Kulturhuset i ytterjärna

Kulturupplevelser

Häng med på en resa från norr till söder i kulturens tecken. Frossa i hantverk och design, lär dig om historiska tider, få inspiration till din trädgård. Här listar vi kulturupplevelser för alla smaker!

Underbar trädgårdsinspiration i Gästrikeskogarna

Wij Trädgårdshotell

Strax norr om Gävle ligger STF Wij Trädgårdshotell – en fantastisk trädgårdspark som bjuder på visningsträdgård, tematrädgårdar och butik. Här kan du gå i timmar och bara upptäcka och inspireras. Helt säkert är att du får med dig idéer hem! I Trädgårdsköket njuter du av god mat och hembakat fika med egenodlade grönsaker, kryddor och ätliga blommor. Vill du sova kvar bland prunkande blomster går det bra. På hotellet sover du gott i klassisk herrgårdsstil och med utsikt över rosträdgården eller sjön.

Läs mer och boka STF Wij Trädgårdshotell


Ytterjärna hotell – en bit unik svensk kultur

kulturhuset ytterhjärna
När den danske arkitekten Erik ”Abbi” Asmussen tillsammans med Arne Klingborg och färgsättaren Fritz Fuchs, ansvarade för uppförandet av byggnaderna var utgångspunkten att arkitekturens form, proportion och färg spelar en betydande roll när det gäller att skapa en positiv och livgivande miljö för människor att vistas och arbeta i. Målet var att skapa en spänning mellan byggnaderna och mötet med omgivningen, där arkitekturen stödjer verksamheten. Byggnaderna fick ett unikt formspråk som väckte uppmärksamhet och engagemang såväl inom som utom landets gränser. Här är varje hus är ett konstverk i sig. Lägg till en magnifik rosenträdgård och biodynamisk park samt det spännande kulturutbudet på Kulturhusets scen. Som kronan på verket finns här Skyspace, ett unikt konstverk utformat av den internationella konstnären James Turrell.

Läs mer och boka STF Ytterjärna Hotell


I svenske målarprinsens fotspår

Prinsvillan

Precis intill den vackra slottsparken, bredvid den gamla kyrkan och det pampiga Tyresö Slott, ligger STF Prinsvillan. Här bor du på historisk mark, vid hav och skog med närhet till likväl skogens fågelkvitter som Stockholm citys puls. Prinsvillan har en lång historia och 1891 besökte prins Eugen för första gången Tyresö. Han blev blixtförälskad och strax därefter blev det hans sommarbostad. På den tiden hette stället Lilla Tyresö men kom snart att kallas Prinsvillan. Här hittade han inspiration till sitt landskapsmåleri och här målade han kända tavlor som Det stilla vattnet och Molnet. Sätt dig en sommarkväll på Prinsvillans veranda och titta snett till höger. Där ser du den! Den fantastiska kullen från Molnet.

Läs mer och boka STF Prinsvillan


Njut av Göta kanal utan turen

Detalj på Forsvik, soffa och blomma

Man behöver inte resa längs med hela Göta kanal för att få den speciella upplevelsen. Du kan i stället ta in på STF Forsviks Vandrarhem där du bor omsluten av kanalen i vacker och historisk miljö. Byggnaden är K-märkt och visar upp minnen av den gamla bruksorten genom blommiga tapeter, järnspisar, pärlspont och skurgolv. Den lilla idylliska orten Forsvik har en lång historia och det var här man började att gräva Göta kanal 1810. Lär dig mer om historien genom att besöka kanalens äldsta sluss och kika på båtarna som slussas igenom. Till kanalupplevelsen hör såklart också att avnjuta en glass, det gör du bäst på Forsviks Café & Mat, och besöka någon av de mysiga kanalbutikerna.

Läs mer och boka STF Forsviks Vandrarhem


Pittoreska gränder i Vilhelmina kyrkstad

vilhelmina på sommaren
Vilhelmina kyrkstads små stugor och mysiga gränder har anor från 1700 talet och bjuder in till en historisk resa i tiden. Besök de klassiska kyrkstugorna och föreställ dig livet för många hundra år sedan. I det pittoreska området finns hembygdsmuseum, hantverkshus, samegalleri, konstateljé och lanthandel. Missa inte ett besök på Samegalleriet, där du bland annat kan beundra världens största samekniv. Vill du ha ett lite mindre äventyr kan du vandra upp på kyrkberget där det finns en liten by med kåtor, sagostig och utsikt över Volgsjön. STF Vilhelmina Kyrkstad ligger i ett antal av de små hemtrevliga stugorna som har kvar sin känsla från 1800-talet, de flesta med öppna spisar och med den så kallade Vilhelminatapeten på väggarna.

Läs mer och boka STF Vilhelmina Kyrkstaden


Kulturell mötesplats mitt i Östergötlands vackra skogar

mysig matplats i borkhult
Mitt i Östergötlands vackra skogar och fantastiska natur ligger STF Borkhult Lapphem. I den unika byggnaden som 1893 uppfördes som arbetarbostäder är det mesta i originalskick – vedspis och eldstäder, golv och tapeter. Samtidigt en mötesplats för kultur med målet att bevara och belysa konst, musik och mat från den östgötska regionen. Du bor bekvämt i vackra rum, äter mat med när och härodlat i fokus och njuter lugnet i den lilla byn.

Läs mer och boka STF Borkhult Lapphem


Upplev historiens vingslag vid Årås kvarn

Årås kvarn på sommaren
Utforska det vackra Västergötland i Änglagårds fotspår med STF Årås Kvarn som bas. Här bor du i pittoreska rum precis vid ån i historiska byggnader som tillhör anrika Årås säteri. En gång häradets förnämsta herresäte med anor tillbaka till 1400 talet och med sin storhetstid under 1500 och 1600 talet. Idag drivs Årås kvarn av en aktiv bygdegårdsförening som varsamt renoverat byggnaderna och i den pittoreska miljön erbjuder logi, café, festlokaler och en mängd aktiviteter. Varför inte boka in dig på en kurs i byggnadsvård eller hur du anlägger din egen köksträdgård?

Läs mer och boka STF Årås Kvarn


Bo med egen kakelugn på tygrikets egna gårdshotell

Lydde gård på sommaren
Mitt i Sveriges tygrike, i den vackra böljande Häggådalen mellan Borås och Varberg, ligger anrika STF Lydde Gård som under 1800-talet spelade en viktig roll som en av områdets förläggargårdar. Idag är den vackra gamla gården varsamt restaurerad med omtanke om husets kulturella värde och historia, och rymmer ett personligt gårdshotell med 39 bäddar. För det omfattande arbetet har gården fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete såväl som för miljö och hållbarhetstänk. Här bor du bekvämt i de vackert inredda rummen som alla stoltserar med sin egen kakelugn.

Läs mer och boka STF Lydde Gård


Sekelskiftssommar á la Svenskt Tenn

Villa Eira i Hjo

I den charmiga lilla trästaden Hjo bland kullerstensgator, mysiga butiker och inte långt från den lilla småbåtshamnen ligger STF Hjo/ Villa Eira Vandrarhem. När du kommer in i det vackra trähuset är det som att resa tillbaka till förra sekelskiftet. Möblerna och tapeterna är tidsenliga och alla rum speglar historiska profiler från staden. En av dem är designikonen Estrid Ericsson, som grundade anrika möbelföretaget Svenskt Tenn i Stockholm. Passa på att besöka Kulturkvarteret Pedagogien, här hittar du en väldigt sevärd utställning om Estrids liv och får lära dig mer om modern svensk design från början av 1900-talet.

Läs mer och boka STF Hjo/Villa Eira Vandrarhem


Frossa i hantverk och måla din egen dalahäst

Rött hus med trädgård

Vikarbyn och Siljanstrakten är kända för sin hantverkstradition. Ta in på STF Backlunds B&B och börja utforska! Bara en kort cykeltur från vandrarhemmet hittar du Nittsjö Keramik med designers som Ingela Westergaard och Mikaela Willers. Vill du upptäcka och fynda lite mindre och mer lokala designers ska du besöka Rättviks Hemslöjd och Handslaget. Vill du leva ut din inre hantverkare rekommenderar vi ett besök i Nusnäs, strax norr om Vikarbyn. Här föddes den första Dalahästen i original och än idag kan du vara med och se hur det går till att producera den samt prova på att måla din egen.

Läs mer och boka STF Backlunds Bed and Breakfast


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.