Kultursommar för alla

Färgsprakande samtidskonst, väldoftande utställningar och ljuv musik under bar himmel. Sommarsverige bubblar av spännande kulturella mötesplatser för alla smaker, nedan tipsar vi om några av våra favoriter. Ta med dig picknickkorgen, ge dig ut i folkvimlet och njut!

Överraskande samtidskonst när Openart vänder upp och ner på Örebro

Open Art Örebro

Under 12 färgsprakande sommarveckor samlas samtidskonst från hela världen i Örebro för att tillfälligt bli en del av stadskärnan och det offentliga rummet. Den femte upplagan av OpenART, Skandinaviens största biennal för samtidskonst, förbinder sig ännu en gång till att vända upp och ner på staden med sin fängslande och överraskande konst. Stadslandskapet förvandlas till ett livfullt potpurri där konst i alla dess former invaderar stadens gator, köpcenter, kulturscener, fasader, Svartån, slottet och parkerna. Alla har möjlighet att uppleva konsten utan inträdesbiljett, dessutom bjuder OpenART in till projekt och aktiviteter, guidade visningar och pedagogiska program.

Punk, jämtländsk dans och elektronisk musik på sommarscen i Malmö

Foto: Sanna Dolck

För tolfte året i rad presenterar Sommarscen Malmö en mängd olika föreställningar i stort och litet format. Samtliga arrangemang äger rum utomhus och bjuder på en mångfald av scenkonst för barn, unga och vuxna med målet att väcka nyfikenhet för scenkonst i alla dess former. Årets kultursnackis Lokstallarna i Kirseberg, som är på väg att förvandlas till Malmös nya kreativa kulturcentrum, finns med som ny scen för året där det bjuds på punk, jämtländsk dans och en show med elektronisk musik och film. Sommarscen pågår mellan 17 juni – 10 augusti och presenterar inte mindre än 170 aktiviteter, samtliga kostnadsfria.

Doftande rosor och ljuv musik i Trädgårdsföreningen i Göteborg

Göteborg city

Trädgårdsföreningen i Göteborg räknas inte bara som en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker, utan är också en kulturell mötesplats med en mängd spännande konserter och utställningar i kalendariet. Sommartid fylls Rosariet av flera tusen färggranna, doftande rosor. I Palmhuset, det eleganta växthuset från 1878,  hittar du palmer och andra tropiska växter och  fram till den 6 augusti står torka, taggar och saftiga suckulenter på agendan, då Växthuset arrangerar en kaktus- och suckulentutställning.

Stark scenkonst när Stockholms tydligaste sommartecken firar 75 år

Foto: Jan palmblad

Parkteatern har sedan 1942 bjudit på teater, konserter, dans och cirkus för alla åldrar och är idag ett av huvudstadens allra tydligaste sommartecken. Fullständigt unikt i världen, som en slags lekfull, fantasisprängd utvidgning av Allemansrätten. Under sommaren visas drygt hundra föreställningar på en mängd spelplatser över hela Stockholm, majoriteten utanför tullarna. Alltid under bar himmel och alltid gratis. Njut av en medhavd picknick, härligt folkliv och spännande scenkonst i alla möjliga tänkbara olika genrer. Här finns något för alla!