person med utsträckta armar vid sjö

10 svemestertips på hösten

Vägrar du släppa taget om den där sköna svemesterkänslan? Populära resmål blir oftast lite härligare senare på säsongen, när tempot och trängseln minskar och lugnet infinner sig. Vill du inte resa så långt finns massor av pärlor runt om i landet som passar perfekt att upptäcka över en helg. Här kommer våra tio bästa tips på hur du förlänger svemesterkänslan i höst!

Vandringsvecka bland Grövelsjöfjällens gnistrande höstfärger

Höst i Grövelsjön
Upplev Grövelsjöfjällen i sprakande höstskrud. Följ med vår erfarna fjällguide på vandringar längs med porlande bäckar, upp på toppar och ner i dalgångar. Vi har valt ut några riktiga favoritturer, bästa fikaplatserna och givetvis smultronställen få känner till. Njut av upplevelserika och långa vandringsdagar bland ett färgrikt säsongskifte för att sedan i godan ro återhämta dig bland STF Grövelsjön Fjällstations alla bekvämligheter.

Läs mer och boka


Söderåsens lummiga bokskog

Höst i Söderåsens nationalpark
Söderåsens nationalpark erbjuder fantastisk natur med dramatisk geologi, ädellövskog och en stor artrikedom för såväl flora som fauna, men framförallt en hänförande vacker och rofylld miljö att vandra i. Urvalet av vandringleder är stort och Skåneledens etapp ”ås till ås” passerar förbi. Ni bor bekvämt på Pensionat Söderåsen som ligger inom gångavstånd från nationalparken och Naturum. På kvällen kan ni samla intrycken från dagen när ni ser solen sänka sig ner bakom Söderåsen.

Läs mer och boka


Storslagna vyer vid vägs ände

Höst i Storluvån
När det gröna skiftar till gult och rött, luften är krispig och sval samt myggen lyser med sin frånvaro, då är bästa tiden för vandring. På STF Storulvån bor du bekvämt, äter gott och njuter av en riktig må-bra vistelse när höstfjället är som allra vackrast. Starta varje morgon med en härlig frukostbuffé samt få tips av våra kunniga personal vart du hittar nästa smultronställe. Efter en härlig dag ute på fjället finns tid för avkoppling på fjällstationen. Ett perfekt avbrott i vardagen.

Läs mer och boka


Uppfriskande höstbris på Öland

Höst på Öland
Bo Pensionat, naturskönt beläget invid Alvarkanten, passar perfekt som utgångsplats vare sig du vill skåda fågel, fiska havsöring, krypa efter orkidéer, cykla eller vandra. Här finns aktiviteter för alla smaker. I pittoreska Vickleby bor du vid en av Sveriges vackraste bygator och granne med Ölands Alvar. Här kan du botanisera bland orkidéer, vandra på Alvaret, bada i Sundet, cykla på oändliga småvägar, skåda fågel eller fiska havsöring. Efter en avkopplande dag i naturen njuter du av middag i restaurangen som serverar säsongsbaserad, närproducerad mat från det Öländska skafferiet.

Läs mer och boka


Färgsprakande höst i utkanten av Laponia

Stora sjöfallet höst
Att kliva av båten efter turen över Langas till Saltoluokta är en svårslagen känsla. På bara en kvart färdas du från bilvägen och busshållplatsen i Kebnats, över till väglöst land och ett lugn som går att ta på. Här bor du mitt i äventyret, precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia, och med Kungsleden utanför dörren. Möjligheterna till vandring och storslagna naturupplevelser är närmast oändliga. Gör dagsvandringar i varierande längd, följ med på en guidad kulturell och historisk dagsvandring till mäktiga Stora Sjöfallet eller promenera ner till strandkanten med en bok och njut av höstfärgerna som doppar sig i sjön Langas. Chansen är stor att detta blir din vackraste utsikt i år!

Läs mer och boka


Kanot i Östgötska insjöar

Höst i Borkhult
Kanota på sjöarna Borken och Såken, paddla genom kanaler, vila på släta klippor eller upptäck de små öarna. Med kanot utforskar du enkelt och rofyllt denna vackra värld. Varje dag startar med en stärkande frukostbuffé, njut av lunch i det fria och avsluta dagarna med en vällagad tvårättersmiddag. Sov bekvämt och vakna utvilad till nästa dags äventyr hos Borkhult Lapphem.

Läs mer och boka


Böljande naturvandring på Österlen

Höst vid Kuskahusen
I Verkeåns naturreservat på Österlen, omgivet av vacker skånsk natur och Skåneleden utanför dörren ligger Kuskahusen. En perfekt utgångspunkt oavsett om du vill ta det lugnt eller söker upplevelser och aktivitet. Här finns rika möjligheter till omväxlande och vacker vandring, cykling, trailrunning och naturupplevelser. Med färdigpackad matsäck har du oändlig frihet och en av kvällarna grillar du korv vid lägerelden innan det är dags att krypa ner sköna nybäddade sängar. Bo förstklassigt, ät gott och upplev härliga vandringar i Österlens vackra natur!

Läs mer och boka


Paddla kajak i Söderhamns idylliska skärgård

röda stugor vid rönnskär
Upptäck Söderhamns magiska skärgård från kajaken och övernatta i idyllisk skärgårdsmiljö på ön Rönnskär. Efter en dag på havet njuter du av sprakande brasa och magnifik utsikt uppe i vandrarhemmets utkik med fönster i alla väderstreck. För maxad mysfaktor finns även en vedeldad bastu med relax och panoramafönster precis vid havskanten.

Läs mer och boka


Spana efter fladdermöss i Bråtadal

grönska i skog vid Bråtadal
Sensommaren och hösten brukar vara en perfekt tid på året att testa på något nytt. Har du inte spanat på fladdermöss tidigare kanske det är nu du ska göra slag i saken! Området kring Bråtadal är en populär plats bland fladdermöss, och under natten flyger de nästintill ljudlöst omkring i naturen. Ge dig ut på en spännande utflykt i mörkret och speja efter dem när de är som mest aktiva. Med ultraljudsdetektor kan du höra deras läten, och kanske lyckas du även identifiera dem. Ta på dig pannlampan, slå dig ner på en stubbe och avnjut enkel matsäck och naturens stillhet.

Läs mer och boka


Höstvandring i Orsa

blommor i skymning
Häng med på höstvandring i Orsa, och njut av en kontrastrik helg fylld av både aktivitet och vila. Vi fyller dagarna med yogapass på morgonen och går sedan på vandring på berg, i skog och bland fäbodar under dagen. I området runt Orsa finns både natur och kultur att upptäcka, och vår guide ser till att vi får uppleva områdets finaste smultronställen. Tillbaka på kvällen lagar och avnjuter vi gemensamt kvällens middag.

Läs mer och boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.