj plagg som passar för flera sorters aktiviteter så att du inte behöver dubbla uppsättningar av liknande plagg. En lätt regnjacka passar perfekt även som vindjacka, och en skaljacka fungerar även kalla dagar med en tunn dunjacka eller varm tröja under. Välj hållbara material som är ekologiskt odlade och som inte avger mikroplaster. Ull är ett exempel på ett bra material som andas och värmer även om det blir fuktigt.
5. Skippa onödiga kemikalier.
Välj hållbara friluftskläder som är gjorda i material som står emot vind och väta utan onödiga kemikalier. Exempelvis andas skalplagg i tätvävd bomull eller ylle jättebra samtidigt som det är ett utmärkt skydd mot vind och lättare regn. Se till att dina skalplagg inte innehåller miljöskadliga fluorkarboner som PFOA och PFOS i membran och impregnering. Fråga i butiken när du handlar om du är osäker.
