eget boende i tält i nyrup

Ett eget camp

Maxa din svemester med ett eget camp, där upptäckterna väntar runt hörnet och bara boendet är ett äventyr i sig. Checka in i ett gammalt fyrvaktarhus på den gotländska savannen, somna i egen yllehydda till ljudet av susande bokskog eller slå upp tältdörren till magisk utsikt över fjällbäckar och magnifika berg.

Tystnad och vildmark i Kolarbyn

Boende i kolarkoja i Kolarbyn
I Kolarbyn Eco Lodge finns ingen elektricitet, inga duschar, ingen materiell lyx alls, faktiskt – bara naturen och mystiken. Och det är just precis därför du kommer att älska att vara här. Du bor mitt i granskogen, bredvid bäcken som porlar och sjön som böljar. 12 traditionella kolarkojor väntar på dig, eller varför inte bo i den lite lyxigare Skogshuggarkojan. Alla kolarkojor har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved och plockar blåbär direkt på taket. Här väntar tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser med öppna ytor bara ett par timmar från storstadens myller.

STF Kolarbyn/Eco Lodge


Magi på den gotländska savannen

boende vid närsholmen
Längst ut på en makalöst vacker udde på sydöstra Gotland ligger STF Närsholmen Fyr & Logi. Närsholmen är ett naturreservat som bjuder på kultur- och naturupplevelser året runt. Naturen på Närsholmen är alldeles unik och påminner om en savann, med ståtliga enar på långa stammar. Blomsterprakten är makalös och flyttfåglar i massor stannar upp och drar förbi vid sina respektive tidpunkter på året. Stränderna av kalksten och sand lockar till promenader, bad och picknick intill havet. Bo i det gamla fyrvaktarhuset och känn naturens magi.

STF Närsholmen Fyr & Logi


Fullpoängare på Skeppsholmen

boende chapman i stockholm
Det är inte många boenden i Stockholm som kan sätta check både på rogivande grönska, kluckande vågor och en magisk utsikt över både Gamla stan och Kungliga slottet. STF af Chapman & Skeppsholmen är en riktig fullpoängare i dessa avseenden, och ett perfekt basläger för dig som vill utforska Stockholm.

Här bor du bekvämt i Hantverkshuset eller på den tremastade fullriggaren af Chapman, nära till allt som staden har att erbjuda. Strömkajen och skärgårdsbåtarna ligger några minuters promenad bort, och Djurgårdsfärjan tar dig direkt från Skeppsholmen till Djurgårdens bokskogar, Skansen, ABBA museet, Vasamuseet och Cirkus. Och vill du hänga kvar på mysiga Skeppsholmen hittar du bland annat Moderna Museet, ArkDes och Östasiatiska Muséet och flera trevliga restauranger.

STF Af Chapman & Skeppsholmen


Eget fjällhus i äventyrsrika Funäsfjällen

Middagsbord i Tännäskröket med utsikt över fjällen
Mitt i de fantastiska Funäsfjällen, med Rogens Naturreservat runt knuten, ligger den charmiga fjällbyn Tännäs. Präglad av fädbodkulturen från förr och granne med både samebyn och en mängd lättillgängliga fjälläventyr i alla dess former. Utforska omgivningarna på mountainbike längs 423 km cykelleder i storslagen fjällmiljö, åk på bäversafari, paddla längs Ljusnan eller snöra på vandringskängorna och ge er ut på en härlig dagstur. I Funäsfjällen finns 60 toppar över 1000 meter att bestiga, likväl som en mängd familjevänliga turer som garanterar en mysig fjällupplevelse även för små fötter.

Efter en dag fylld av äventyr kopplar du av i arkitektritade fjällhus, modernt inredda i samklang med naturen och med möbler från Norrgavel. Vill du inte kocka egen middag i det härliga köket serveras lokalproducerad mat i restaurangen som av White Guide blivit utnämnd till en av fjällvärldens bästa.

STF Tännäskröket


Rogivande vistelse i Nyrups bokskogar

Boende i hydda i skogen i Nyrup
Bo naturnära. På riktigt. På naturens villkor. Nyrups Naturhotell är det långsamma hotellet. Här tar matlagningen flera timmar, samtalen blir långa och tystnaden tillsammans ännu längre. Njut av lokala råvaror och eldens närhet när ni arbetar tillsammans i uteköket. Somna till regnets trummande mot yllehyddans tak – vakna till fågelsång och morgonljus. Här utmanas du vid eldarna, inför oljelamporna och i uteduschen. Men sängen är skön, yllehyddan ljus och välkomnande, allt är förberett inför din vistelse. Platsen är oerhört naturskön och rogivande och hit går endast en gångväg.

STF Nyrup Naturhotell


Eget tältcamp på fjället

reser ett tält vid Alesjaure
Med eget tält infinner sig frihetskänslan snabbt på fjället. Njut av tystnad, stillhet, middag under bar himmel och den fantastiska känslan att vakna upp med utsikt över fjälltopparna. För dig som inte vill göra en längre fjällvandring finns massor med fina tältplatser nära STFs fjällstationer. Våra kunniga fjällvärdar har stenkoll på sina hemmafjäll och kommer gärna med bra tips. Varför inte kombinera övernattning på en fjällstation med en eller ett par nätter i tält? Har du inte egen utrustning kan du hyra tält, sovsäck, liggunderlag och stormkök på många av våra fjällstationer och hämta ut på plats. Smidigt och hållbart!

Läs mer om våra fjällstationer


Somna i trädhus vid havet utanför Trosa

bo i träkoja i trosa
Ta en rofylld paus i vardagen på STF Lagnö studio vid havet utanför Trosa. Övernatta i Trädhuset, en natursvit för två i gårdens största lönn med utsikt över trädgården och med havsviken i bakgrunden. Frukosten får du serverad i korg som hissas upp i trädet på morgonen. För än mer frihetskänsla kan du även välja att sova under bar himmel i de härliga hängmattorna. Belägna i en kastanjedunge intill Lagnös studio hänger två hängmattor intill varandra, bäddade och färdiga för en unik upplevelse. I priset ingår frukostkorg, bastu och tillgång till dusch/wc på Lagnö studio. Både trädkojan och hängmattorna bokas i den vanliga boendebokningen och kommer upp som valbara alternativ om de finns tillgängliga på aktuellt datum.

STF Trosa/Lagnö Studio Vandrarhem


Med fönster i alla väderstreck på Aspö

Utsikt från Aspö lotstorn
På Aspö Lotstorn vaknar du upp med vidunderlig utsikt över Karlskrona skärgård, en mäktig känsla året runt! I det gamla utkikstornet har du fönster i alla väderstreck och utblick över hav och öar. Idag bor du i bekväma rum med eget dusch/wc, ett rum på varje plan i tornet. Allra överst finns utkiksrummet döpt till Utkiken. Aspö är en ö i Karlskrona skärgård med gratis färjeförbindelse, och en idealisk plats för skogsvandringar och paddling. Åk in till Karlskrona och besök Marinmuseet eller ta del av Världsarvsstadens många minnesmärken. Och varför inte kombinera med en natt i en cell i det gamla militärfängelset på Stumholmen i Karlskrona, STF Kronohäktet i Karlskrona?

STF Aspö Lotstorn Skärgårdshotell


Basecamp i det sagolika världsarvet Höga kusten

Skog och sjö vid snibben
Med 2 km till Högakustenbron är STF Höga kusten / Snibben vandrarhem en perfekt basecamp för utflykter och vandringar i det sagolika världsarvet Höga kusten. Klättra till Rövargrottan på Skuleberget, upptäck saltstänkta Högbondens fyr eller besök härliga friluftsmuseet i Nordingrå. Soliga dagar lockar Snibbens egen barnvänliga sandstrand. I närbelägna naturreservatet Rotsidan finns en unik stämningsfull stenstrand, med sköna hällar som är perfekta solplatser om sommaren. För dagsutflykter kan ett besök till fiskeläget Bönhamn rekommenderas, och kanske vidare därifrån till ön Högbonden med sin fyr. En lite längre båtutflykt bär ut till surströmmingens hemö Ulvön. En landburen tur kan leda till Skuleberget där du kan klättra upp till rövargrottan eller åka linbana till toppen och njuta av en vidunderlig utsikt. Där finns även Skuleskogens nationalpark med sina klapperstensfält, den röda rapakivigraniten och den storslagna Slåttdalsskrevan. Kort sagt, härifrån kan du upptäcka allt som Höga Kusten har att bjuda på.

STF Höga Kusten/Snibben Vandrarhem


Flygande tält på Hallandsåsen

trädtält i vallåsen
Boka en spännande, naturnära och annorlunda övernattning i ett flygande tält, vackert inbäddat i lummig skog i anslutning till STF Våxtorp Vallåsens värdshus. Tältet är fast upphängt mellan träd en bit upp från marken, och inrett med riktiga täcken och kuddar så att du sover bekvämt och mysigt. Vill du sova helt under bar himmel så går taket att ta av. Det finns plats för 2 vuxna och 2 små barn. Tältet är uppsatt nära värdshuset och du har tillgång till dusch/wc/förvaring och gästkök. Perfekt för dig som vill prova på den magiska känslan av att sova utomhus, men vill ha nära till bekvämligheter. Det flygande tältet bokas i den vanliga boendebokningen och kommer upp som valbart alternativ om det finns tillgängligt på aktuellt datum.

STF Våxtorp/Vallåsens Värdshus


Somna till havets vågor på Österlen

tälta vid österlen och brantevik
Somna till havets vågor och vakna till fåglarnas sång under en tältnatt på Österlen. En perfekt upplevelse för dig som är lite äventyrslysten och vill testa något nytt utan att behöva köpa en massa grejor. Du får lära dig om bra, modern friluftsutrustning, matlagning på stormkök, naturen och om att sova ute i det fria. Njut av att vakna upp precis vid havet, ta ett skönt morgondopp och koka en kopp kaffe med horisonten i blickfånget. När du är redo väntar en god ekologisk frukost och dusch på STF Brantevik Råkulle Vandrarhem.

Läs mer om alla boenden på Österlen


Frihetskänsla i Jädraås skogar

tältplats vid Jädraås
Är du sugen på att uppleva friheten och känslan av att tälta i naturen utan att behöva köpa all utrustning? På STF Jädraås herrgård kan du hyra både tält och utrustning för just ditt äventyr. Välj mellan ett tunneltält eller större campingtält. Två sovsäckar med liner/reselakan samt liggunderlag/luftmadrass ingår, liksom tips på sköna tältplatser, oavsett om du föredrar att slå upp tältet i lummig skog eller vid svalkande vatten. Vill du kombinera tältnatten med en aktivitet har den natursköna Gästrikeleden en knutpunkt här och det finns även massor av andra vackra stigar och leder där du kan vandra, cykla och springa. På den lugna Jädraån kan du paddla kanot eller kajak eller varför inte prova en tur med en SUP. Tälten bokas i den vanliga boendebokningen och kommer upp som valbart alternativ om de finns tillgängliga på aktuellt datum.

STF Jädraås Herrgård


Tältnatt med backup-plan för familjen

campingplats i Skäralid
Drömmer ni i familjen om att sova en natt i tält, och letar efter ett perfekt prova-på-tillfälle? På STF Skäralid / Pensionat kan ni välja till tält som ett tillval när ni bokar ordinarie boende och testa på att tälta tryggt i närheten av pensionatet. Utrustningen (tält, sovsäck, liggunderlag, stormkök mm) finns på plats och ni får instruktioner om hur tältet enkelt slås upp och packas ner. I nära anslutning till pensionatets tomt finns en fin plats att slå upp tältet, med magisk kvällsutsikt över Söderåsen och med skön morgonskugga. Här finns även en eldstad för mys kring elden och matlagning samt bord och bänkar. Skulle någon ångra sig under natten, eller om någon i familjen inte vill sova i tältet, har ni nära till ert rum/er lägenhet och dess bekvämligheter såsom badrum, förvaring av er packning och sköna sängar.

STF Skäralid/Pensionat Söderåsen


Vill du ha fler svemestertips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av svemestertips direkt till din e-post!

Få svemestertips
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.