barn myser i campingvagn

Maxad mysfaktor

Vad är väl en svemester utan mys? Att gå runt i badrock hela dagen, ta långsamma barfotasteg på en solvarm brygga, sträcka ut sig i en hängmatta med boken som aldrig blivit läst och prata bort en hel kväll framför en sprakande brasa. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du maxar mysfaktorn på din svemester.

Prunkande trädgård och ekologiskt fokus vid Göta kanal

Tåtorp vid Göta Kanal
STF Tåtorps Café & Logi ligger otroligt vackert intill Göta kanal och sjön Viken. Här bor du i ett personligt och charmigt litet hus med 5 rum och prunkande trädgård som gjort för avkoppling och mys. Allt med ekologiskt fokus. De grönskande omgivningarna bjuder in till natursköna cykelvägar och Dragvägen längs med Göta kanal bjuder på ett stycke svensk historia. Sluss, lots och färjevaktarstugorna minner om kanalens storhetstid och ligger vid vägs ände i en numera uppskattad stillhet. Cyklar, kajaker och båtar finns att hyra.

STF Tåtorp Café & Logi Göta Kanal


Hängmatta och sprakande brasa i Ytterhogdal

hängmatta vid ytterhogdal
På STF Ytterhogdal Vildmarkslodge bor du bekvämt i en egen stuga som är inredd för en skön vistelse och mysigt häng. Stugorna har plats för upp till åtta gäster och har alla en fantastisk utsikt över älven. Här bor du med naturen på första parkett, i en miljö som verkligen bjuder in till tystnad och lugn. Njut av egentid i hängmattan med en bra bok, gör upp en lägereld och bada i vedeldad badtunna eller bastu innan du tar ett dopp i älven. På området finns en privat strand där du kan bada, fiska, åka båt eller paddla kanot. Gillar du att vandra eller cykla har du kommit rätt för skogen finns precis utanför knuten.

STF Ytterhogdal Vildmarks Lodge


Flammande lägereld i hjärtat av Göteborg

mysig reception i göteborg
Som ett omfamnande urbant basläger i hjärtat av Göteborg hittar du STF Göteborg City hotell och vandrarhem. Här väntar upplevelserna runt hörnet, och en skön plats för återhämtning i tysta rum med sköna sängar. Den mysiga lobbyn bjuder på både stadsguide och en flammande lägereld och är en perfekt plats att både starta och avrunda dagens upplevelser på. Vill du maxa myset får du inte missa ett besök på närliggande Trädgårdsföreningen som i 170 år varit en grönskande oas mitt i stadens hjärta. Njut av denna underbara park med ståtliga hus, tusentals rosor, skulpturer och kaféer. Ett annat tips är naturreservatet Änggårdsbergen som gränsar till Botaniska Trädgården och erbjuder omväxlande miljö i kuperade landskap med vandringsstigar, sjöar och vackra vyer.

STF Göteborg City Hotell


Genuina mötesplatser i väglöst land

kartläsning i fjällstuga
STFs 44 fjällstugor bjuder på optimal mysfaktor för dig som vill upptäcka fjällvärldens stillhet och dramatik. Här bor du enkelt och rustikt med naturen och fjället som enda granne. Varken el eller rinnande vatten finns att tillgå och alla gäster hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. Gemenskapen i stugan bjuder in till både samtal och kunskapsutbyte, och kanske möter du likasinnade människor som blir vänner för livet. Känslan att breda ut kartan på bordet och planera morgondagens tur tillsammans är svårslagen! För dig som söker en lugnare vistelse på fjället finns vår besökskalender, där du enkelt kan se vilka fjällområden och veckor som generellt har mindre besökare.

Läs mer om alla våra fjällstugor


Böljande bokskog och kreativ atmosfär i Söderåsens nationalpark

lek på gräsmatta vid villa söderåsen
STF Villa Söderåsen i närheten av Skäralid byggdes 1904, och ligger som ett varmt hjärta mellan den levande och kreativa byn Röstånga och tillgängligt vild natur. Från framsidan av huset blickar du ut över byns konsthall, mikrobryggeri, butiker och restauranger. Går du ut genom bakdörren stiger du rakt in i Söderåsens Nationalpark med böljande bokskog och hisnande rasraviner. Njut av naturens rogivande tystnad och missa inte ett tidigt morgondopp i den lilla magiska Odensjön tio minuters promenad bort. Likaså den lummiga trädgården bjuder på avkopplande atmosfär och hög mysfaktor. Ta med kaffekoppen, bred ut yogamattan eller ställ ut kubbspelet på gräsmattan för ett lekfullt avslut på kvällen.

STF Röstånga/Villa Söderåsen B&B


Trolsk atmosfär i Tivedstorp

tivedstorp
Tivedens nationalpark är en av Sydsveriges vildaste skogar och kanske också en av de vackraste. Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Nationalparken ligger i den mest otillgängliga delen av Tivedens skogar, i den del som kallas Trolltiven, och bjuder på flera vackra vildmarkssjöar, imponerande klippblock och flera grottor. I hjärtat av skogsriket Tiveden ligger Tivedstorp, en gammal finnby med anor från 1600-talet. Här maxar du myset med naturens stillhet och doften av forna tider. Du bor i enkla och charmiga hus i gammaldags miljö och ägnar dagen åt äventyr eller avkoppling. Utomhus finns stora gröna ytor som inbjuder till grillning, lek och spel och i hagarna kring bostäderna går fåren på grönbete. Garanterat hög mysfaktor!

STF Tivedstorp Vandrarhem


Gemytlig stämning i Tänndalen

utsikt från restaurangen på skarvruet
Familjeägda Skarvruet i Tänndalen är ett av fjällvärldens gamla anrika fjällhotell, och sedan generationer tillbaka en självklar plats för fjällälskare och ”fjällrävar”. Hela fjällhotellet är nyrenoverat och inrett i rustik och hemtrevlig stil som för tankarna till gamla fjälltraditioner och vildmarksliv. I den stämningsfulla restaurangen med tända kandelabrar och ljuskronor, rustika serveringsbord och stora vitrinskåp råder en gemytlig stämning året om. Här kan man sitta länge och njuta av god mat och trevligt sällskap. Framför den hemtrevligt sprakande brasan infinner sig garanterat den där avstressade fjällkänslan du drömt om eller längtat tillbaka till.

STF Tänndalen/Skarvruet Fjällstation


Lummig oas på Österlen

vilar på hotellrum i kuskahusen
I Verkeåns naturreservat på Österlen, omgivet av lummig skånsk natur, ligger Kuskahusen. Nära till hela Österlens utbud, men lugnt och skönt mitt i skogen. På denna plats rastade förr i tiden Alunbrukets kuskar, idag är det ett fräscht och hållbart boende med hög komfort. Här kan du välja att bo i huvudbyggnadens dubbelrum eller i Jägarstugan med totalt 5 bäddar. Alla rum har egen ingång och en liten uteplats där du kan sitta och njuta naturen. Har du tur och får höra kronhjortens bröl är det en mäktig upplevelse. Utomhus finns en stor trädgård, boulebana och små avskilda hörn att sitta och njuta i. Middagen tillagar du med fördel i den fina grillhyddan som med sitt skyddande tak bjuder på mysigt häng oavsett väder.

STF Andarum/Kuskahusen Vandrarhem

Digital detox i Snesudden

utsikt över sjö i jokkmokk
I närheten av den lilla byn Snesudden ligger STF Jokkmokk Snedsudden Eco-lodge. En perfekt plats för digital nedvarvning, med tyst skog och svalkande sjöar runt knuten. Här kan du vandra, fiska, paddla kanot och fullkomligt koppla ner från dagen stress. De fyra mysiga stugorna är försedda med vedspis och samtliga fönster bjuder på utsikt över den vilsamma skogen. Här finns inget rinnande vatten eller el, däremot finns vatten att tillgå för matlagning och bastu. En halvtimme bort ligger den lilla byn Harads. Passa på och njut av tystnaden och utmana dig själv med en digital detox.

STF Jokkmokk/Åsgård Vandrarhem


Solvarm sommaridyll i den Småländska ekskogen

utsikt från rum i Grimsnäs
Inbäddad i vacker ekskog, mitt i Småland, Glasriket och Vilhelm Mobergs utvandrarbygd, ligger STF Grimsnäs herrgård. En riktig småländsk sommaridyll där lugnet tar över. Den solvarmt gula huvudbyggnaden är från 1850, men gården har funnits sedan mitten av 1500-talet och bebotts av flera adelsfamiljer. Här bor du bekvämt i personligt inredda rum med sköna resårsängar, svala manglade lakan, handdukar och sköna morgonrockar. Läs en bok i trädgården, gå på en tidig morgonpromenad i skogen, njut ett glas vin i matsalen, åk på utflykt till glasriket, vandra utvandrarleden. Ja, här är det gott att vara.

STF Ljuder/Grimsnäs Herrgård B&B


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.