Alexander Elfwing - Kock på STF Blåhammaren Fjällstation

Alexander gör livet lite godare på Blåhammaren. Med sina fantastiska matkreationer ser han till att ingen någonsin behöver gå hungrig och att våra gäster alltid lämnar matbordet med ett leende på läpparna.

Hur tänkte du när du valde din utbildning?

Jag är en ganska spontan och optimistisk person och har alltid varit det. Min tanke när jag valde utbildning blev då att ”det är alltid bra att kunna laga mat, även om jag inte kommer att ha det som yrke”. Mycket mer eftertanke var det inte. Så jag sökte till Hotell och Restaurang-gymnasiet i Åre och kom in på det. Det visade sig sen att arbetsmarknaden skriker efter kockar, vilket innebär att man kan jobba nästan vart man vill. Så efter gymnasiet ville jag slå ihop mitt nya intresse matlagning och mitt äldre intresse, att vara i fjällen. Och där stod STF med öppen famn!

Vad betyder det att jobba för STF för dig?

För mig är STF en arbetsgivare som jag kan lita på, där min chef lyssnar till vad jag har att säga och där jag och mina kollegor jobbar efter välplanerade inarbetade rutiner som vi själva får effektivisera om vi hittar sätt att göra det på. Det gör det roligt att arbeta på en STF-anläggning! STF är också en förening som gör det möjligt för människor att upptäcka delar av Sverige som annars varit svårtillgängliga. Jag älskar (!) att kunna tillaga en trerätters-middag åt hungriga gäster som vandrat i minst 10 km ifrån närmsta väg, upp till Blåhammaren på sina 1086 m.ö.h

Vilken betydelse har värdeorden för dig i dina vardag?

Tro det eller ej, men värdeorden (Omtänksamhet, Nyfikenhet, Äkta, Professionell, Engagerad) har stor betydelse även för en kock, som mestadels står bakom kulisserna och inte alltför ofta har personlig kontakt med gästerna. Omtänksamhet känner jag framförallt när jag lagar mat till mina kollegor, men kanske mest när jag lagar mat till personer med specialkost. Det är kul att överraska och göra dem glada! Nyfikenhet och Engagemang är kanske det viktigaste grunden, jag får energi av att prova nya saker och även när jag hör, ser, eller läser om andra som gör det! Det finns alltid mer att lära!

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.