Just nu genomför vi uppdateringar på webbplatsen vilket kan medföra tillfälliga störningar. Tack för ditt tålamod!

Nature’s Best

Nature’s Best är en kvalitetsmärkning som samlar de bästa naturarrangemangen i Sverige utifrån ansvarsfull upplevelseturism, där arrangören bryr sig lite extra om naturen, om traktens människor, om miljön och inte minst om dig som besökare. Bakom märkningen står Svenska Ekoturismföreningen som huvudman tillsammans med Visit Sweden, med det gemensamma målet att verka för mer och bättre ekoturism i Sverige. Kvalitetsmärkningen ska också aktivt bidra till att förbättra skyddet av unika natur- och kulturvärden, och med tuffa miljökrav ska ekoturismens miljöpåverkan minimeras.

Nature’s Best sjösattes i början av FN:s Internationella Ekoturismår 2002. Den nya kvalitetsmärkningen av svensk ekoturism väckte snabbt stort intresse bland hundratals turismentreprenörer runt om i landet. Men långt ifrån alla som ansöker om att kvalitetsmärka sina arrangemang når upp till de höga krav som ställs. Både organisationen/företaget bakom arrangemangen och de faktiska arrangemangen ska uppfylla ett stort antal krav för att få använda märkningen.

Kvalitetskontroller sker sedan löpande och bygger till stor del på kundreaktioner. De som inte håller måttet i längden förlorar rätten till att använda märket.

Sex grundprinciper för Nature’s Best

  • Respektera resmålets begränsningar – minsta möjliga slitage på natur och kultur.
  • Gynna den lokala ekonomin.
  • Miljöanpassa hela verksamheten.
  • Bidra aktivt till natur- och kulturskydd.
  • Satsa på upptäckarglädje, kunskap och respekt.
  • Kvalitet och trygghet på resan.

Björnsafari, skärgårdspaddling eller turridning?
Idag visar kvalitetsmärket Nature’s Best vägen till närmare 150 kvalitetsmärkta arrangemang från mer än 80 godkända arrangörer. Utbudet är brett och profilstarkt med allt från björnsafari, älgjakt, turridning genom skog och över fjäll, unika fågelberg, hundspannsturer, skärgårdspaddling, samiska upplevelser, forsränning, timmerflottsfärder, vandring med renar, exklusivt fiske och mycket mer.

STF har hittills fått ett 40-tal arrangemang på nio anläggningar märkta med Nature’s Best och är därmed en av de största arrangörerna inom Nature’s Best. Vi samarbetar också med flera andra Nature’s Best-arrangörer som valt STF som leverantör av boende och försäljningskanal.

Detaljer och mer information om Nature’s Best och vilka arrangemang som kvalitetsmärkts hittar du på www.naturesbestsweden.com.