Manshand håller i tallrik med mat

Äta hållbart

Ni vill vi äta hållbart även på semestern. Det finns några enkla tips som fungerar var du än befinner dig. Tänk lokalproducerat, mat i säsong och mindre matsvinn. Fler tips för klimatsmart mat på semestern hittar du här.

Så här äter du hållbart på semestern

  • Ät lokalproducerade varor. De har färdats en kortare sträcka, och gynnar den lokala ekonomin. Det gäller både grönsaker, frukt och kött.
  • Välj mat som är i säsong. Tänk till – vilka grönsaker och bär skulle du hitta ute i naturen just nu? Grödor som inte är i säsong har antingen färdats långt eller odlats i växthus, vilket ger större klimatpåverkan.
  • Släng inte mat i onödan. Det är lätt att handla för mycket, eller lägga upp för mycket mat på tallriken. Spara rester och ät vid nästa måltid.
  • Välj mycket livsmedel från växtriket och mindre kött.
  • Att välja ekologiskt är också bra, då har maten producerats utan kemiska bekämpningsmedel och djuren har fått leva ett gott liv. Flera av STFs restauranger är Kravmärkta.
  • I STFs fjällbutiker hittar du ett sortiment som är framtaget med hållbarhet i fokus i alla led, från upphandling, transport och leveranser till val av produkter och förpackningar. Upptäck utbudet här.
  • Om du äter kött, välj helst svenskt kött från djur som gått på naturbete, är ekologiskt eller från vilt. Läs Världsnaturfondens guide som hjälper oss att välja det miljöbästa köttet.
  • Jordens fiskbestånd är under hårt tryck och många riskerar att kollapsa. Vi kan minska på trycket genom att välja fisk från bärkraftiga fiskbestånd. Läs WWFs fiskeguide.

Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.