Två pojkar badar i havet

Underbara skärgårdsöar

Det är något särskilt med öar. Bryggor, klippor, stränder, sjöbodar och färgsprakande solnedgångar. Här delar vi med oss av Sveriges kanske bästa öar att uppleva i sommar!

Hemlig skärgårdsö med många soltimmar

vedeldad bastu vid Lurö

Det är inte alla som känner till den, vackra och lugna Lurö, ön mitt ute i Sveriges största sjö Vänern. Ön är en av Lurö skärgårds 250 öar och du tar dig hit med båt från Värmlandsnäs i norr eller Kållandsjö i söder. Det finns inga vägar och inga bilar på Lurö, det skapar en rofylld och magisk plats. Och med tanke på att det är en av Skandinaviens soligaste platser med många soltimmar, så är det även ett perfekt sommarparadis för lata dagar och och svalkande klippbad. På STF Lurö bor du mysigt och naturnära med underbar utsikt över Vänerhavet och väljer om du vill övernatta i fyrhus, sjöbod eller i egen stuga. Vackra sommarkvällar njuter du av restaurangens vällagade mat eller fixar din egen middag i grillkåtan. Kanske tar du också ett kvällsdopp och provar den vedeldade bastun?

Läs mer och boka STF Lurö Vandrarhem


Prova på livet som fyrvaktare

Flicka vid fyr

Nyfiken på att bo som en fyrvaktare? Det kan du göra på STF Berguddens Fyrvaktarbostäder, som du hittar längst ut i havsbandet på Holmön utanför Umeå. Intill havet står Berguddens fyr där fyrvaktare med familjer bodde en gång i tiden. Här får du upptäcka lyxen av ”less is more” när du bor intill klipporna och ser solen gå upp över havet och fyrljuset spegla sig i Kvarken om natten. Det finns ingen uppkoppling och inget rinnande vatten. Det du i stället får är enkelhet, stillhet och natur. Istället för dusch blir det bad i havet, eller som förr, med tvättfat och kanna. För toalettbesök är det hemlighuset, annat namn för utedass, som gäller.” På Holmön finns mycket att upptäcka! Stora delar av ön är naturreservat och bjuder på vacker och orörd natur. Det allra bästa sättet är att ta sig runt med cykel på de charmiga små vägarna och stanna vid någon av de vackra klipporna som verkar skapta just för sommarbad.

Läs mer och boka STF Berguddens Fyrvaktarbostäder


Sagolik skärgårdsidyll i Blekinge

Sjöbod och båt

Välkommen in i en Astrid Lindgren-saga med röda stugor, sjöbodar, små båtar och blommande ängar med betande kor, hästar och får. Den lilla ön Tjärö ligger i skärgården mellan Karlshamn och Ronneby med en helt bevarad miljö från 1700 och 1800-talet. Endast 15 minuters båtresa från fastlandet men ändå är det är som att resa tillbaka i tiden. Ön är också ett naturreservat. Lövskogslundar, spännande grottor, solvarma klippor och ett spännande fågelliv bjuder in till upptäcktsfärder för både stora och små. På vandrarhemmet STF Tjärö bor du med havet i alla väderstreck. Starta dagen med ett ljuvligt morgondopp från klipporna eller en tur på SUP-brädan. Ät sedan en god frukost på Tjärös restaurang och café direkt vid vattnet. Med utsikt över Blekinges skärgård är det också här du kan avsluta din sommarkväll med en god middag och en solnedgång.

Läs mer och boka STF Tjärö


Bo på roslagsgård i Stockholms skärgård

Utemöbler och gunga i sommarträdgård
På STF Arholma/ Bull-August bor du på en vacker roslagsgård mitt på ön Arholma. Ön erbjuder en genuint välbevarad skärgårdsmiljö som du lätt kan upptäcka till fots eller på cykel längs bilfria slingrande grusvägar. Eller hyr en kajak och utforska öarna runt omkring, havsbandets kobbar och skär ligger inte långt bort. Avsluta kvällen med en vedeldad bastu ett stenkast ifrån Bull-August gård och njut av utsikten mot Österhamns gamla sjöbodar. Hit kommer du för att både möta och njuta av lugnet!

Läs mer och boka STF Arholma Bull-August Gård


Med sälar och den gamla fyren som granne

solnedång stora fjäderägg

På Stora Fjäderäggs fyrplats i Holmö skärgård bor du i öns gamla fyrvaktarbostäder, med havet och den gamla fyren som enda granne. Vandrarhemmet har 16 bäddar i vackert inredda fyrbäddsrum, och två kök för självhushåll. Standarden är enkel med torrdass med havsutsikt, bad i havet och vatten som hämtas vid kran utomhus. Följ fartygens färd från Bottenhavet upp i Bottniska viken, ströva över ljunghedar och solvarma klapperstensfält, leta strandfynd, förundra dig över labyrinter, kompassrosor och 1000-åriga hyddbottnar. Den morgontidige kan upptäcka säl på grynnorna ute till havs eller vara med när ornitologerna i fågelstationen ringmärker fågel. Garanterat en upplevelse utöver det vanliga.

Läs mer och boka STF Stora Fjäderägg Vandrarhem


Fyra pärlor i  Söderhamns skärgård

Båthamn
Ta båten ut i Söderhamns skärgård och bo i idyllisk skärgårdsmiljö på vandrarhem eller i egen stuga med altan och bastu vid havet. Njut av klippbad, sandstränder och solnedgångar i havet på fyra olika öar. Välj mellan härligt vandrarhem på Rönnskär och idylliska skärgårdsstugor på Enskär, Klacksörarna och Storljungfrun.

Enskär är en pärla i mellersta delen av skärgården med barnvänliga sandstränder. Ön lockar både badsugna till dagsutflykter och semesterfirare som vill njuta av skärgårdslivet i hyrstuga. Klacksörarna är ett naturskönt område på behörigt avstånd till annan bebyggelse. Ön är ett populärt utflyktsmål för båtfolket då det bland annat finns bra badmöjligheter och många fina picknickställen. Fyrhamnen är den gamla lots- och fyrplatsen på Storjungfrun, som är Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra.


Magisk midnattssol i Bottenvikens yttersta skärgård

fyrtorn i solnedgång vid Malören
I Bottenvikens yttersta skärgård hittar du STF Kalix Malören Lodge. En alldeles magisk plats som bjuder generöst på både avkoppling och äventyr. Hit åker man för den oändliga horisonten, den magiska midnattssolen och för att få tid för mötet med sig själv och sina kära. Utforska fyren, kika på skeppsvraket, plocka havtorn och njut av den vidunderliga havsutsikten i alla riktningar. Naturen är karg men högst levande med sandstrand, ängar och mängder av fåglar och vildblommor. Här bor du i den härliga Lotsstugan som har sju dubbelrum och en härlig svit. En perfekt plats för bröllopsresan, födelsedagen eller för dig som helt enkelt bara vill fira sommaren!

Läs mer och boka STF Kalix Malören Lodge


Njut av lugnet i Sörmlands skärgård

barn badar sävö

Känner du för att koppla ner och koppla av? STF Sävö vandrarhem ligger på en ö i ett natur-och kulturreservat. Här finns varken wifi, TV, restauranger eller affärer. Naturen och avkoppling är attraktionen. Läs en bok, spela sällskapsspel eller låna utrustning för både inom- och utomhusaktiviteter. Om det dock börjar krypa lite i kroppen är övärlden utanför Sävö ett eldorado för vattenälskare. Två roddbåtar finns att låna och det går att hyra SUP samt kanadensare för den som vill. På ön hittar du 3km av Sörmlandsleden men även Sävöleden. Det serveras frukost om så önskas och det lilla cafét doftar gott av hembakade kakor och våfflor med glass. Med andra ord gott om saker att göra. Eller inte.

Läs mer och boka STF Sävö Vandrarhem


Slingrande grusvägar och stora smaker på Svartsö

Cyklar utanför Svartsö Vandrarhem
Upplev en levande skärgårdsö. Svartsö är en stor ö i Stockholms mellersta skärgård med bofast befolkning året om. Här möter du öppna jordbrukslandskap och under sommaren står ängar och dikesrenar fulla med blommor. Grusvägarna på ön passar perfekt för vandring eller en cykeltur. Cykel finns att hyra om du inte tar med en egen. Med Svartsö som bas kan du även göra enkla dagsutflykter till öarna i närheten. Ingmarsö, Finnhamn, Husarö och Möja är bara några exempel på smultronställen på lagom upptäckaravstånd. Missa inte heller ett besök på Svartsö Krog som serverar riktigt bra mat med närproducerade råvaror, och utan onödiga krusiduller. Omnämnd i White Guide och en upplevelse både för smaklökarna och övriga sinnen.

Läs mer och boka STF Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem


Mitt i naturen på klassisk sommarö

Exteriör Skäftekärr hotell

Öland är förvisso ingen skärgårdsö, men det är en ö som har en särskild plats i svenskarnas sommarhjärtan. Långa vita stränder, pittoreska väderkvarnar, prunkande orkidéer och magiska solnedgångar i Kalmarsund. När du bor på lilla personliga Skäftekärr Hotell mitt i Ekopark Böda på norra ön har du nära både till härliga promenadstråk precis runt knuten och till stränderna i Böda, raukarna i Byrum och hamnen i Byxelkrok. Ett perfekt utgångsläge för att upptäcka Öland helt enkelt! Efter en hel dag med utflykter till öns alla smultronställen är det inte mycket som slår att avsluta sommarkvällen i hotellets egen trädgård. Här avnjuter du våfflor med vaniljglass och solmogna jordgubbar från det egna caféet ackompanjerat av svalorna.

Läs mer och boka STF Skäftekärr Hotell


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.