snöboll i ullvantar under vintersvemester

10 tips på vintersvemester

Drömmer du om att uppleva något nytt i vinter? Sverige har så mycket mer än skidåkning och fjäll att erbjuda för dig som vill upptäcka vintertid. Kanske är det nu du testar på vintervandring, börjar älska vinterbad, upptäcker tjusningen med isfiske eller får se ett färgsprakande norrsken för första gången. Här ger vi våra bästa tips för din nästa vintersvemester!

Vildmarkssafari med hundspann vid Svärdsjö

Vintersvemester i Trollnäs
I natursköna Svärdsjö hittar du mysiga STF Trollnäs gårdshotell. Koppla av i personligt inredda rum, varsamt renoverade för att bibehålla sin rustika charm och knarrande golv. Här finns fina förutsättningar för långfärdsskridskor, skidåkning och en mängd intressanta kulturupplevelse så som Carl Larsson-gården och Falu Koppargruva samt den fascinerande fäbodkulturen. En knapp halvtimma bilväg från Trollnäs hittar du Sveriges nationalarena för längdskidor, Lugnet Skidstadion. Ett utmärkt utflyktsmål för den som är sugen på att aktivera sig under vistelsen. Vid Lugnet finns också en ishall, simhall, mountainbike-arena samt utomhusbad. Fem kilometer från Svärdsjö, i Hillerboda, finns Svärdsjöliften – en familjevänlig skidanläggning med tre nedfarter och dom flesta bekvämligheterna.

I vinter erbjuds även vildmarksäventyr med hundspann – något du inte vill missa! Ta med dig vänner och familj för en magisk upplevelse när du susar fram i Dalarnas vildmark.

Läs mer och boka


Vintervandring & skridskoåkning i Östergötlands djupa skogar

Mysigt fika i Borkhult under vintern
I de djupa skogarna i Östergötland, bland lugnet och tystnaden hittar du STF Borkhult Lapphem. Omgiven av sjöar ligger det vackert belägget med flera naturreservat och leder i närområdet. Här är möjligheterna till vintervandring, fiske och skridskoåkning många. Hästenäs kyrkskog är ett av naturreservaten med otroliga utsiktsberg, urskog och magiska tjärn. Tre mindre sjöar finns inom området; Sörgöl, Hästgöl och Svartgöl och i söder ligger den stora sjön Yxningen. I Vegalla naturreservat varvas tallskogshöjder med sänkor och blockiga sluttningar i fuktig granskog. Många av träden är över 200 år gamla. Ca 6km från Borkhult passerar Östgötaleden. Sträckorna är av olika karaktär och svårighetsgrad och med hjälp av ledbeskrivningarna kan du hitta något som passar alla. På Borkhult Lapphem serveras ekologiskt, närproducerat och hållbart i möjligaste mån. Säsong och humör styr vad som pågår i köket men något du alltid kan räkna med är deras frasiga och nygräddade våfflor, som enligt ryktet ska vara bland dom godaste i Sverige!

Missa in deras färdiga vandringspaket Vandra i Östgötaskogarna.

Läs mer och boka


Lekfulla pister och jämtländsk matkultur i Åredalen

Drönarbild över Millestgårde i Åre
I mitten av Sverige hittar du Jämtlandsfjällen. Längst in i Åredalen, närmare bestämt Duved, har klassiska Millestgården tagit emot gäster sedan 1947. För några år sedan genomfördes en varsam renovering och som ur en saga påbörjades ett nytt kapitel i gårdens historia. Här bjuds det på skön miljö, vällagad ekologisk och närproducerad mat samt närhet till en uppsjö av fartfyllda upplevelser. I Duved är backarna långa, breda och välpistade. Skidsystemet sitter ihop med Tegefjälls liftsystem och skidbussar tar dig snabbt in till centrala Åre. För dig som vill åka längdskidor finns välpreparerade skidspår såväl som elljusspår. I slutet på dagen finns STF Millestgården Eco Lodge där för dig att ladda batterierna inför ditt nästa äventyr!

Läs mer och boka


Vinterupplevelser för alla i storslagna Bydalsfjällen

Vintersvemester i Höglekardalen
Ett par fjäll bort från Åre och pulsen ligger Bydalsfjällen. Här finner du lugnet bland mäktiga gamla granar som kantar u-dalen och nästan ger det en trolsk stämning. Mitt i dalgången hittar du isälvskanjonen Dromskåran. Ett kluvet berg med branta fjällsidor och kargt stenlandskap – dramatiskt och vackert på samma gång. STF Höglekardalens Semesterby erbjuder närhet till skidbackar, restaurang, skiduthyrning, affär samt bastu och gym. Bo i moderna lägenheter eller i stuga bredvid Drombacken med bästa ski-in/ski-outläge och en fantastisk utsikt mot Hovdeshögen och Västfjället. Ge dig ut på turskidor för att njuta av lugnet och dom vidsträckta vyerna, åk nypistat bland 40 nedfarter eller ta en sväng i längdspåren och höj pulsen. Avrunda dagen med en värmande bastu och välsmakande måltid i restaurang Drommen, den naturliga samlingsplatsen i dalgången.

Läs mer och boka


Kultur möter natur i Tornedalen

Skidåkning i Tornedalen vid Arthotel
STF Arthotel Tornedalen möts kultur med natur. Här bor du rofyllt i samklang med älven och skogen. Njuter av ren luft, den arktiska vintern med ren vit snö, stjärnhimmel och norrsken. Arthotel är vad det heter och har sitt namn av passionen för konsten. Alla hus karaktäriseras av konst, form och fint hantverk, både inne som ute. Här åker du skidor i skogen eller på Torneälvens is, bokar in en guidad norrskenstur på snöskor eller pimplar fisk vid en närliggande sjö. Det lagas mat både inne i deras egna kök men även utomhus på öppen eld året om, allt från grunden och med lokala råvaror så långt det är möjligt. Avsluta varje dag med en värmande bastu och ett snödopp eller kanske fullborda drömmen om en riktigt övernattning bland trädtopparna? Arthotels tre våningar höga utkikstorn ligger ca 1,5km ut i skogen. Här somnar du gott till en sprakande braskamin, britsar täckta med renskinn och tillhörande varma sovsäckar att krypa in i.

Läs mer och boka


Norrsken, isklättring och snöskovandring i Abisko

norrsken i abisko
Drömmer du om att få se det mytomspunna norrskenet i vinter så är Abisko platsen du ska ta sikte på. Med sina optimala förutsättningar utsedd till en av världens bästa platser för norrskensspaning. Här bor du mitt i Abisko nationalpark, rakt under norrskenet, och granne med stolliften som kvällstid tar dig upp till STF Aurora Sky Station för en oslagbar panoramautsikt över Abiskofjällen. Utöver norrsken så erbjuder även Abisko en uppsjö av vinteraktiviteter för dig som vill vara aktiv under din vistelse. Här kan du exempelvis upptäcka omgivningarna på tur- eller längdskidor, topptura upp på berget Nuolja samt prova isklättring och snöskovandring. Från och med den 18 februari kan du även ta stolliften upp på berget Nuolja dagtid, för att antingen åka offpist eller bara för att njuta av den fina utsikten. För dig som vill ha det lite lugnare kommer det fantastiska vinterlandskapet, norr om polcirkeln i arktisk fjällmiljö, vara fullt tillräckligt för en oförglömlig vintersvemester.

Läs mer och boka


Vedbastu och långfärdsskridskor på Svartsö

Svartsö på vintern
Att besöka någon av öarna i Stockholms skärgård vintertid är en väldigt speciell upplevelse. Här väntar lugnet och tystnaden som stark kontrast till storstadens uppskruvade tempo. Svartsö är en stor och levande ö i Stockholms mellersta skärgård med bofast befolkning året om. Här bor du rofyllt på STF Svartsö Skärgårdshotell & vandrarhem med naturen som närmsta granne. I det mysiga gästköket och allrummet kan du duka upp till härlig middag eller krypa upp i sofforna framför brasan. Vintertid njuter du av långa promenader och kanske en nedpackad matsäck att plocka fram på en fin utsiktsplats. Fina isvintrar kan du åka långfärdsskridskor. På öns södra sida finns en vedbastu med tillhörande sjöstuga att hyra, vackert belägen några steg från brygga och möjligt vinterdopp.

Läs mer och boka


Välgörande vildmarksspa i småländska skogarna

Korrö på vintern
I Glasrikets Småland väntar idyllen Korrö. När kylan biter är detta ett perfekt ställe för att koppla av med god mat och ett mysigt boende. Fina vandringsmöjligheter och kulturhistoriska sevärdheter väntar direkt runt knuten. I den KRAV-märkta restaurangen njuter du av vällagad mat baserad på ekologiska och närproducerade råvaror. Missa inte heller Korrös eget vildmarksspa där du kan bada badtunna, bastu och koppla av i både varma och kalla källor längs med Ronnebyåns vackra åkant.

Läs mer och boka


Snösäkra vinterupplevelser på Hallandsåsen

Vallåsen på vintern
Uppe vid Hallandsåsen väntar både lugn och äventyr i mysig miljö. Koppla av framför brasan, promenera i skogen, ge dig ut på mountainbikeäventyr i Kungsbyggets cykelpark eller vässa skidformen på Vallåsen, Sveriges sydligaste skidanläggning och Vasaloppscenter. Ett 1,4 km långt längdspår för både avancerade åkare och nybörjare är nytt för vintersäsongen och står redo sedan oktober. finns och snöfabriker ser till att det produceras snö även i plusgrader vilket gör att du snabbt kan komma igång med träningen och förbereda dig för framtida utmaningar i spåren. Efter en härlig dag utomhus sover du gott i vilsam och inspirerande miljö på STF Vallåsens värdshus.

Läs mer och boka


Mountainbike och alpint på Jädraås Herrgård

skidstavar i skogen under vinstersvemester
På STF Jädraås Herrgård njuter du av en rofylld upplevelse med naturens alla aktivitetsmöjligheter precis runt hörnet. Fantastiska leder och stigar finns för mountainbikecykling, både för nybörjare och dig som föredrar mer avancerad cykling. Den natursköna Gästrikeleden ligger endast en kort promenad från boendet, upplev Naturstigen som följer Jädraåns hisnande branter eller någon annan av våra alla vackra leder vintertid. Föredrar du skidor på fötterna finns fina skidspår och alpin åkning i Kungsberget som ligger 15 minuter bort med bil. Avsluta dagen med vedeldad bastu och ett dopp i badtunna, precis vid stranden av Jädraån med vacker utsikt över vattnet.

Läs mer och boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.