bild på mat

Boenden för smaksinnet

Skånska vinrankor, hjortron från fjället, hemlagad glass, småländska klassiker, långkokta korvar eller saftsoppa på recept från 1913. Låt smakpreferenserna styra och gör dig redo för en riktig matsvemester.

Fäbokultur möter klassiska rätter i modernistisk tappning

Utsikt från Tännäskröket
I den lilla charmiga bygden Tännäs, inbäddad mellan två berg, hittar du STF Tännäskröket. Förr i tiden samlades man kring elden för att äta och umgås. Restaurang Árran namngavs just från ordet eldstad på nordsamiska samt är flerfaldigt nominerad av White guide som en av fjällvärldens bästa. Med råvaror från Norrland skapas klassiska rätter i modern tappning. För att maten ska nå din tallrik tas det hjälp av närliggande rökeri, några pimplare samt en och annan jakthund. Njut av genuin och miljömedveten mat.

Läs mer och boka STF Tännäskröket Lägenheter


Vilt och vegetariskt bland öppna eldstäder och vardagsrumskänsla

middagsservering på Nature shelter
Vilt och grönt direkt ur nordvästra Skånes skog, äng och betesmark. En ständigt skiftande meny komponerade utifrån tillgång, både med lokal förankring och efter humör. Vildsvin, rådjur, hjort och älg. Granskott, ramslök, blåbär och lingon. Från Svenska klassiker till mat från alla världens hörn, varje tugga är mer unik än den andra. Matsalen har en sann vardagsrumskänsla där du snabbt känner dig hemmastadd. När skymningen faller så flyttar du dig närmre någon av dom öppna eldstäderna och avrundar med en sprakande vildmarks-TV.

Läs mer och boka STF Nature Shelter Hotel


Äkta njutning för öga och gom på vallåsens värdshus

mat på vallåsens värdshus

På den halländska åsen serveras strålande mat tillagad med kreativitet och framförd med en härlig känsla av kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för öga och gom. Så lyder ett av flera fina omdömen. För Vallåsens värdshus berör. Platsen, människorna och maten. Kökschef Moa Källén hämtar råvaror från den egen trädgården, skogen och närliggande producenter. Med passion för det äkta och rena skapar hon magi i köket.

Läs mer och boka STF Vallåsens Värdshus


Rustika och eleganta smaker i Kittelfjäll

lokal mat från kittelfjäll
På STF Kittelfjäll värdshus serveras rustik och elegant mat baserad på närområdets bästa råvaror. Äggen, smöret och mjölken kommer från Malgomajgården, det fina grisköttet av Linderödssvin från Lövnäs och de lokala getostarna från Tallträsk. Vilt köps in av ett samiskt viltförädlingsföretag i Vilhelmina, och flitiga bybor och stamgäster bidrar med härlig svamp och bär. Husets sommelier Lotta väljer med säker hand ut de bästa naturvinerna och ekologiska vinerna samt närbryggd öl, hållbara juicer och muster som förhöjer smakupplevelsen.

Läs mer och boka STF Kittelfjäll Värdshus


Husmanskost och lokala råvaror i Idas Matsal

Mat Sillegården
Sedan 1915 har gäster med både tåg och ångbåt besökt Sillegårdens Sommarpensionat. Då som idag är det en perfekt tillflykt från vardagen med sin rogivande omgivning och smakupplevelser som garanterat kommer leva kvar lika tydligt som dina bästa barndomsminnen. Här förvaltas och förädlas det traditionella och husmanskosten tillagas på lokala råvaror. En perfekt kombination för både välmående kropp och själ!

Läs mer och boka STF Sillegårdens Sommarpensionat


Med passion för skånska viner på Ivögården

egenproducerat, svenskt vin på Ivögården i Skåne
Egenproducerade viner från lokala stockar! På sköna och mytomspunna Ivö hittar du Ivögården. På vägen ner mot den gamla vitkalkade kyrkan står vinrankorna på rad. Dessa vårdas ömt, skördas och förädlas till gårdens eget vin. Slå dig i slang med gårdens passionerade ägare och vinkonnässör innan du njuter restaurangens gudomliga mat. Givetvis lagad från grunden och kryddad både med kärlek och en skvätt vin.

STF Ivögården Mat & Vingård


Småländska klassiker vid Ronnebyåns kant

Korrö hotell vid ronnebyån
Alldeles vid kanten till Ronnebyån och den gamla kvarnen ligger matsalen på Korrö. Här kan du njuta smörstekt gös eller småländsk råbiff. Småländska och svenska klassiker på råvaror hämtade från jord, skog och vatten med ekologiska och närproducerade råvaror i fokus. Kanske drar du själv upp fisken ur ån?

Läs mer och boka STF Korrö Hotell


Långa kok, stoppade korvar och krogrökta råvaror

mat på bo pensionat på öland
Den lilla matsalen på Bo Pensionat bjuder på ett stilla sorl, den grönskande trädgården på sköna viloplatser. Maten är central. Här finns kärlek till mat, och det bräseras, långkokas, stoppas korv och röks fisk och kött. Allt från Ölands rika skafferi. En genuin pensionatsupplevelse.

Läs mer och boka STF Bo Pensionat


Omtalade smaker på STFs högst belägna fjällstation

mat på blåhammaren
På STFs minsta och högst belägna fjällstation står den vällagade, lokala maten och det goda värdskapet i fokus. Här lagas nästan allting från grunden, och det jobbas hårt för att minimera svinn och miljöpåverkan. Fikat är såklart hembakt och fruktsoppan tillagas efter samma recept som 1913. Likaså den omtalade trerättersmiddagen är en riktig Blåhammarklassiker, gjord på lokalt kött eller fisk från Jämtland och Härjedalen. Middagen inleds traditionsenligt klockan 18 varje kväll med en presentation av menyn som serveras med ett välkomponerat dryckespaket. En garanterad smakupplevelse utöver det vanliga!

Läs mer och boka STF Blåhammaren Fjällstation


Avkoppling och skärgårdsmagi vid Siaröfortet

mat på siaröfortet
Upplev klassiskt semesterskärgårdsliv på bekvämt avstånd från Stockholm och Roslagskusten. På ön väntar klippor, badstränder och spännande historia. Här finns inga måsten, bara prestigelös enkelhet, avkoppling och skärgårdens magi. Och som på ett klassiskt pensionat serveras mat lagad från grunden, med kärlek och omsorgsfullt utvalda råvaror. Över maten och kanske lite gott i glasen skapas härliga möten och utrymme för samtal om upplevelser, livet och annat stort och smått.

Läs mer och boka STF Siaröfortet

Vill du ha fler svemestertips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av svemestertips direkt till din e-post!

Få svemestertips
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.