Jag vill bestiga Kebnekaises sydtopp. Hur tar jag mig dit?
Det finns två klassiska leder upp till toppen som utgår från fjällstationen, Östra och Västra leden. Båda lederna utgår från Kebnekaise fjällstation rakt mot Tuolpagorni (det karakteristiska berget med kratern).
Innan du ger dig i väg på ett topptursförsök eller topptur, se alltid till att du har rätt utrustning, kollat vädret och dagliga lavinprognosen. På väg mot toppen kommer du passera områden som är lavinfarliga. Alltså rekommenderar vi alltid att du har lavinutrustning (spade, sond och transciver), rätt kunskap att färdas i lavinterräng och inte går ensam. Behöver du mer information prata med personal på guidekontoret.
Planerar du att bestiga Kebnekaise sydtopp via den Västra leden fortsätter du västerut in i Kitteldalen. Från Kitteldalen tar du dig sedan upp i passet mellan Tuolpagorni och Vierranvarri, för att sedan fortsätta över fjället Vierranvarri, och ner i nästa dal, Kaffedalen. Därifrån är det slutligen en nästan rak linje upp mot toppen. Efter 400 höjdmeter passerar du Gamla toppstugan, då har du 200 höjdmeter kvar till toppglaciären.
På sommaren är Västra leden markerade med rödmålade stenar och rösen, på vinter är dessa täckta alltså kan det vara svårt att se en klar väg. Från passet mellan Tuolpagorni och Vierranvarri har Länsstyrelsen markerat leden med stålpinnar med röda, runda reflexer. Trots att leden nu är bättre utmärkt går den i en extrem högalpin terräng där man är exponerad för väder och vind och med det understryks vikten av att man har tidigare fjällerfarenhet samt kunskap i att navigera med hjälp av karta och kompass för att kunna genomföra turen på ett säkert sätt.
Västra leden går i mycket brant terräng, det är av största vikt att du har kunskap om snö-och lavinsäkerhet samt den utrustning (transceiver, sond och spade) som krävs. Sträckan är ca 18 km t/r och en total stigning på ca 1800 höjdmeter. Det medför att den upplevs som betydligt längre och tuffare än vad enbart sträckan får en att tro. Turen brukar ta mellan 10 och 14 timmar men det är naturligtvis helt beroende på kondition och individuella förutsättningar. Det kan helt klart gå fortare men även ta längre tid. Leden är också väldigt vindutsatt så räkna med en hel del synliga stenar och liten mängd snö.
Östra leden börjar vid samma utgångspunkt som Västra leden men efter 1 km viker leden av upp i Jöckelbäcken. Terrängen blir här brantare upp mot Kebnetjåkko, för att därefter plana ut mot Björlings glaciär där leden fortsätter. Att färdas över glaciär innebär att det finns stora risker för sprickor och snöbryggor som kan brista. Då glaciären rör på sig uppstår dessa sprickor och bryggor på olika ställen år från år. Det är av största vikt att man har kunskap och utrustning för hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär innan man ger sig i väg ut på den. Efter Björlings glaciär kommer man fram till den etapp som innebär klättring. Klättringen görs i en brant ränna och för att öka säkerheten sätts rep upp. Det är viktigt för din säkerhet att du har rätt utrustning för att göra östra leden och har kunskap om snö- och lavinsäkerhet. Läs mer om turen här.
Här rekommenderar via att man går med guide om man inte har erfarenhet av att färdas i en alpin miljö över glaciärer och i brant terräng. STF erbjuder guidade turer hela säsongen. Du bör vara van skidåkare och kan åka skidor i varierande snöförhållanden. Vi har en obligatorisk genomgång av turen dagen innan, klockan 13.30, då du får all information och utrustning (ryggsäck, sele, hjälm, stegjärn och lavinutrustning) du behöver av oss. Behöver du hyra skidor finns den möjligheten. Gör gärna det innan informationsmötet.
Guidade turer till Sydtoppen via Östra leden utgår från Fjällstationen. För mer information kontakta Sportavdelningen via mail eller telefon.