Barnvänliga vandringsturer i fjällen

Om hela familjen är med på fjällturen kan du behöva planera etapperna, så att de passar bra för alla åldrar. Här har vi samlat några bra turer som är lätta att gå, även för de lite mindre vandrarna.

STF Storulvån Fjällstation

STF Storulvån Fjällstation är en bra plats att börja sina vandringar på. Hit går vägen ända fram. Du tar dig enkelt hit med tåg, och med organiserad transfer får du en smidig billös resa. På fjällstationen finns alla bekvämligheter. Mer spartanskt bor ni i tält, eller i stugorna på gamla stationen (med utedass och utan rinnande vatten). Från fjällstationen kan du göra små och stora toppturer: upp på Getryggen, Storulvåfjället eller Snasahögarna.

Vandringen mot Gåsåns vindskydd är lätt och vacker utan märkbara höjdskillnader, och det går utmärkt att göra dagsvandringar i björkskogen på östra sidan Handölan. Vill du och familjen göra en avstickare en natt ligger Blåhammarens fjällstation på 14 kilometers avstånd.

STF Helags Fjällstation

Vandringen från parkeringen i Kläppen, upp mot Helags, är enkel och går svagt uppför i 12 kilometer. På vägen passerar du sommartid getgårdar och sommarvistet i Kesudalen. Vandringen går i skyddad terräng första tredjedelen. Väl framme i STF Helags Fjällstation kan du njuta av stugboende och bastu, och samla krafter inför nästa dags topptur: upp på Helagstoppen fram och tillbaka.

Tredje dagen går du tillbaka. Det här är en försmak av fjällen. Ta också chansen att följa med på fjällrävsspaningen som ordnas av STF. Har familjen olika önskemål kan några gå på topptur och några spana fjällräv.

Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta

Leden mellan Abisko och Nikkaluokta är en av de mest trampade i fjällen. Sträckan är väldigt vacker och enkel för dig som går med hela familjen. Logistiken och transporterna till och från Abisko, respektive Nikkaluokta, är förhållandevis välordnade. Går ni från Abisko söderut får ni solen i ansiktet. Här finns ett pärlband av stugor längs vägen. Vill du tälta så är tipset att slå läger mellan stugorna, som givetvis går att använda även på dagen för rastning och matlagning (det går utmärkt att bara betala dagsarvode för servicen om du inte sover i stugan).

Mot slutet av vandringen möter ni Alesjaures turkosa vatten, Tjäktjavagges breda dalgång, de imponerande fjällmassiven i dalen Laddjubahkta och förstås Kebnekaise. Hela trippen är elva mil, och klaras av på en vecka. Den lämpar sig för familjer med barn från cirka 10 år och uppåt. Dagsetapperna är 14-20 kilometer långa, om familjen bor i våra fjällstugor. Det går förstås också bra att tälta.

STF Saltoluokta Fjällstation

STF Saltoluokta Fjällstation ligger nära hjärtat hos många fjällvandrare. Det är en utmärkt plats att ta familjen till. Här bor du bra på fjällstationen, och kan göra många dagsutflykter med olika längd. En topptur upp på Lulep Gierkav ger en hisnande utsikt. Turen är drygt sju kilometer, tur och retur, men har nästan 700 höjdmeter att besegra. Vandringen till sjön Bjetsávrre är ungefär lika lång, men inte fullt så brant.

Ta en tredagarstur längs Kungsleden till Aktse och upplev både Sitojaurestugorna och Rapadalen på samma tur. Turen till Aktse kräver dock lite äldre barn, som orkar gå upp emot två mil på en dag. Från Sitojaure går flera stigar in i fjällurskogen Ultevis naturreservat, och här får du en härlig båttur över sjön. I området märker du också samernas närvaro i området – flera renskiljningsplatser och sommarvisten finns häromkring.

STF Grövelsjön Fjällstation

STF Grövelsjön Fjällstation ligger i Dalarnas nordvästra spets. Från fjällstationen vid Grövelsjön gör du många korta och långa dagsturer. Långfjällets naturreservat bildar i nordost en småkuperad platå, med insprängda sjöar och små toppar. Gå upp på fjället Storvätteshogna, eller välj de ännu lite högre topparna i Norge. Runt stationen finns även lokala slingor anpassade för yngre medlemmar i familjen och här och var gömmer sig små stentroll. Är vädret dåligt kan du vända dig neråt dalen och vandra i vacker fjällskog. Stationen ligger strax nedanför trädgränsen så det finns många möjligheter till dagsturer.

Grövlan, Storån och flera andra vatten bjuder på perfekta tillfällen att kombinera vandringen med fiske efter harr och öring. Här finns även möjligheter till äventyr i kanot. Ta en flerdagarstur upp mot det sjörika Rogenområdet och Rogenstugan. Övernattar gör du i Storrödtjärnstugorna.