Barnvänliga vandringsturer i lågland

Om hela familjen är med på vandringsturen kan du behöva planera etapperna, så att de passar bra för alla åldrar. Här har vi samlat några bra turer som är lätta att gå, även för de lite mindre vandrarna.

Skuleskogen

Strax söder om Örnsköldsvik ligger Skuleskogens nationalpark. En spännande plats med ett väl utbyggt nätverk av stigar, vindskydd och stugor. Slåttdalsskrevan och Skuleberget ger pirr i magen, och urskogen och de vackra stränderna är ett riktigt upptäckarland för både barn och vuxna. Det är på sina ställen svårt att gå i den steniga terrängen, så området lämpar sig bäst för barn över åtta år. Möjligheterna till tältning är i viss mån begränsade, men här finns fina stugor. Tänk bara på att stugorna kan vara fulla. Lederna är välmarkerade, och det finns bra kartor och informationstavlor. Gör ett besök på Skulebergets naturum och prova via ferrata (klätterstig). Åker du bil utgår du enklast från STF Docksta Vandrarhem eller STF Köpmanholmen Vandrarhem. Vid varje entré in i nationalparken finns parkering.
Läs mer om Skuleskogen här

Nynäs naturreservat (Sörmlandsleden)

Sörmlandsleden är ett riktigt guldkorn. Kring Nynäs slott och Nynäs naturreservat finns det många möjligheter till korta eller långa turer. Övernatta i vindskydd, tält eller på STF Sävö. Här hittar du skogar, sjöar och kusten mot Östersjön. Tänk dock på att vissa bitar av vandringen är stenig och krävande. Här finns ofta goda lokala transporter med buss, och Sörmlandsleden ansluter till Nynäs från flera väderstreck med avstickare mot kusten. Det är ett bra område för två till tre dagars vandring.
Läs mer om Sörmlandsleden här

Österlen

Österlen är precis så vackert som många säger, och du hittar fin vandring längs Skåneleden. Du kombinerar enkelt vandringen med trevligt boende på vandrarhem. Har du små barn i bärstol, eller barn som inte går så långt, är något av våra vandrarhem (Baskemölla, Simrishamn, Haväng, Backåkra, Kivik och Brantevik) det perfekta navet för era vandringsutflykter. På vissa sträckor kan bussen hjälpa till, eller så åker ni bil till utgångspunkten för dagen och tar en del av leden. Här hittar du sandstränder, hedar, fiskeläger och mysiga kaféer. Missa inte Ale stenar! Från Brösarps backar och västerut blir det mer bokskog, ängar, bäckar och vegetation. Skåneleden är välmarkerad och väldokumenterad, och det går att plocka ut det som passar bäst, beroende på hur gamla barnen är och vad ni föredrar.
Läs mer om Skåneleden här

Tiveden

I Tivedens nationalpark hittar ni vacker och trolsk vandring. Vandrarhemmet STF Tivedstorp ligget norr om nationalparken, och det ordnas guidade vandringar i området. Bergslagsleden går från vandrarhemmet ner till nationalparken, där du hittar rundslingor på mellan 1,5 och 15 kilometer. Tänk dock på att vandringen emellanåt är krävande, med stenig terräng och höjdskillnader. Genom området passerar även Västra Vätternleden, Munkastigen och Bergslagsleden för dig som vill vandra vidare.

Kynnefjäll

Kynnefjäll är ett skogslandskapsområde med klipphöjder där du kan blicka ut över sjöar och skogar. Bohusleden går genom naturreservatet och det finns även en lokal rundslinga från Kasebo, där vägen slutar i en allmän parkering. Nedanför Vaktarekullen ligger en stuga, och här går det bra att bo upp till tolv personer. De två vindskydden i området kan också nyttjas.

Läs mer om Bohusleden

Kullens naturreservat

Skåneleden rundar Kullaberghalvöns södra sida och längst ut ligger Kullens naturreservatet, som bjuder på fin vandring för hela familjen. Här finns ett eget ekosystem av vandringsleder men även Skåneleden går som sagt genom reservatet. Tänk på att det är väldigt brant på vissa ställen. Njut av klippor, fyren, skogarna och ängarna. Det finns flera fik och restauranger i området. Ta er tid att läsa på om djur och natur så kan ni sedan spana efter dem tillsammans på vägen. Bygg gärna på vandringen med andra etapper av Skåneleden. Det finns bussar till och från Jonstorp. Vägarna tvärs över halvön är också fina att vandra eller cykla på.
Läs mer om Skåneleden

Kolmården

Lägg en dag eller två på att vandra Östgötaleden eller Sörmlandsleden. Lederna ligger nära Kolmårdens djurpark. I Bråviksbrantens naturreservat hittar du hisnande utsikt och branta klippor. Området kring Stora och Lilla älgsjön bjuder på vandring i skogar och runt sjöar. Passa på att ta ett dopp! Här finns även trevliga grillplatser och vindskydd. Vandrarhem hittar du i Åby, vid E4:an väster om Kolmården. I Krokek finns även en tågstation (Kolmårdens station) om du och familjen kommer med tåg.
Läs mer om Östgötaleden och Sörmlandsleden

Göta kanal

Sträckan Berg-Borensberg, vid Göta kanal, lämpar sig väl att vandra med barnen. Längs kanalen händer det alltid massor, och grusvägen är lättvandrad. Här kan du bära små barn på ryggen, eller dra en vagn om benen blir trötta. Sträckan är två mil enkel väg. STFs boenden hittar du både i Berg och Borensberg. Ägna lite tid åt att titta på slussarna och båtarna, stanna till på musteri eller museum. Ät glass och lifta med en båt tillbaka. En liknande, men lite kortare sträcka, hittar du mellan Snöveltorp och Söderköping. Härifrån tar du dig ända ut till lilla Mem, starten på Göta kanal. Sträckan är 16 kilometer enkel väg. I den mysiga sommarstaden Söderköping finns STF-vandrarhem.
Läs mer om Borensberg-Berg (Göta kanal)

Omberg

Omberg är en grön kulle med vidunderlig utsikt över Vättern. Här finns många stigar att välja på, flera parkeringar och körvägar. Du hittar enkelt en promenad som passar dig. Gå i bokskogen, njut av ängarna, gå berget runt på Ombergsleden eller kryssa er omkring på stigarna i området. Hela vandringsleden är drygt 25 kilometer. Ett besök på Hjässan är ett måste, utsikten över Vättern är fantastisk och blomsterängarna lockar till picknick. Omberg huserar flera naturreservat och fornlämningar, med skyltar som berättar om både natur och kulturlämningar. De som gillar gamla ruiner hittar en i Alvastra, precis söder om Omberg. STF har vandrarhem i Stocklycke och vid sjön Tåkern (byn Svanshals).

Fler tips för dig som vill vandra med barn