roadtrip österlen genom rapsfält

Tips för din roadtrip

Vad är väl en sommar utan en roadtrip? Att färdas på slingriga vägar, göra spontana stopp när andan faller på och mellanlanda på härliga boenden längs vägen. Här tipsar vi om tre fantastiska roadtrips som garanterat skapar svemesterminnen för livet!

Fika längs Göta kanal

sluss götak kanal
Ingen svemester utan fika! Ta en roadtrip längs Göta kanal och njut av sköna boenden och massor med god fika längs vägen. Göta kanal, med sina imponerande slussar, vackra slussvaktarhus och den unika kanalmiljön, är i sig en 190 km lång sevärdhet. Den kantas dessutom av en mängd intressanta besöksmål och sevärdheter. Underbart rofyllt, men aldrig tråkigt. Du färdas längs kanalen och de pittoreska småstäderna avlöser varandra i en behaglig rytm. Helt enkelt en unik kanal med en vacker historia. Och så lite fika och bad på det!

Mem är porten till Göta kanal från Östersjön, och här hittar vi vårt första fika & logistopp. Inrymt i ett gammalt magasin hittar du här en riktigt skön miljö med godaste fikan och bästa ekologiska glassen. I restaurangen kan du kvällstid njuta av vällagad, lokalproducerad meny i serviceglad anda innan du somnar gott i de mysiga och rustika rummen.

Nästa stopp är det lilla samhället Borensberg. På en halvö mellan Göta kanal och Motala ström ligger STF Borensberg Glasbruket. Det klassiska glasbruket som invigdes År 1900 tillverkade buteljer i mer än ett halvt sekel. Den unika sekelskiftesmiljön är nu återskapad och inrymmer idag både boende och café. Njut deras fantastiska kakor i trädgården och avsluta dagen med en vedeldad bastu och dopp i Motala ström.

Nästa dags färd mot idylliska Forsvik. Det glänsande vattnet från Göta Kanal och Bottensjön, de gamla bruksbyggnaderna och kaffedoften från Kafé Ada bildar tillsammans ett besöksmål med en riktig genuin charm. Förutom att njuta av den lilla staden kan du med fördel göra en utflykt till Karlsborgs fästning, Tivedens nationalpark och många badstränder. Du bor i varsamt återskapad bruksmiljö på STF Forsvik & Kafé Ada.

Sista stopp är Tåtorp. STF Tåtorps Café & Logi ligger otroligt vackert intill Göta kanal och sjön Viken. Här bor du i ett personligt och charmigt litet hus med 5 rum och prunkande trädgård som gjort för avkoppling, fika och mys. Allt med ekologiskt fokus.

Därefter väljer du om du vill fortsätta hela Göta kanal ut till kusten eller om du gör en loop och kör hemåt igen. Den här turen fungerar precis lika bra från västsidan, dvs med start i Tåtorp och avslut i Mem.


Klassikern Vätternrundan på egen hand

vättern
Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp och har körts sedan 1966. I år när cykelloppet är inställt kan du med fördel köra din egen Vätternrunda. Det här blir sommarens bästa roadtrip! Åk hela vägen runt eller håll dig till en av sidorna. Här finns John Bauers tomtar och troll, rökt fisk, glittrande vatten, bad, polkagrisar i Gränna, branta raviner i Omberg, ekskogar, gamla fästningar med spännande historia, små charmiga städer och fantastisk natur.

Våra bästa stopp längs östsidan av Vättern:
STF Örserumsbrunns gestgifveri, Anrikt gestgifveri med sköna omgivningar strax utanför polkagrisstaden Gränna.
STF Borensberg Glasbruket, Härligt boende i den lilla sjöstaden med grönskande trädgård i det gamla glasbruket vid Göta kanal.

Mitt inne i Ekopark Omberg, ett par hundra meter från Vätter får du inte missa ett dopp i det friska Vätternvattnet från klipporna i Stocklycke hamn.

STF Medevi brunn, Nordens äldsta hälsobrunn med anrika byggnader i magiska omgivningar och alldeles intill Östgötaleden, en av Sveriges vackraste leder.

Våra bästa stopp längs västsidan av Vättern:
STF Rosendala Herrgård, Liten herrgård mitt i Huskvarna som bjuder på bekväm och mysigt logi. Perfekt stopp för natten.
STF Villa Eira Hjo, har tilldelats Europa Nostras hedersmedalj för den väl bevarade staden. Här är det mysigt att bara promenera runt. Bo mitt i stadens lummiga park och njut specialiteterna sik eller röding från Vättern.
STF Forsvik vandrarhem & Kafé Ada,. Idylliska Forsvik med en riktig genuin charm. Du bor i varsamt återskapad bruksmiljö på STF Forsvik & Kafé Ada.


Nedvarvning med historiska anor


Denna roadtrip tar dig på en resa tillbaka i tiden, till gammaldags fäbodvallar och pampiga sekelskifteshus. Likaså bjuder den på en garanterad dos av nedvarvning och avkoppling i marker där älg, björn och lo har sin hemvist. I gränslandet mellan Värmland och Dalarna är detta en perfekt tur för dig som vill njuta av naturen, enkelheten och att bara vara.

Första stoppet är STF Ransbysätern Vandrarhem. Här bor du i timrade säterstugor med braskamin och gasolspis, omgiven av fjällkor, getter och hästar som betar i hagarna i den annars orörda naturen. Hugg din ved, hämta vatten från brunnen och njut av lugnet i naturen.

Nästa stopp är STF Älvdalen / Tre Björnar. Ett charmigt boende i hemlik miljö, omgiven av en stor prunkande trädgård. Här kan du vandra i urskog, hälsa på i levande fäbod, ta härliga bad, plocka bär och svamp, lära sig det älvdalska språket eller träna på att bara vara.

Slutdestination för denna roadtrip är STF Navardalen Vildmarksstation som bjuder in till storheten, stillheten och lugnet i björnens och älgens rike. Här kan du vandra i fantastisk vildmarksmiljö, fiska, ta ett svalkande dopp i Navarsjöns kristallklara vatten, dricka björnstarkt kaffe, bada i den vedeldade bastun och upptäcka Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Anläggningen är elfri och har begränsad mobiltäckning. En perfekt plats för digital detox!


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.