person sitter vid abisko jokka och njuter

Fjällboenden för nybörjaren

Att utforska fjällen behöver inte vara likställt med långa vandringar, tung packning, tält och frystorkad mat. Vi har många boenden perfekta som basläger för ett avkopplande fjälläventyr. Oavsett om du är nybörjade och vill testa på om det här med fjällvandring är något för dig. Eller om du helt enkelt tillhör dem som gärna kombinerar härliga dagar på fjället med välsmakande middagar och en skön säng. Många av våra boende i fjällen ligger på lättillgängliga platser och bjuder på en bred variation av aktiviteter!

Genuina fjällupplevelser i Bruksvallarnas dalgång

bruksvallen i solnedgång
Bruksvallarna är den lilla genuina fjällbyn med stora fjällupplevelser. Hotellet ligger lättillgängligt mitt i byn som även rymmer mejeri, lanthandel och levande jordbruk med kor, får och getter. Det vackra fjället med sina 450 km rösade leder, 470 km MTB leder och fiskevatten bjuder till aktivitet. Vandring, löpning, paddling, cykling och mycket mer skapar minnen för livet. Addera lokalt mathantverk och alla sinnen har tillgodosetts. På familjeägda Bruksvallsliden Hotell hälsar fjärde generationen Myhr dig välkommen till ditt nästa äventyr.

Läs mer och boka STF Bruksvallsliden Hotell


Avskilda äventyr i Vindelfjällen

Drönarbild på Ammarnäs wärdshus
Beläget mitt i ett av Europas största skyddade naturområden, Vindelfjällen, hittar du STF Ammarnäs Wärdshus. Här finns boendetyper av alla dess sorter där även din fyrbente vän är välkommen. Maten lagas omsorgsfullt med råvaror från närområdet, rådande säsong och tillgänglighet. Omgivningen kring denna genuina fjällby erbjuder mängder av naturupplevelser för alla nivåer, oändligt med stigar och leder, storslagna dalgångar och utsikter du sent kommer glömma. Här flyter Tjulån ihop med Vindelälven och det strömmande vattnet tillsammans med dem kringliggande småsjöarna erbjuder fiske i toppklass. Passa på att utforska de lite mindre kända delarna av Kungsleden och prova på en övernattning i fjällstugan STF Aigert. Naturum bjuder på mängder av tips att göra i området tillsammans med matnyttig information kring det samiska kulturlandskapet du befinner dig i.

Läs mer och boka STF Ammarnäs Wärdshus


Lättillgängliga äventyr i Storulvån

drönarbild på storulvån sommar
Vid vägs ände mitt i fjällvärlden ligger STF Storulvån Fjällstation som en trygg och lättillgänglig famn vid foten av fjället. Här finns massor att upptäcka oavsett ålder och årstid. Sommartid väntar förutom fantastiska vyer en rik flora, minnen från istiden och en levande samekultur. Du som är fiskeintresserad hittar en del fina tjärnar med öring och under hösten väntar gott om matsvamp i de björkskogsklädda dalgångarna. Givetvis finns även en mängd fina dagsturer att vandra. Alla toppar i området är fina och okomplicerade turmål.

Att kombinera bekvämt boende på fjällstationen med en eller ett par nätter i tält är ett annat hett tips. Du behöver inte gå långt för att hitta en mysig tältplats, och sällan smakar väl en frukost så bra som under bar himmel. Tält, sovsäck, liggunderlag och stormkök finns att hyra och hämtas ut på plats. Missa inte heller ett besök i restaurang Ulven, med utsikt åt tre vädersträck med fjäll och vidder precis utanför fönstret. Här är det gott att bara vara!

Läs mer och boka STF Storulvån Fjällstation


Vildmarksnära i den pittoreska fjällbyn Saxnäs

drönarbild över Saxnäsgården
I den pittoreska fjällbyn Saxnäs, inbäddad mellan sjö, skog och fjäll ligger STF Saxnäsgården hotell & vandrarhem. Med Marsfjällen och Kultsjön utanför dörren är detta en perfekt utgångspunkt för fantastiska fjälläventyr. Här bor du på en komplett fjällanläggning med bastu, sporthall, gym, butik, restaurang, kanot/kajak- och mountainbikeuthyrning. Aktivitetsutbudet varierar med årstiderna. Sommar och höst lockar bland annat fjällvandring, fiske, mountainbike, bad i vattenfall och utflykter på Kultsjön med roddbåt, kajak eller kanot. De vilda djuren är alltid närvarande, och ibland har du chansen att möta eller ana dem. Efter en dag fylld av äventyr njuter du av en välkomponerad måltid i Saxnäsgårdens restaurang, med inspiration och råvaror från närområdet, och en hänförande utsikt över Marsfjällen.

Läs mer och boka STF Saxnäsgården Hotell och Vandrarhem


Nybörjarvänliga fjäll för hela familjen

Torgåsgården i sälenfjällen
Vid foten av Sälenfjällen hittar du STF Sälen Torgåsgården. Det ombyggda bönehuset från slutet av 1800-talet som numera är ett hemtrevligt vandrarhem. Här befinner du dig mitt i ett äventyrsland för både stora som små med skog, fjäll och sjö runt knuten. Följ de gamla fäbodstigarna genom storskog och längs vatten, gå högst upp på en fjällrygg med utsikt över fulufjällsplatån eller svara på frågor längs med barnvänliga naturstigen. Varierad vandring och bär- och svampplockning har aldrig varit mer lättillgänglig. En bilresa på omkring 20 minuter tar dig till Sälen där du översköljs av valmöjligheter för alla smaker. Lindvallen erbjuder fin downhillcykling samt Rörbäcksnäs på andra sidan fjället hittar du fina leder. Avsluta dagen förslagsvis med ett svalkande dopp under stjärnklar himmel, framför en knastrande brasa med en fängslande bok eller tillsammans kring ett familjespel!

Läs mer och boka STF Sälen Torgåsgården


Avkopplande fjällvistelse i Grövelsjön

fjällöpning i grövelsjön
STF Grövelsjön Fjällstation, 816 meter över havet, ligger längst upp i Dalafjällen i gränslandet till Norge och är en självklar utgångspunkt för dig som vill njuta av en avkopplande fjällvistelse i genuin fjällmiljö. Precis utanför dörren finns miltals med markerade leder och närmast oändligt antal dagsturer att välja mellan vilket gör att många stannar länge och återkommer år efter år. Missa inte ett besök i Gränslandets naturområde med mer än 2 000 kvadratkilometer med skyddad natur, sällsynta djur och växter, uråldriga träd och märklig blockterräng.

Grövelsjöfjällen är även kända för sina mycket fina fiskevatten, och på fjällstationen kan du hyra utrustning för spinnfiske. Likaså kanadensare finns att hyra för en tur på fina Grövelsjön där du enkelt hittar natursköna platser att gå iland på för fika och lunch. Du kan även ta den lilla passagerarbåten M/S Sylöra över Grövelsjön till Sylen, bada i en fjällsjö eller bestiga någon av de 22 toppar som är möjliga att nå med dagstur. Kort och gott, här finns något för alla smaker!

Läs mer och boka STF Grövelsjön Fjällstation


Variationsrika äventyr i Hemavan

fors vid hemavan
På STF Hemavans Fjällcenter bor du mitt i gemytliga Hemavan just intill den stora vildmarken i Vindelfjällens naturreservat. Här väntar cykling, fiske och gott om fina vandringsleder både för kortare och längre turer. Vill du ge dig ut på det stora äventyret så börjar Kungsleden här, men det finns även gott om fina dagsturer att välja mellan. Likaså är området ett av Sveriges grott-tätaste, med många hemligheter att utforska. Cyklar och kanoter finns också att hyra så här finns alla möjligheter till en variationsrik fjällsemester. Efter en äventyrsrik dag på fjället väntar en välsmakande middag i restaurangen, och kanske en omgång biljard innan det är dags att börja ladda batterierna för morgondagens äventyr.

Läs mer och boka STF Hemavan Fjällstation


Aktiv fjällvistelse i Vålådalen

SUP vid vålådalen
Vålådalen är en perfekt bas för dig som söker variationsrika äventyr i genuin fjällmiljö. Vid Ottfjällets fot slutar vägen och äventyret tar vid. Här ligger STF Vålådalens Fjällstation som sedan 1923 har välkomnat fjällgäster med varm bastu, sköna sängar och rustik restaurang. Hit kommer besökare för löpning, cykling, rullskidåkning, vandring, fiske, paddling och orientering. Flera leder till STFs stugor och fjällstationer i Jämtlandsfjällen startar här. Andra utflyktsmål i närområdet är Vallbo kapell och Nipans rastplats med sin härliga utsikt över Vålån. Sommartid lockar Nulltjärnarna med sina mjuka stränder. Naturum i Vålådalen erbjuder spännande utställningar, föredrag och familjeäventyr med skog- och fjälltema. För dig som vill ha ett än större aktivitetsutbud väntar Åre 30 minuter bort (med bil). Åre Chokladfabrik, Fröå gruva och mysiga restaurangen Bergsstugan är alla värda en omväg.

Läs mer och boka STF Vålådalen Fjällstation


Magnifika vyer i världsarvet Laponia

Utikst över Padjelanta från Saltoluokta
I väglöst land, intill världsarvet Laponia och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek, ligger STF Saltoluokta Fjällstation. Ända sedan 1912 har människor färdats hit för att njuta av livet i fjällmiljö och låta sig inspireras av naturen. Här infinner sig känslan av lugn så fort du kliver på båten och påbörjar den 15 minuter långa färden över Langas. Väl över på andra sidan sjön väntar närmast oändliga möjligheter till äventyr och upptäckter. En topptur till hemmafjället Lulep Gierkav 1139 m ö h bjuder på storslagen utsikt mot Sarek, och vid bra väder ser man även Kebnekaisemassiven. En annan favorit är en tur till sjön Pietsjaure/Bietsávvre där Sirges sameby har ett sommarviste.

Vill du testa fiskelyckan så finns goda chanser att få upp både öring och röding i Langas. Fiskespö finns att låna i receptionen, men fiskekrokarna håller du med själv. En lugn sommardag är sjön Langas även ypperlig att upptäcka från en kajak. Ett fåtal finns till uthyrning på stationen vid bra väder, du behöver dock ha viss erfarenhet av kajakpaddling för dessa vatten. Har du vandringströtta ben är ett besök på Naturum Laponia en annan perfekt dagsutflykt.

Läs mer och boka STF Saltoluokta Fjällstation


Oändliga upptäckter i Abisko Nationalpark

abisko lift upp till nuolja och aurora skystation sommar
Mitt i Abisko nationalpark, 250 kilometer norr om polcirkeln och med utsikt över Abiskoalperna, berget Nuolja, Lapporten och den stora sjön Torneträsk ligger STF Abisko Turiststation. Med sitt svårslagna läge, är detta en perfekt plats för dig som vill ha en aktivitetsrik fjällvistelse. Med start från stationen erbjuds flera guidade aktiviteter på regelbunden basis. Häng med på en oförglömlig midnattssolsvandring på Nuolja, ett spännande grottäventyr eller en vandring genom Kärkevagges majestätiska dalgång till den omtalade Trollsjön.

En tur med linbanan upp på Nuolja är också ett måste när du besöker Abisko. Härifrån startar flera fina vandringsleder, du kan uppleva kalfjällets fantastiska flora eller njuta av utsikten från STF Aurora Sky Stations solterrass. Den enklaste och finaste platsen att bada på är nere vid den vedeldade bastun, här finns en liten strand och en brygga som du kan bada ifrån. Är du lite mer våghalsig så går det att hitta fina klippor nära bron på ”Kanjonen”-slingan. Väljer du det alternativet så badar du i jåkken, här är vattnet strömt så det kräver lite försiktighet, men man belönas med en vattentemperatur som ofta är lite varmare än den i Torneträsk.

Läs mer och boka STF Abisko Turiststation

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.