utsikt vid blåhammaren på kvällen

10 magiska utsikter

På toppen av berget. I slutet av stigen. Längst ut på utkiksplatsen. Det är något speciellt med att avnjuta en vacker utsikt. Att få stanna upp, känna vinden i ansiktet och bara ta in omgivningen. Här listar vi tio spektakulära utsikter som garanterat får dig att tappa andan!

Utsikt i alla väderstreck

drönarbild över Aspö Lotstorn
Blekinge har länge beskrivits som en okänd oas med en av landets vackraste skärgårdar. Här finns nästan tusen öar. Det är också en del av ett av Sveriges sju biosfärområden med nästan 156 000 hektar vatten, 54 000 hektar landyta och totalt 47 naturreservat. Lotstornet på Aspö är cirka 20 meter högt och har fem våningar. En bonus som övernattande är att gå upp i utkiksrummet. Där befinner du dig 33 meter över havet med utsikt i alla väderstreck. En klar dag ser du ända till Utklippan, den allra yttersta ön i Karlskrona skärgård.

Läs mer och boka STF Lotstornet Aspö


Spektakulär natur intill världsarvet Laponia

utsikt från saltoluokta och laponia
I väglöst land, intill världsarvet Laponia och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek, ligger STF Saltoluokta Fjällstation. Här behöver du inte ta dig långt för att få njuta av magiska fjällvyer. Redan från frukostbordet kan du blicka ut över den magnifika sjön Langas vars uttryck formas efter väder och årstider. Snörar du på dig vandringskängorna räcker det med en kort tur för att komma upp på lite höjd ovan trädgränsen för en än mer spektakulär vy över sjön. Här är det enkelt att hitta en perfekt plats att slå sig ner med termosen och fikat! Vill du ha än mer höjd bjuder en topptur på Rasek på ordentlig stigning och vacker utsikt. Missa inte den västra sidan av Rasek med det vackra vattenfallet i Rumokjokk. Vill du variera antalet höjdmeter går Kungsleden i sydlig riktning ner mot STFs fjällstuga Sitojaure, där det flacka landskapet bjuder på fina vyer. I dalgången Autsutjvagge är förekomsten av dalripa stor, och även älgen och de vilda rovdjuren, lodjur och järv kan visa sig i området.

Läs mer och boka STF Saltoluokta Fjällstation


Skierfe och porten till Sarek

utsikt från skierfeklippan i sarek
Utsikten över Rapadalen från den berömda Skierfeklippan är omtalad, och klassas av många vandrare som en av Sveriges vackraste platser. Landskapet är dramatiskt och spektakulärt, en verklig vildmark. Vandring här kräver dock erfarenhet eftersom inga markerade leder eller övernattningsstugor finns. En av omgivningens givna höjdpunkter är den milsvida utsikten från Skierfeklippan, med Sareks snöklädda höga fjäll och djupa gröna dalar i väster och ofta betande älgar nere i Rapadalens delta.

Läs mer om vandring i Sarek


Glaciärer och vidsträckta fjäll från Helagstoppen

utsikt över Helags
Helagstoppen är en annan favorit när det ska till att rankas fjällvyer. Från Sveriges högsta topp söder om polcirkeln (1797 meter över havet) belönas du med utsikt över vidsträckta fjäll och Helagsglaciären. Kommer du inte hela vägen upp till toppen är den centrala platån/grytan en upplevelse i sig. Här kan du under sommartid se glaciärsjöarna som bildats av smältvattnet. En annan vacker tur som bjuder på magiska vyer får du om du tar leden mot fältjägarstugan och efter 6 kilometer korsar den gamla pilgrimsleden Jämt-Norgevägen. Sedan medeltiden har många pilgrimer vandrat denna stig för att nå Nidaros, nuvarande Trondheim. Österut går stigen till Ljungdalen och västerut går den längs Sylsjön, genom Skarvdörrspasset och vidare över norskagränsen. Härifrån är det vacker utsikt över det mäktiga fjället Predikstolen.

Läs mer och boka STF Helags Fjällstation


Tre blå vyer från Stenshuvud

utsikt från stenshuvud nationalpark
En topp, tre vyer. Utsikten från toppen av Stenshuvud nationalpark bjuder på tre kustvyer, alla inom en kilometers avstånd. Passa på att besöka alla och se kusten från olika håll. Runt 100 meter över havet får du en magisk utsikt över Hanöbukten och vid klart väder kan du skymta danska ön Bornholm som en blå skugga vid horisonten. På vägen dit vandrar du längs Österlenleden där du passerar sandhedar, ängar, klippig kust och vackra sandstränder. Längs leden ligger STF Kivikstrand Badhotell och STF Baskemölla Vandrarhem, perfekta utgångspunkter för att besöka Stenshuvud. Etappen Baskemölla-Kivik är 15 km om du vill vandra den i en riktning och tar ca 5-6 timmar. Känner du för att göra en dagsutflykt är det ungefär lika långt åt båda hållen och går utmärkt att vända tillbaka när du sugit i dig tillräckligt avd den vackra utsikten.

Läs mer om Österlenleden


Fantastiska vidder från Storsylen

utsikt från storsylen
Storsylen, som med sina 1762 meter över havet är Jämtlands högsta punkt, har med sina massiva toppar, kvarlevande glaciärer och fantastiska vidder lockat upptäckare sedan 1800-talet. Än idag är detta en populär dagstur med utgångspunkt från STF Sylarna Fjällstation, som du kan välja att göra med guide eller på egen hand. Turen inleds på en enklare vandringsstig upp mot massivet, följt av en mer ansträngande bestigning där underlaget blir brantare och stenigare. Är vädret och omständigheterna rätt passerar du norska gränsen och når Storsylens topp, där du belönas med fantastiska vyer över den jämtländska fjällvärlden, med de karakteristiska tempelpinaklarna intill och Helagsmassivet i fjärran.

Läs mer och boka STF Sylarna Fjällstation


Mäktiga vyer i Abisko Nationalpark

utsikt över lapporten och Abisko
Från Abiskos hemmaberg Nuolja väntar en av fjällvärldens absolut mäktigaste vyer, med en alldeles enastående utsikt över både Lapporten, Torneträsk och Abiskoalperna. Hit kommer du enklast med linbanan, som tar dig tyst och långsamt upp för berget med fjället som panorama. På 900 meters höjd når du STF Aurora Sky Station där du kan njuta av utsikten från solterrassen och utkikstornet. Om du vill kan du därefter fortsätta vandringen som stiger de sista höjdmetrarna upp till Nuoljas topp på 1164 meters höjd. Besöker du Abisko under försommaren är detta en perfekt plats att uppleva den magiska midnattssolen. Under vinterhalvåret färdas folk från hela världen till Abisko för att uppleva färgsprakande norrsken från första parkett. Att avnjuta en fyrarättersmiddag med lokala norrländska smaker uppe på Aurora Sky Station samtidigt som norrskenet dansar vilt utanför fönstret är garanterat ett minne för livet!

Läs mer och boka STF Abisko Turiststation


Utsikt med historiska anor i Kvikkjokk

utsikt vid kvikkjokk
Kvikkjokk bjuder på storslagen natur med många olika naturtyper representerade. Här finns bland annat deltalandskap, urskogar, lågalpina- och högalpina fjäll som möjliggör en mängd variationsrika och fina dagsturer med olika svårighetsgrad. Prinskullen 749 meter över havet på fjällryggen Vallevare är en klassisk tur och ett perfekt mål för en kortare dagstur. Turen tar tre-fyra timmar och bjuder på fantastisk utsikt över Pårtefjällen i Sarek, Tarrekaisemassivet och Kvikkjokksdeltat. Stigen upp till Prinskullen anlades redan på 1600-talet av gruvarbetare som färdades till silvergruvorna i Padjelanta och Sarek. Och 1732 var det dags för ingen mindre än Carl von Linné att vandra den här stigen på sin väg upp till högfjället. Utsikt med historiska anor helt enkelt!

Läs mer och boka STF Kvikkjokk Fjällstation


Sveriges högsta utsikt

utsikt från kebnekaise
Denna lista vore naturligtvis inte komplett utan att omnämna utsikten från Sveriges högsta topp! Att bestiga Kebnekaise är något som många drömmer om att göra. Men det är också en utmaning utöver det vanliga, ett äventyr på riktigt. Vår guidade tur till Kebnekaises Sydtopp är en lång och fysiskt krävande dagstur, som innehåller branta uppförsbackar, glaciärvandring och enklare klättring, men också Sveriges högsta utsikt! Har du redan stått på toppen av Sverige och blickat bort över den glaciärtäckta kammen mellan Kebnekaises Syd- och Nordtopp och tänkt att du en dag skulle vilja sätta din fot även på Nordtoppen? Vår guidade tur till Kebnekaises Nordtopp ger dig en lång och utmanande dag som bjuder på branta uppförsbackar, vandring över glaciär, via ferrata-klättring och en hisnande kamvandring mellan Sveriges två högsta toppar. Bra att veta är att Kebnekaise Sydtopp är en glaciär, under varma somrar kan högsta punkten skifta och då är Nordtoppen Sveriges högsta punkt.

Läs mer och boka STF Kebnekaise Fjällstation

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.