Gasolkök – smidigt på sommaren
Gasolkök har blivit populära på senare år, eftersom det är enkelt att reglera värmen och du kan koka upp vatten snabbt. Dessutom kräver de väldigt lite underhåll. Gasbehållare finns i olika storlekar och du kan därför anpassa mängden efter längden på din tur.
De kanske bästa stormköken att laga mat på är så kallade spindelkök. De har brännare som står stadigt på egna ben och som kopplas till gasoltuben med en slang. Det är bra med en bred brännare, så får du jämnare värme och maten bränner inte fast i kastrullen lika lätt. Det finns även gasbrännare som skruvas fast direkt på gastuben, men de kan bli vingliga och passar främst som reservkök, eller om du vill packa lätt. Tomma gasbehållare ska lämnas som miljöfarligt avfall hos återvinningen. De flesta butiker som säljer gas tar också emot använda behållare.
Under vintern och på hög höjd fungerar gasolkök inte så bra. Kylan eller lufttrycket gör att du inte får tillräckligt tryck i gastuben, och därmed försämras effekten. Det finns gas som är mer vinteranpassad, men den klarar inte låga temperaturer. Du kan testa att bära behållaren nära kroppen för att hålla den lite värm, eller ha den i ett hett vattenbad precis innan du ska tända köket. Men ska du åka på vintertur är bensinkök det säkraste och bäst fungerande alternativet.