Hoppa till innehåll

Naturklyftan – en klassmarkör för barn och unga

5 september 2017

Idag växer stora grupper av barn och unga upp utan att känna till den svenska naturen. Det visar rapporten Den växande naturklyftan som Svenska Turistföreningen (STF) har tagit fram. Rapporten pekar på att kunskap, tillgänglighet och familjens ekonomiska situation är avgörande faktorer för att barn ska komma ut i naturen. Brist på vistelse i skog och mark riskerar att cementera det ökande gapet mellan samhällsklasser och minskar den fysiska och psykiska hälsan. Det gapet är naturklyftan.

STF har undersökt hur föräldrar med barn i åldern 6-18 år ställer sig till utomhusvistelse i naturen. Undersökningen visar att 9 av 10 föräldrar anser att det är viktigt för barns fysiska och psykiska hälsa att komma ut i naturen. Men bara varannan förälder menar att deras barn kommer ut tillräckligt mycket.

– Det är många som aldrig får plocka svamp eller andas in klar höstluft i en mäktig skog. Naturupplevelser som borde vara tillgängliga för alla och som har stor betydelse för vårt välmående, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

Trots allemansrätten och att naturen är gratis visar rapporten att personer som saknar ekonomiska resurser är de som i lägst utsträckning kommer ut i naturen. Andra avgörande faktorer för om barnen kommer ut i naturen, är om de har naturvana hemifrån och närhet till grönområden.

– Vi ser ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och tillgång till ett aktivt friluftsliv. Den växande naturklyftan bland barn och unga förstärker ett utanförskap trots att naturen borde ha en enande kraft. Aktörer i det offentliga och i civilsamhället måste ta nästa steg genom att arbeta med både generella och riktade åtgärder för att minska naturklyftan. Vi kan inte sitta tysta och acceptera att allemansrätten i praktiken inte är allas, menar Maria Ros Jernberg.

STF bedriver flera projekt för att göra naturen tillgänglig för fler. Den senaste satsningen är Höstlövet. Inom ramen för det projektet bjuder STF barnfamiljer som inte på egen hand har möjlighet att skapa naturnära upplevelser, på ett härligt höstlov. STF står för resa, boende, mat och aktiviteter. Under september går medlemsavgiften från nya medlemmar som kommer in via webben oavkortat till Höstlövet. Ju fler nya medlemmar, desto fler familjer som får åka. Oavsett antal nya medlemmar garanterar STF att minst 15 barnfamiljer får en naturnära höstlovsresa.

Här finner du Naturklyftan-rapporten 2018 (pdf)

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare
Mobil 070-288 21 83
maria.ros.jernberg@stfturist.se