Bild på mat i naturen

Fantastiska mat- och naturupplevelser

Skånska vinrankor, hjortron från fjället, italiensk/norrländsk fusion, småländska klassiker eller saftsoppa på recept från 1913. Här listar vi boenden som ligger vackert och fokuserar extra på god och lokalproducerad mat. Detta är listan för dig som är foodie och vill ha fantastiska mat- och naturupplevelser i sommar!

Ekologisk 4-rätters i liten skogsby

vacker uppläggning mat vita Krala

I den lilla skogsbyn Haddebo i Närke ligger en vackert restaurerad gård från 1700-talet – Vita Krala. Här bor du mitt i naturen bland lummiga skogar och glittrande sjöar. Till frukosten serveras färska ägg från gårdshönsen, hemkokta produkter på bär och frukt från gården och hembakat bröd. På kvällen njuter du av en ekologisk fyrarättersmiddag lagad på råvaror från de omkringliggande skogarna, gårdarna och sjöarna. Här finns också en butik där du kan köpa egenodlade grönsaker och mathantverk på råvaror från gården samt hållbara inredningsprylar.

Läs mer och boka STF Vita Krala


Vällagad mat i lilla Provence

Exteriör skånelänga

Bland kohagar och rapsfält med utsikt över havet ligger den gamla klassiska skånelängan Sköllengården B&B. Här i hjärtat av Österlen, eller lilla Provence som det också kallas, bor du vackert och rofyllt bland prunkande lavendel och gårdens katter. Njut av klassisk och välsmakande mat som, precis som boendet, förenar land och hav och erbjuder det bästa från båda världar. Har du tur prickar du in något av gästspelen med mat och dryck som ibland erbjuds.

Läs mer och boka STF Sköllengården B&B


Omtalade smaker på STFs högst belägna fjällstation

mat på blåhammaren
På STFs minsta och högst belägna fjällstation står den vällagade, lokala maten och det goda värdskapet i fokus. Här lagas nästan allting från grunden, och det jobbas hårt för att minimera svinn och miljöpåverkan. Fikat är såklart hembakt och fruktsoppan tillagas efter samma recept som 1913. Även den omtalade trerättersmiddagen är en riktig Blåhammarklassiker, gjord på lokalt kött eller fisk från Jämtland och Härjedalen. Middagen inleds traditionsenligt klockan 18 varje kväll med en presentation av menyn som serveras med ett välkomponerat dryckespaket. En garanterad smakupplevelse utöver det vanliga!

Läs mer och boka STF Blåhammaren Fjällstation


Ekologiskt och vällagat i utvandrarbygden

Exteriör Grimsnäs

Hemtrevliga Grimsnäs Herrgård ligger mitt i Glasriket, omgiven av vacker småländsk natur med ljusa ekskogar, blänkande sjöar och blomstrande ängar. Här i Vilhelm Mobergs utvandrarbygd bor du på en fin, gul gård i lantlig och avkopplande miljö. Betande kor och får går precis inpå knuten. På herrgården står genuin, ekologisk och närproducerad mat i fokus och det bjuds gärna på småländska delikatesser som isterband och biff á la Lindström. Vill du passera som smålänning ber du såklart om att få ”krösamos”, lingonsylt, till allt.

Läs mer och boka STF Grimsnäs Herrgård


Det lilla badhotellet på Österlen

Finns det något mer sommarsvenskt än ett klassiskt badhotell? På Kivikstrands Hotell bor du mitt i Kiviks gamla by, granne med havet och en kritvit sandstrand. Du börjar såklart dagen med ett uppfriskande morgondopp innan du virar in dig i din badrock och avnjuter en god, ekologisk frukost i pensionatets matsal. All mat i restaurangen tillagas från grunden med lokala råvaror och efter säsong. Den somriga menyn har alltid grönsaker och kryddor från hotellets egen trädgård och du avnjuter den allra bäst på pensionatets vackra punschveranda.

Läs mer och boka STF Kivikstrand Badhotell


Italiensk matkärlek möter svensk fjällnatur

Två personer dricker bubbel på Klimpfjällsgården

Älskar du både Italien och de svenska fjällen? Nu kan du få båda i ett! Checka in på Klimpfjällsgården, ett hemtrevligt litet pensionat där italienska smaker möter fantastisk svensk fjällnatur. Gården ligger vid slutet av Vildmarksvägen mitt i västerbottniska byn Klimpfjäll med mäktig utsikt över både fjäll och sjö. Här står gästupplevelsen och klassisk god mat med italiensk och norrländsk twist på menyn.

Läs mer och boka STF Klimpfjällsgården


Njutning för både öga och gom på Vallåsens värdshus

mat på vallåsens värdshus

På den halländska åsen serveras strålande mat tillagad med kreativitet och framförd med en härlig känsla av kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för både öga och gom lyder ett av flera fina omdömen. För Vallåsens värdshus berör och skapar minnen. Naturen, människorna och maten. Kökschef Moa Källén hämtar råvaror från den egen trädgården, skogen och närliggande producenter. Med passion för det äkta och rena skapar hon magi i köket.

Läs mer och boka STF Vallåsens Värdshus


Rustika och eleganta smaker i Kittelfjäll

lokal mat från kittelfjäll
På STF Kittelfjäll värdshus serveras rustik och elegant mat baserad på närområdets bästa råvaror. Äggen, smöret och mjölken kommer från Malgomajgården, det fina grisköttet av Linderödssvin från Lövnäs och de lokala getostarna från Tallträsk. Vilt köps in av ett samiskt viltförädlingsföretag i Vilhelmina, och flitiga bybor och stamgäster bidrar med härlig svamp och bär. Husets sommelier Lotta väljer med säker hand ut de bästa naturvinerna och ekologiska vinerna samt närbryggd öl, hållbara juicer och muster som förhöjer smakupplevelsen.

Läs mer och boka STF Kittelfjäll Värdshus


Med passion för skånska viner på Ivögården

egenproducerat, svenskt vin på Ivögården i Skåne
Egenproducerade viner från lokala stockar! På sköna och mytomspunna Ivö hittar du Ivögården. På vägen ner mot den gamla vitkalkade kyrkan står vinrankorna på rad. Dessa vårdas ömt, skördas och förädlas till gårdens eget vin. Slå dig i slang med gårdens passionerade ägare och vinkonnässör innan du njuter restaurangens gudomliga mat. Givetvis lagad från grunden och kryddad både med kärlek och en skvätt vin.

STF Ivögården Mat & Vingård


Småländska klassiker vid Ronnebyåns kant

Korrö hotell vid ronnebyån
Alldeles vid kanten till Ronnebyån och den gamla kvarnen ligger matsalen på Korrö. Här kan du njuta smörstekt gös eller småländsk råbiff. Småländska och svenska klassiker på råvaror hämtade från jord, skog och vatten med ekologiska och närproducerade råvaror i fokus. Kanske drar du själv upp fisken ur ån?

Läs mer och boka STF Korrö Hotell


Vill du ha fler semestertips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av semestertips direkt till din e-post!

Få semestertips
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.