Kampanjen #fjällvett sprider fem viktiga råd för äventyret i fjällen
Fem betydelsefulla aktörer inom svenskt friluftsliv går nu samman och ger konkreta råd till besökare för att höja medvetenheten om säkerhet och varsamhet i fjällvärlden. Det är Renata Chlumska som tillsammans med Fjällräddningen, Friluftsfrämjandet, Håll Sverige Rent och Svenska Turistföreningen uppmärksammar fem enkla fjällvettsråd inför höstlovet och vintersäsongen.
Många nya besökare har upptäckt Sveriges fantastiska fjällvärld under 2020. Nu närmar sig höstlovet och vintersäsongen och erbjuder andra typer av upplevelser. En gemensam informationsinsats startas i dagarna av Fjällräddningen, Friluftsfrämjandet, Håll Sverige Rent och STF efter initiativ av äventyraren Renata Chlumska. Den går under namnet #fjällvett i sociala medier.
– Vi tror att de flesta besökare vill göra rätt i fjällvärlden, men kanske är ovana och inte riktigt vet hur. Därför vill vi sprida råden så att de når så många som möjligt och hjälper till att höja kunskapen, till nytta för både den nyblivna vandraren och naturen, säger Renata Chlumska, äventyrare och initiativtagare.
Det är mot bakgrund av sommarens rapporter om nedskräpning och fjällräddningsuppdrag som organisationerna vill agera.
– Istället för att förfasas så måste vi inse att det handlar om kunskap. Kan vi få fler att förbereda sig med både rätt utrustning och rätt kunskap så att de inte utsätter sig för onödiga risker eller skräpar ner i en känslig miljö? Våra fem råd syftar till att göra vistelsen i fjällen mer njutbar. Och frågan är aktuell året om, inte bara nu inför höst- och vintersäsong, säger Renata Chlumska.
1. Säkerheten är nummer 1: Håll koll på väderrapporten – vädret växlar snabbt i fjällvärlden och speciellt under vintern ställer det stora krav på förberedelser. Berätta alltid för någon vart du ska och när du beräknar vara tillbaka. Lita inte på att det kommer att finnas täckning på telefonen under turen.
2. Kunskap är lätt att bära: Läs på innan! Låna eller köp böcker, sök
information på nätet, gå en kurs eller två i fjällvandring eller fjällsäkerhet, boka guidning.
3. Planera för det oväntade: Under turen kommer omständigheterna och förutsättningarna ändras. Nödvändigheter vid toppbestigningar och fjällturer i allmänhet är: karta och kompass, vind- och vattentäta plagg, värmeplagg, första hjälpen, mat och vatten. Var beredd på skador, att du måste ligga pall i tältet en dag extra och att det kan bli spänningar i gruppen.
4. Lämna bara ditt fotavtryck: Det är nolltolerans mot nedskräpning och det finns ingen som städar i naturen. Allt som du tar med dig ut ska också tas med hem igen. Fjällturer sker ofta i skyddade områden såsom naturreservat eller nationalparker med särskilda restriktioner. Läs på vad som gäller för det område som du ska besöka och följ reglerna. Tänk också på att du många gånger rör dig i renbetesland, och då måste hunden vara kopplad och du får inte störa eller skrämma renarna.
5. Kom ihåg att njuta! Att vara väl förberedd gör resan trevligare. Ta hand om dig så att du orkar ha en positiv attityd, våga upptäcka nytt och vara villig till samarbete. Hjälp andra och ta tillfället i akt att träffa nya människor med samma intresse som du!
Kontaktpersoner:
Renata Chlumska
Tel: 0708-361303
E-post: info@renata.nu
Jenny Engström, Kommunikationsansvarig, Svenska Turistföreningen
Tel: 0735-452644
E-post: jenny.engstrom@stfturist.se