Facebook
Twitter

9 tips för matglada upptäckare

Är du en sann gourmet både när det gäller mat och fina naturupplevelser kommer du att gilla våra nio utvalda paket och platser med fokus på just mat och natur. Ta med dig någon du tycker om på en kulinarisk resa i matlandet Sverige och njut av god mat tillagad av lokala- och närproducerade råvaror, med kärlek och mycket kreativitet.


STF Vallåsen 792x530
1. Njutning för alla sinnen på STF Vallåsens Värdshus
På STF Vallåsens Värdshus står naturens smaker i fokus – utanför köksfönstret växer kryddor, ätbara blommor och grönsaker  hela sommaren.  Och den grönskande skogen ligger precis utanför husknuten. De använder ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta produkter så långt det går. Med skicklighet och fantasi skapar kökschef Moa mat som är en njutning för alla sinnen. Sommarrestaurangen är öppen varje dag i juli, samt vissa helger under vår och höst.

Sågverket 792x530
2. Kreativa matupplevelser och ginprovning på STF Sågverket
På STF Sågverket trivs alla kreativa hjärtan lite extra bra. Här njuter du av spännande inrednings-detaljer och härlig kökskonst i en kustnära miljö. Du som vill maximera smakupplevelsen bör ta sikte på Sågverkets ginhelg som arrangeras tillsammans med Härnö Gin i slutet av april. Här väntar en fantastisk fyrarätters middag på STF Sågverket följt av besök och provsmakning på Hernö Gin.

Blåhammaren 792x530
3. Avsmakningsmeny och milsvid utsikt på Blåhammaren
STF Blåhammaren Fjällstations omtalade 3-rättersmiddag har genom åren varit en favorit för besökarna i Jämtlandsfjällen. Denna kväll omvandlas den till en spännande avsmakningsmeny där alla dina sinnen sätts på prov. Vi tar dig igenom en 100-årig historia med berättarglädje, lokal mat och kreativitet. Efter en minnesvärd måltid somnar du gott och vaknar upp till milsvid utsikt över Jämtlandsfjällen och en frukost med hembakat bröd och stärkande gröt.

Kivikstrand2 792x530
4. Österlenska råvaror i fokus på STF Kivikstrands badhotell
På badhotellet Kivikstrand njuter du av klassiska svenska rätter gjorda på prima Österlenska råvaror. Vad sägs om en hängmörad biff från Hörby eller en tryffelrisotto med lokala grönsaker och örter som fått fräsa i Gunnarshögs rapsolja? Slå dig ner i en korgstol på verandan, skjut halmhatten bak i nacken och njut av kärleksfullt tillagad mat med utsikt över havet.

Salto1_792x5305. Med smak av fjällets skafferi
Torkat renkött, gáhkku, rökt fjällfisk och kvannemarmelad – maten är en central del i den samiska kulturen. Nu har du chansen att både lära dig mer om matkulturen i Sápmi och Laponia, och även själv prova på att tillaga den. Med STF Saltoluokta Fjällstation som bas njuter du av fantastiska matupplevelser med smaker från fjällets skafferi.

Korrö 792x530
6. Småländska klassiker på STF Korrö
På STF Korrö Restaurang & Café serveras småländska och svenska klassiker på råvaror hämtade från jord, skog och vatten. Restaurangen KRAV-certifierades 2014 och i den mån det går används här ekologiska och närproducerade produkter. Maten avnjuts i skön miljö precis vid åkanten. Sitt utomhus eller på verandan och se vattnet virvla fram i den porlande ån.

Mat_792X5307. Skärgårdssmaker på STF Svartsö
På STF Svartsö Vandrarhem bor du inte bara med närhet till trädtoppar och hav. Du har även cykelavstånd till omtalade Svartsö Krog, en modern bistro med höga ambitioner. Här serveras mat efter säsong, gjord på närproducerade råvaror.  På Svartsö återfinns även Örätts prisade skärgårdskockar, som året om lagar mat på närodlade och närproducerade råvaror. Under sommartid säljs Örätts sallader och wraps direkt i receptionen på STF Svartsö Vandrarhem. Är ni ett större sällskap finns även möjlighet att boka skräddarsydda menyer eller varför inte en matlagningsaktivitet där ni lagar er måltid tillsammans under ledning av en alldeles egen skärgårdskock.

Abisko 792x530
8. Midnattssolsmiddag på STF Aurora Sky Station
I sommar kan du kombinera några av de bästa upplevelserna som Abisko kan erbjuda –  vandring, midnattssol, linbana samt en utsökt trerättersmiddag. Din upplevelse börjar redan i linbanan. Med fjällen som panorama går färden tyst och långsamt upp för hemmaberget Nuolja. Väl uppe bjuds du på en trerättersmiddag inspirerad av det nordiska köket. Efter middagen tar vår guide med dig på en vandring upp på Nuoljas topp. Härifrån har du en magisk panoramautsikt över Lapporten, Abiskoalperna och Torneträsk. Med en sådan inramning blir kanske koppen med kokkaffe resans mest minnesvärda smakupplevelse!

Snöåbruk 792x530
9. Mat tillagad med kärlek och omsorg på STF Snöå Bruk
På STF Snöå Bruk strävar de efter att göra all mat från grunden efter egna recept. Här skapas måltider som upplevs med flera sinnen. Husets egenrökta fläskfilé serverad på en bädd av slät whiskytomatsås tillsammans med baconlindad grön egenodlad sparris tillfredsställer både öga och gom. Likaså det senaste nytillskottet på festmenyn – vit chokladmoussetårta med rabarberkompott, hallonculis, makron och mörk chokladdekor. Efter en kärleksfullt tillagad måltid sover du gott i rofylld herrgårdsmiljö på det gamla bruket där forsen fortfarande strömmar förbi.