Vandringens Dag den 14 september – En nationell dag för alla vandrare
Den 14 september är dags för årets upplaga av Vandringens dag som Svenska Turistföreningen (STF) uppfann 2019 för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra. Landet runt kan man ge sig ut på lokala turer, aktiviteter och utflykter. Ledarlett eller på egen hand. Vandringens dag infaller den andra lördagen i september varje år och den 14 september är det alltså dags för årets upplaga.
Under Vandringens dag ordnas massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet för alla åldrar. Några exempel; stadsvandringar, barnvandringar, kustvandringar, historievandringar, tipspromenader, nybörjarvandringar, toppturer, yogavandringarm, vingårdsvandring, arkitektvandring och njutarvandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kan också ge sig ut att bara vandra på egen hand. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag.
Över 250 arrangerade vandringar ligger på svenskaturistforeningen.se/vandringensdag och det fylls på hela tiden. Förra året var det över 3 000 deltagare och massor av inspirerande vandringsbilder från hela Sverige finns på sociala medier under #vandringensdag.
– Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor och en god matsäck räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Jenny Engström, presschef Svenska Turistföreningen
Just nu är det över 250 vandringar anmälda, men det fylls på hela tiden. Allt om Vandringens dag: www.svenskaturistforeningen.se/vandringensdag
10 vandringstips
- Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.
- Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.
- Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.
- Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.
- Ta med en riktigt god matsäck och vatten.
- Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.
- Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.
- Bajsspade och toalettpapper är bra att ha med. Bli certifierad naturbajsare. Ta Bruna kortet Bruna kortet – Svenska Turistföreningen (svenskaturistforeningen.se)
- Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.
- Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.
Generella vandringsbilder, fotograf, STF och Vandringens dag måste anges:
https://share.mediaflow.com/sv/?NRMETJCT7G
För mer information, bilder, delta under dagen eller testa någon av vandringarna innan. Vänligen kontakta:
Jenny Engström, presschef STF
Mobil: 0735-45 26 44
e-post jenny.engstrom@stfturist.se
Nedan aktiviteter uppdelat per landskap
Blekinge
Bohuslän
Dalarna
Dalsland
Gotland
Gästrikland
Halland
Hälsingland
Härjedalen
Jämtland
Lappland
Medelpad
Norrbotten
Närke
Skåne
Småland
Södermanland
Uppland
Värmland
Västerbotten
Västergötland
Västmanland
Ångermanland
Öland
Östergötland
Göteborg
Stockholm