3 hållbara pionjärer

Du kan alltid bo med hållbart fokus hos STF, men några av våra boenden har legat steget före och vågade satsa tidigt. STF Grövelsjön Fjällstation var först i Sverige med trippel-miljömärkning, STF Lugnåsberget Ekohotell renoverade hållbart och det före detta fängelset STF Långholmen Vandrarhem och Hotell har satsat på en riktigt hållbar restaurang.

STF Grövelsjön Fjällstation är världsbäst på hållbarhet

Platschef Carl Johan Ingeström välkomnar klimatsmarta turister till Dalarna och en av världens mest miljövänliga fjällanläggningar: STF Grövelsjön Fjällstation. Sedan 1984 har fjällstationen värmts upp med myr- och bergvärme och STF Grövelsjön var med och utvecklade ekoturismcertifieringen Naturen bästa. Genom att vara först ut med både Svanen-, KRAV och ekoturismcertifiering utsågs fjällstationen också till världens mest hållbara i början av 2000-talet.

Här kan du källsortera ditt avfall direkt på rummet och matavfallet som blir över komposteras till matjord i egen kompost. Men hållbarhetsarbetet minskar inte bara fjällstationens miljöbelastning utan innebär också att personalen trivs och stannar längre. STF Grövelsjön Fjällstations engagemang i bygden syns bland annat genom deras deltagande i Håll Dalarna Rent och den lokala rennäringen.

Läs mer om STF Grövelsjön Fjällstation

Återvunnet och lokalt hos STF Lugnåsberget Ekohotell

Jesper Persson och Pia Åkesson driver STF Lugnåsberget Ekohotell på västgötska Lugnåsberget som snart kan bli en del av Sveriges första geopark. Sedan paret köpte det blivande vandrarhemmet år 2010 har de renoverat de två husen med främst återvunna material. När de fyra köken skulle renoveras efter några år var det också med återbrukat material, och totalkostnaden landade på 2 500 kronor berättar Jesper stolt. Nu senast har det gamla plåttaket dessutom fått solceller som gör vandrarhemmet självförsörjande på el sommartid.

Många av gästerna besöker det Green Key-märkta vandrarhemmet för att vandra i området eller besöka den spännande Qvarnstensgruvan. Och det är enkelt att resa kollektivt till STF Lugnåsberget Ekohotell eftersom Jesper och Pia gärna hämtar upp sina gäster vid stationen. Dessutom erbjuder de fantastiska hemproducerade frukost- och middagskorgar med lokala och ekologiska produkter!

Läs mer om STF Lugnåsberget Ekohotell

Unika STF Långholmen Vandrarhem och Hotell

Sofia Fröberg och Fredrik Syding är köksmästare på Svanenmärkta Långholmens Wärdshus som ligger i de fantastiskt vackra gamla fängelselokalerna mitt i Stockholm. All mat lagas här från grunden och baseras på vad som finns närproducerat och är i säsong. Restaurangen har stort fokus på ekologiska varor och planerar att utöver Svanen-märkningen även KRAV-certifiera sig. Matsvinn är en annan hjärtefråga där man arbetar på att hitta kreativa lösningar.

Redan 1990 startade personalen upp en miljögrupp på STF Långholmen, och sedan 2009 är hela anläggningen Svanenmärkt. Anläggningen har en egen hållbarhetskalender där varje månad har ett eget tema, nu i september är det tema transporter. Juni månads tema matsvinn resulterade bland annat i en restfest för personalen, där potatis- och äggsnuttar blev sallader och inläggningsolja användes för att slå majonnäs.

Läs mer om STF Långholmen Vandrarhem och Hotell

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.