Facebook
Twitter

Julmarknader

Värmande glögg, doft av knäckäpplen och glittrande juleljus. Ett besök på julmarknad är ett perfekt sätt att komma i julstämning, samtidigt som du passar på att fynda unika klappar att lägga under granen. Här listar vi några av våra favoriter, från Katrinetorps traditionella gårdsmarknad i söder, till trakterna runt Polcirkeln där Jokkmokks julmarknad sprider ljus i en tid då solen inte förmår att stiga över horisonten.

Miljoner juleljus och högklassig design i Göteborg


Sveriges största julmarknad hittar du i Göteborg, där hela Liseberg förvandlas till en glittrande julsaga. Här kan du gå på klappjakt bland julmarknadens bodar i skenet av miljoner juleljus, njuta av doften av knäckäpplen, se den vackra isbaletten och lämna din önskelista till Tomtefar. Vill du uppleva en riktigt traditionell julmarknad tar du med fördel sikte på Kronhuset & Kronhusbodarna, Göteborgs äldsta julmarknad. Här finner du bland annat genuint hantverk, choklad och underhållning med historiska inslag för hela familjen. Står design och konsthantverk på önskelistan, fyller du julklappsäcken bäst på Röda Sten Konsthalls katedral, som första helgen i december fylls med nyskapande design från såväl lokala som internationella formgivare och konsthantverkare. Foto: Liseberg.
Boka boende i Göteborg här

Samisk tradition och småskalig julshopping i Jokkmokk


I Jokkmokk, där solen inte når över horisonten i december, firas midvintern med en stämningsfull och färgsprakande julmarknad den 8-10 december. Här väntar förutom garanterad snö även personliga möten, matupplevelser, konst & designutställningar, musik, underhållning och unik shopping. I Jokkmokk lyser de stora butikskedjorna med sin frånvaro, och ger plats till spännande butiksnamn som Stoorstålka, Systrarna Viltok och Lapplådan. Överallt finns unikt hantverk, som ibland säljs i bara ett enda exemplar. Viddernas midvinterblot är en annan höjdpunkt, där det mest läckra ur den samiska mattraditionen lagas till en vild och vacker måltid kryddad med myter och berättelser från skog och fjäll. Örtfylld tjäder, renrygg, hjortronchutney, romrönnbär, gáhkku och örtsnaps står på menyn tillsammans med massa andra hemlagade delikatesser, och utlovar smakupplevelser utöver det vanliga. Foto: Maria Klang.
Boka boende i Jokkmokk här

Anrika klassiker och en schysst uppstickare i Stockholm


Stockholm huserar en mängd julmarknader av olika storlek och karaktär, för alla som vill tanka på med lite julstämning. Stortorgets julmarknad i Gamla stan har anor från 1837, vilket gör den till den äldsta julmarknaden i hela Sverige. Här kan du värma dig med en kopp glögg och julklappsfynda konstsmide, julkorvar, hantverk och mycket mer. Skansens julmarknad är en annan julklassiker med klassiskt hantverk och slöjd, dans kring granen och julpyssel i verkstan. Julmarknaden ”Schysst jul” som arrangeras i ABF-huset den 2-3 december är ett annat spännande alternativ. Med rättvisemärkt och ekologiskt i fokus utlovas en blandning av schyssta produkter, trivsel, julstämning och folkbildning med både spännande seminarier och filmvisningar.
Boka boende i Stockholm här

Småskaligt julfirande i vinteröppna Hälsingegårdar


I vackra Hälsingland bjuder flera vinteröppna Hälsingegårdar in till små traditionella julmarknader, där du både kan njuta av lokalproducerade smaker och fynda unikt hantverk att stoppa i julklappssäcken. Ett exempel är Uppegårds julmarknad i Ovanåker, strax intill STF Edsbyn Vandrarhem, där det bjuds på julsaker och hembakat i mysig miljö den 25-26/11. Den andra advent, 9-10/12, bjuder Järvsö Hembygdsförening in till traditionell julmarknad på Stenegård med över 40 hantverkare inne på Träteatern och ute på gården. Här vankas det musikunderhållning, hantverk, lokalproducerad mat och åktur med häst och släde eller vagn. Det ryktas även att både lucia och tomten kommer på besök! Med magen fylld av juliga godsaker blir en tur i de vackra längdspåren runt Harsasjön ett perfekt avslut på dagen.
Boka boende på antingen STF Edsbyn eller STF Järvsö/Harsa

Levande skärgårdsmiljö och juliga smaker på Möja


Möja är en av de större öarna i Stockholms skärgård, och bjuder på en varm och levande skärgårdsmiljö året runt. Den 2 december väntar traditionsenlig julmarknad på Möja Dansbana, med juliga smaker och goda möjligheter att fynda till julklappsäcken. Helgen därpå, den 9 december, bjuds det på stämningsfull julkonsert i nyrenoverade Möja skärgårdskyrka. För mesta möjliga julkänsla kombinerar du julmarknad eller julkonsert med övernattning och ett smakrikt julbord. Wikströms fisk i Ramsmora dukar upp ett klassiskt julbord med fokus på fisk medan Möja värdshus serverar ett internationellt julbord med mat från 15 platser runt om i världen. Med julsmaker i magen sover du gott på STF Möja vandrarhem, ett kort stenkast från havet.
Boka boende på Möja här.

Julmarknad med tema mångfald på Lasätter gård


STF Lasätter gård har man med sin julmarknad på tema mångfald den 3 december skapat en mötesplats för alla. Det bjuds på lokalt hantverk och mat från när och fjärran. Allt ifrån Lasätters egna våfflor med flädersirap till iransk köttgryta och piroger på temat ”made in Brandkärr” där Zahra och Omar erbjuder oss nya smakupplevelser. Givetvis finns även möjlighet att provsmaka gårdens fläderglögg, och behöver du få upp temperaturen ytterligare kan du ta en svängom runt granen!
Boka boende på Lasätter gård här

Julstämning i vacker gårdsmiljö på Katrinetorp


Julmarknaden på Katrinetorp utanför Malmö den 8-10 december bjuder på tradition med moderna inslag i vackert juldekorerad gårdsmiljö. På programmet står dans kring granen, lek i hoppvänliga halmbalar och korvgrillning på gårdsplanen. Fredag och lördag blir det stämningsfulla julsånger i lekfulla arrangemang, varvat med varma och personliga berättelser om julen förr och nu, när kabarén Titta det snöar! spelas utomhus. I marknadsstånden hittar du bland annat handstöpta ljus, halmslöjd, korgmakeri, fårskinnsprodukter, träslöjd och handstickat, ost, korvar, marmelad och mycket mer. Kl 16 på lördagen kommer Malmös lucia på besök med tända ljus och tärnor i traditionellt luciatåg, och när mörkret faller visar hundratals marschaller vägen ut längs allén. Foto: Sanna Dolck.
Boka boende i Malmö här

Tomtemys i Långvindsbruk


Lördag den 9 december kl 15, precis när skymningen lagt sig över Långvindsbruk, bjuder Tomtemys in till en spännande tillställning för både stora och små barn. Närmare 1 500 marschaller och andra ljus står uppradade längs vägen till Långvind tillsammans med tomtar, vättar, troll, älvor, rumpnissar och även moderna figurer från framför allt Disneys värld. I stugan vid gamla ångsågverket tar tomten emot, och i café Bränneriet bjuds det på korv, festis, kaffe och pepparkakor. Evenemanget arrangeras för åttonde året i rad, är helt gratis, och har tidigare år lockat upp mot 2000 gäster. Efter en magisk dag kan ni njuta av en god middag och skön natts sömn på STF Hudiksvall Kungsgården Långvind, precis i början av Bruksgatan, cirka 500 meter från Tomtemys centrala delar.
Boka boende i Hudiksvall här

Julmarknader på pärlband i Dalarna


I Dalarna är man lite av experter på det här med julmarknader, och med start i mitten av november kan man besöka en ny julmarknad nästan varje helg. Den 2/12 arrangeras traditionsenlig julmarknad på Zorngården i Mora med hemslöjdsprodukter, hembakat bröd och lokalt hantverk. Samma helg, 2-3 december, bjuder Leksand in till stämningsfull julmarknad i dagarna två med körsång, mat, hantverk och slöjdprodukter. Marknaden sker utomhus och ramas in av eldar och marschaller. Tomten finns på plats och samlar in önskelistor, rimstugan är öppen och hästskjutsen är redo.
Boka boende på antingen STF Orsa/Villa Lowar eller STF Orsa