Facebook
Twitter
Pinterest

10 höstlovstips

Övernatta i en charmig ombyggd lada, gungas till sömns på en fullriggare, vandra i gruvarbetarnas fotspår ner i Sala Silvergruva eller njut av skog och stillhet på ett anrikt värdshus. Här delar vi med oss av våra bästa tips för höstlovslediga äventyrare.

"Krispig luft och otroligt färgspel från trädkronorna gör hösten optimal för naturupplevelser"

chapman

1. Gungas till sömns på en fullriggare 
Att bo på en båt mitt i huvudstaden blir ett svårslaget höstlovsäventyr för hela familjen. Fartyget af Chapman är en riktig klassiker som legat för ankar vid Skeppsholmen sedan 1937. Här gungas du till sömns i någon av fartygets hytter. I vacker omgivning på Skeppsholmen i Stockholms absoluta centrum har du gångavstånd till det mesta i huvudstaden, med museer, restauranger och shopping. Med Djurgårdsfärjan tar du dig lätt över till Skansen där höstlovslediga barn kan lyssna på spännande berättelser, få råd från kloka gumman och göra egna örtpåsar som håller onda ting borta.

2. Spännande höstlov i Sala Silvergruva
Sala Silvergruva bjuder på ett perfekt höstlovsäventyr för hela familjen. Följ med på en spännande visning i Sofia Magdalena gruva, där ni får följa samma väg ner i gruvan som de gamla gruvarbetarna från 1800-talets början. I gruvan finns underjordiska vackra sjöar, bergrum och en konsertsal. Bor gör ni i det vackra vandrarhemmet med inredning inspirerad av gruvmiljön eller i den spektakulära gruvsviten som är världens djupaste hotellrum – 155 meter under jord.

kolarbyn

3. Bo i kolarkoja mitt i vildmarken
En övernattning i Kolarbyn blir ett minne för livet, både för stora och små äventyrare. Sveriges mest primitiva vandrarhem har varken elektricitet eller rinnande vatten men stoltserar med tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser bara ett par timmar från storstadens myller. Ni bor i kolarkojor på britsar med fårskinnsfällar, somnar gott framför den sprakande eldstaden och vaknar till fågelsång.

4. Höstlovsäventyr i ladan
På Lasätter gård bor ni i en charmig ombyggd lada, där ni kan ta med vänner och familj och ha hela huset för er själva. Hälsa på hästarna, lek med gårdens hund Milou, grilla korv i kåtan och upptäck natur- och djurlivet längs naturstigen. Här har hela familjen roligt i en lantlig miljö som är byggd utifrån naturens egna resurser. I närheten hittar du Palstorpshage som anordnar flera familjevänliga aktiviteter på temat vinter i skogen. Prova på skogssafari, djurpyssel eller att skapa en fågelmatningsstation.

barnisäng

5. Busa med Alfons Åberg i Göteborg
I Göteborg finns massor att upptäcka för höstlovslediga upptäckare. Busa i Alfons Åbergs kreativa kulturhus, utforska de 15 olika museifartygen på Maritiman eller lek loss i Slottsskogens fantasifulla parklek Plikta. På STF Göteborg City bor ni i stadens hjärta, endast tre minuter från Centralstationen. Lobbyns sällskapsytor bjuder både på frukost, stadsguide och en flammande lägereld. Självklart finns det även ett gästkök, om ni vill varva restaurangbesöken med egenfixad pasta emellanåt.

6. Lekplatsrunda och familjeverkstad i Malmö
I Malmö väntar en mängd spännande äventyr för alla höstlovslediga. Besök Moderna museets höstlovsverkstad 31/10 – 3/11 där alla får möjlighet att skapa och experimentera, eller utforska Folkets parks fantastiska kulturhus. Barn med mycket spring i benen tar med fördel sikte på någon av stadens runt tjugo temalekplatser. Samtliga specialbyggda med olika teman som exempelvis Sagolekparken, Afrikaparken och Rymdlekplatsen. Varför inte hyra en cykel och göra en lekplatsrunda? På STF Malmö City bor ni centralt med gångavstånd till stadens alla sevärdheter. Här kommer barnen känna sig extra välkomna!

norsholmbille

7. Spana in båtar från när och fjärran vid Göta Kanal
På Kapten Billes Vandrarhem trivs både stora och små höstlovsfirare. Här bor ni alldeles intill Göta Kanal i ett nyrenoverat hamnmagasin från 1890-talet, och sover gott i de mysiga familjehytterna med plats för upp till fyra personer. Se båtar från när och fjärran glida förbi, vandra längs historiska stigar, bada bastu eller fiska i sjön Roxen, endast ett stenkast från vandrarhemmet.

vallåsen

8. Njut av familjemys på Vallåsens Värdshus
Vallåsens Värdshus är en riktig oas för familjer som vill varva ner och njuta av skog och stillhet. Här bor ni i personligt inredda familjerum med utsikt mot naturen. Dagen startar ni med en härlig frukostbuffé med hembakat bröd, egna marmelader, färskpressade juicer och egenrostad müsli. För barn med spring i benen finns en stor trädgård och en naturlekplats att busa i. Sällskapsrummet, inrett med skandinaviska designklassiker, lockar både stora och små med bastu, biljard och bordtennis.

långholmen

9. Spendera natten i Långholmens gamla fängelseceller
Långholmens Vandrarhem är Stockholms mest fängslande. Här har man renoverat ett gammalt fängelse till ett annorlunda, inbjudande och spännande vandrarhem. Ni bor i de ursprungliga och fräscht renoverade fängelsecellerna i 2- eller 4- bäddsrum. Den natursköna omgivningen bjuder i till sköna promenader längs vattnet, samtidigt som Södermalm och Stockholms hela utbud av restauranger, museer och trendig shopping finns inom nära räckhåll.

bogesund

10. Bo på Slottsvandrarhem i naturskön skärgårdsmiljö
Natursköna Bogesund i Stockholms innerskärgård, är en perfekt tillflyktsort för vardagströtta familjer. Bogesunds slottsvandrarhem ligger i en härlig slottsmiljö i ett naturreservat, med hästhagar och Bogesunds Slott som närmsta grannar. Här kan ni ge er ut på upptäcktsfärd i de vackra omgivningarna, cykla mountainbike och vandra. 4 km bort hittar ni Vaxholms mysiga sekelskiftesmiljö och anrika Vaxholms kastell som står redo att utforskas.