Köp rätt vandringsskor

Dina vandringsskor ska bära upp både din vikt och din packning. Vilken sko du ska välja beror på vilken terräng du ska gå i och vilken typ av tur du ska göra. Ibland behövs en rejäl vandringskänga men vid andra tillfällen räcker det med springskor anpassade för terränglöpning.

När ska du använda skon?
Skorna ska skydda foten och dessutom stå emot väta. Rör du dig mycket i svår terräng måste de också ge bra stöd åt vristen. Om du ska vandra i svenska fjällen, som har inslag av blötare terräng, ställs andra krav på skon än om du främst tänkt vandra på varmare breddgrader. Ska du bära ryggsäck packad för flerdagarstur behöver du en stadigare sko än om du bara bär packning för en dagstur.

Leta efter rätt storlek, passform och stöd
Storleken på din vandringskänga är viktig och här gäller det att inte stirra sig blind på siffran på kartongen. Du ska ha minst en centimeter framför den längsta tån med strumpa på foten.

Det är också viktigt att skon sitter bra och tajt runt foten. Bra vristgrepp och hälgrepp gör att du slipper skav. Skon ska också sluta om bra runt framfoten så att fotmusklerna kan slappna av. Naturligtvis ska skon också ge stöd för hålfoten.

Läderkängor är slitstarka
Läder är kanske det vanligaste materialet i vandringskängor. En läderkänga håller i åratal om du tvättar av smuts och fettar in den. Dessutom formar den sig lite efter din fot. Läder är slitstarkt och skyddar mot kvistar och stenar. En uppdragen sulkant i gummi där skon är som mest utsatt för slitage ger en extra tålig sko.

Gore-texskor är vattentäta och släpper ut fukt
Gore-tex har på senare år blivit populärt eftersom det gör kängan vattentät samtidigt som det släpper ut fukt. Med Gore-tex får du en varmare och tätare sko. Gore-texskor behöver också skötas om och tvättas regelbundet, annars täpps porerna i membranet igen av smuts.

Sulan och uppbyggnaden är viktiga
Sulan på en bra vandringskänga ska vara böjlig, stabil och ha ett grovt mönster för att ge grepp på lösa, mjuka och blöta underlag. Du ska inte känna vassa stenar genom sulan och foten ska inte behöva jobba i onödan när underlaget är knaggligt.

Går du mycket i obanad terräng är det bra med en sko med låg profil, alltså att hälen ligger nära marken. Det minskar risken för att du trampar snett och vrickar foten.

Gå in dina skor innan du går ut på vandring
Vandringsskor ska vara väl ingångna innan du ger dig ut på en längre tur. Då undviker du onödiga problem som skavsår och tryck, som lätt kan förstöra även den trevligaste vandringsdag. Tänk också på att strumpvalet är minst lika viktigt för komforten. Bomull fungerar inte på vandring, kvalitetsstrumpor i ull eller syntet är att föredra.

Fler utrustningstips