Höstfärgade träd speglar sig i sjö

Femundsmarka runt

Den här turen tar dig från Grövelsjöns Fjällstation till Svukuriset Turisthytte, som är en norsk fjällstation. Du vandrar dit över fjället på markerad sommarled. Leden går genom natursköna Femundsmarka nationalpark, bland krokiga jättetallar och små sjöar. På kvällarna kan du slå dig ned vid dukat bord och njuta av vällagad mat, mitt ute på fjället.

Kort fakta om Femundsmarka runt

  • Total längd: 46 kilometer (med båt 40 kilometer)
  • Antal etapper/vandringsdagar: 2 st
  • Etappernas längd: 22 km (7–8 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Leden går förbi vattendrag. Butik och restaurang med fullständiga rättigheter finns på båda fjällstationerna.
  • Boende under vandringen: Fjällstationer
  • Mer information: Karta

Upptäck Femundsmarka runt

Under den här vandringen får du uppleva fjällstationer i både Sverige och Norge. På den svenska sidan bor du på Grövelsjöns Fjällstation och på den norska på Svukuriset Turisthytte. Svukuriset är en ombyggd fjällgård som ligger precis intill vildmarksriket och nationalparken Femundsmarka. Den vackra parken har ett urtidslandskap med mängder av utspridda stenblock som inlandsisen lämnat efter sig. Du vandrar bland lavklädda barrträd och otaliga små sjöar. Leden går mestadels på kalfjället, samt kortare sträckor i blandskog.

Båda fjällstationerna är måna om att servera vällagad mat baserad på lokala råvaror. Det betyder att den här vandringsturen har guldkant – du får bland annat nybakat bröd till frukost.

I området bedrivs renskötsel och det är viktigt att du visar hänsyn. Läs mer om renens rike.

Kollage från Femundsmarka runt

Se och göra längs leden

Det är härligt med en båttur på sjön Femunden under ditt besök på Svukuriset Turisthytte.

Missa inte

Stanna kvar en extra natt i Norge och bestig fjället Stor-Svuku, 1 416 meter över havet. Det är den populäraste dagsturen från den norska turisthyttan.

Hitta till leden

Boka tåg via SJ. Sök din resa hela vägen från avreseort till slutdestination, i detta fall STF Grövelsjöns Fjällstation. Då får du alltid fram de avgångar som passar med olika färdsätt: både tåg och buss. Du har också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Till Mora finns tågförbindelse, därefter reser du med buss.

Grövelsjön har dagliga bussförbindelser med Mora (tar cirka 3,5 timmar) genom linje 104 och 396. Se Dalatrafikens hemsida för aktuell tidtabell.

Etapper Femundsmarka runt

Nedan beskrivs olika boenden, etapper med avstånd, samt annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: STF Grövelsjön Fjällstation–Svukuriset Turisthytte

23 kilometer, 7–8 timmars vandring
Boende: DNT Svukuriset Turisthytte (ej STF)

Du startar vandringen genom att gå ner till sjön Grövelsjön. Härifrån viker leden av i nordvästlig riktning och går upp till passet mellan Sjöhöjden och Salsfjället. Vid 1 060 meter över havet sluttar det utför mot Sylen, som ligger i norra änden av Grövelsjön.

Du kan även åka båt från Sjöstugan över Grövelsjön, fram till Sylen. Vandringen till Svukuriset blir då 16 kilometer istället för 22.

Från Grövelsjöns norra ände följer du sommarleden som går brant uppför Sjöhöjdens sluttning. Härifrån har du underbar utsikt över Grövelsjön och gårdarna i Sylen. Leden fortsätter sedan vidare mot Rönnsjön och genom ett skogsparti innan den sträcker sig svagt uppför på kanten av berget Revlingkletten. Du vandrar i skog under den sista biten, fram till Svukuriset.

Etapp 2: Svukuriset Turisthytte–STF Grövelsjön Fjällstation

23 kilometer, 7–8 timmars vandring
Boende: STF Grövelsjön Fjällstation

Vägen tillbaka till Grövelsjön börjar med en skogsvandring söderut mot Revlingsjöarna. Därefter fortsätter du upp mot passet mellan Forborgen och Elgåhogna, ända fram till punkten där lederna går isär. Här väljer du leden som går tillbaka till Grövelsjöns Fjällstation, via Salsfjället.

Ledmarkeringar

I fjällen behöver du ha koll på vilka ledmarkeringar som gäller. Det finns nämligen olika markörer att ta hänsyn till, både beroende på område och årstid.

Läs mer om ledsystemet

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.