Fjällutrustning

Sunt förnuft och försiktighet ger det bästa skyddet på fjället. Om du tvekar inför en tur - låt bli den! Vänd hellre om än fortsätt om vädret blir dåligt, gör enklare turer och vandra tillsammans så har du en säker start på dina friluftsupplevelser.

Vädret kan skifta fort i fjällen, både på sommaren och på vintern. Kläder och utrustning ska skydda mot hård vind och nederbörd. Packa spade, vindsäck, karta och kompass i ryggsäcken och försäkra dig om att du vet hur du ska använda dem. En rolig och nyttig övning kan vara att i fint väder gräva bivack, sätta upp vindsäck och öva orientering med karta och kompass. En gps är ett bra hjälpmedel, men följ alltid med på kartan så att du vet var du befinner dig. Tänk på att räckvidden för mobiltelefoner är mycket begränsad i fjällkedjan och de flesta mobiloperatörer har ingen täckning alls.

Vindsäcken skyddar mot kyla och hårda vindar, främst på vintern men har även en funktion kalla blåsiga sommardagar i fjällkedjan. Om du råkar i nöd får du med en vindsäck lättare upp kroppsvärmen. Enda skälet att inte ha vindsäck med är om du har ett tält – som fyller samma skyddande funktion.

Ha alltid med dig varma överdragskläder, något att äta och en termos med varm dryck. Ett förstahjälpen-paket med bland annat skavsårsplåster och stödförband bör också få plats i ryggsäcken.

På vintern behöver du förutom en spade också sond och transceiver och om du tänkt göra turer i lavinterräng. Även här gäller det att veta hur utrustningen fungerar och att öva på hemmaplan.

Fler utrustningstips