Sekundstrid i toppen efter Keb Classics första dag

Efter tre och en halv timme på fjället utspelade det sig sekundstrid i herrklassen. I ledning efter första dagens tävling stod Björn Gund tillsammans med Patrik Nordin, tävlande för Fjällframfart. I damklassen stod förhandsfavoriterna Jenny Råghall och Ida Nilsson för dagens starkaste insats och ligger nu i tät inför den avslutande etappen.

Det var ett rekordstort startfält som på fredagsmorgonen gav sig ut på banan i Kebnekaisemassivet. Nattens snöfall gav ett något avvaktande startfält där ingen var villig att dra i den decimeterdjupa snön. Länge hade dock Martin Lundholm och Johan Johansson, även dem tävlande för Fjällframfart, greppet om ledningen och efter halva banan såg Patrik och Björn avhängda ut. ”Taktik!” förklarade Patrik efter att dem gått starkt under banans andra halva och spurtat åt sig ledningen med 19 sekunder inför morgondagens jaktstart.

En mer betryggande ledning efter första dagen återfinns i damklassen. Där visade förhandsfavoriterna Jenny Råghall och Ida Nilsson på styrka och tog en rejäl ledning direkt från start. Ida som precis flyttat hem till Sverige efter en säsong i världscupen var nöjd med dagens lopp.

Den andra tävlingsdagen som är en jaktstart kommer att om vädret tillåter utspela sig på den så kallade ”höga banan”. En extremt spektakulär bansträckning som inte bara går över Kebnekaises syd och nordtopp utan även innehåller firning ner i Tuolpagornis karaktäristiska krater. Därefter får deltagarna chansen att njuta av offpistskidåkning i världsklass innan de tar de sig tillbaka till målet vid STF Kebnekaise fjällstation där det väntar prisutdelning och bankett.

Om tävlingen:
Tävlingen är arrangerad av Svenska Turistföreningen fjällstation Kebnekaise och är uppdelad i två klasser, en Alpin och en Skitouring, samt i dam/herr/mix. De tävlande går i lag om två eller tre personer genom en given bana till olika checkpoints ute på fjället. Den alpina banan är extremt krävande och går över svindlande kammar, vidsträckta glaciärer och nerför branta sluttningar. Skitouringklassen går också en spektakulär men kortare och inte lika avancerad bana. I år är första året som en skidalpin lagtävling får SM-status. Vinnande lag i alpina klassen kommer därmed att kunna titulera sig svenska mästare i skidalpinism.
Fullständiga resultat för tävlingen publiceras på hemsidan under kvällen.

För ytterligare information, intervjuer och bilder, vänligen kontakta.
Lisa Lindblom Platschef STF Kebnekaise Fjällstation
Mobil 073-8170305
e-post: lisa.lindblom@stfturist.se
Hemsida för tävlingen www.kebclassic.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.