STF gör den svenska sommaridyllen tillgänglig för alla genom sina 250 landställen
12 juni 2024
“Stugan”, “sommarstället” eller “landet”. Oavsett benämning är fritidshuset ett centralt inslag i den svenska semesterkulturen. Men långt ifrån alla har tillgång till ett eget fritidshus. En undersökning från SBAB visar att hela 82% av de som inte äger ett eget fritidshus skulle vilja göra det. För många är ekonomin det största hindret. Det vill Svenska Turistföreningen råda bot på i sin nya inspirationskampanj “250 landställen”. Föreningen lyfter fram sitt nätverk av personliga sommaridyller spridda över hela landet som ett alternativ utan krav på lånelöfte, amortering eller renovering.
– Vi vill göra landställen tillgängliga för alla, även för dem som inte har förutsättningar att ha ett eget boende. Oavsett om man längtar efter en tjärad fjällstuga, en vitkalkad skånelänga eller ett falurött torp och om det gäller en natt, en vecka eller en hel sommar. Det handlar inte bara om att erbjuda boenden, utan också om att skapa kulturella kopplingar och ge fler chansen att njuta av den svenska sommaridyllen, säger Ulrika Nordgren, marknads- och försäljningschef på STF.
Traditionen med fritidshus och lantställen sträcker sig hela vägen tillbaka till 1500-talet. Då var det ett nöje reserverat för överklassen, och fastän det blivit mer folkligt med tiden är det fortfarande en kostnadsfråga för de flesta. Enligt en uträkning från Länsförsäkringar kostar ett fritidshus i genomsnitt 107 000 kronor om året. Hela 82% av alla som inte äger ett eget fritidshus uppger att de skulle vilja göra det enligt en undersökning från SBAB. För många är ekonomin det största hindret.
– Sverige är ett av de länder med flest fritidshus per invånare. Kanske är det inte så konstigt att den där frasen “Vi ska till landet” används flitigt. Men långt ifrån alla har möjligheten att äga ett eget ställe. Vi på STF tycker inte att möjligheten att uppleva en svensk sommaridyll ska vara en fråga om ekonomi, avslutar Ulrika Nordgren, marknads- och försäljningschef på STF.
STF är en ideell medlemsförening, grundad 1885 som arbetar för att alla ska ha tillgång till Sveriges natur och kultur, idag och i framtiden. Det kräver bland annat bättre möjligheter att turista hållbart, bra boenden runt om i landet, att slå vakt om allemansrätten och inte minst inspirera och guida till nya äventyr. STF driver ett 50-tal boenden i egen regi, främst i fjällen. Förutom dessa finns cirka 180 boenden anslutna till STF. De ägs och drivs av egenföretagare som valt att samarbeta med STF. Samarbetet bygger på delade värderingar, ett personligt värdskap samt närhet till natur- och kulturupplevelser.
Högupplösta bilder för fri publicering i samband med denna nyhet. Fotograf och plats måste anges om det finns. https://share.mediaflow.com/sv/?1MLEE66ON4
För mer information, bilder, pressbesök mm. Vänligen kontakta:
Jenny Engström/STF, presschef STF
Jenny.engstrom@stfturist.se eller 0735-45 26 44