Fjällräv i fjällandskap

Djurnära boenden

Upplev Sveriges djur och natur på nära håll! Följ med på spännande fjällrävssafari, gå på fjärilsvandring eller upptäck skogens konung på vildmarkssafari. Här hittar du upplevelser och boenden för dig som älskar djur!

Bland röda pandor och amurtigrar i Bohuslän

Röd panda på Nordens Ark

Visste du att du mitt i svenska Bohuslän kan träffa röda pandor och amurtigrar? På STF Nordens Ark arbetar man med att bevara utrotningshotade djur och här kan du promenera längs en fyra kilometer lång promenadslinga och träffa djur från alla världens hörn.

Hitta hit: Närmsta tågstationer finns i Göteborg, Uddevalla, Strömstad och Munkedal, sedan tar du buss med Västtrafik. Åker du med kollektivtrafik får du dessutom en klimatbonus: 10% rabatt på lunch.

Läs mer och boka STF Nordens Ark


Spana efter Sveriges enda arktiska rovdjur

Fjällräv

Följ med på en spännande safari i det vilda där du får möjlighet att spana efter fjällräv tillsammans med STF:s kunniga guider. Samtidigt som du får en unik upplevelse gör du gott då intäkterna från turen går till Svenska Fjällrävsprojektet som arbetar med att bevara arten.

Hitta hit: Tåg tar dig till Östersund, buss vidare till Ljungdalen.

Läs mer och boka STF Helags Fjällstation


Träffa myskoxar i Härjedalens vildmark

Myskoxar

I Tännäs har du chansen att träffa ett riktigt urtidsdjur! När du besöker myskoxcentrum får du uppleva detta märkliga och imponerande djur i dess naturliga miljö. Du är även med och bidrar till det viktiga arbete som hägnet gör för att sprida kunskap om myskoxen. Sover gott gör du hos STF Tännäskröket.

Hitta hit: Bussen Härjedalingen går hela året från Stockholm, Uppsala och Gävle. Från Göteborg är det enkelt att ta nattåget via Östersund och sedan buss.

Läs mer och boka STF Tännäskröket


Bo mitt i södra Ölands djurliv

Fågel sitter i träd

Om du tycker om att skåda fåglar, insekter och blommor är detta platsen för dig! Hos STF Station Linné på södra Öland, bor du mitt i världsarvet Alvarets säregna natur. Intill knuten finns flera fina vandringsleder och vill du få riktigt bra expertis kan du följa med på någon av de många naturguidningarna som orkidévandring, fjärilsvandring eller mystik i mörkret.

Hitta hit: Ta tåget till Kalmar Central och sedan buss till Skogsby, hållplatsen Ölands Folkhögskola.

Läs mer och boka STF Station Linné


Naturupplevelse på fyrplats i Västerbotten

Vill du uppleva något verkligt extraordinärt ska du ta båten ut till Stora Fjäderägg i Holmö Skärgård. Förutom att du här kan bo som en fyrvaktare på vandrarhemmet är det en perfekt plats för att spana på ovanliga flyttfåglar och lata sälar som vilar på stranden i skydd från vinden.

Hitta hit: Tåg till Umeå och sedan buss till Norrfjärden Umeå. Därefter färja till Holmön och sedan vidare till Stora Fjäderägg.

Läs mer och boka STF Stora Fjäderägg


Äventyr och hundmys i Sälen

Följ med längs de gamla fäbodstigarna och lär dig mer om folktro och lokala sägner i Dalarna. Vandrarhemsvärden Moa är utbildad skogsguide och tillsammans med sin familj och sina starka huskyhundar tar hon dig gärna med på guidade vandringar i området.

Hitta hit: Tåg till Borlänge och sedan buss till närmsta busshållplats: ”Torgås Gamla Affären”.

Läs mer och boka STF Sälen Torgåsgården


Vildmarkssafari i Bergslagens fina natur

Följ med på spännande safari för att upptäcka älg, bäver och varg. Vandra i skymningen för att skåda skogens konung, paddla i soluppgångenför att se bävrar på nära håll eller övernatta i tält mitt i ett vargrevir. Få saker slår att somna under stjärnorna till skogens alla ljud.

Hitta hit: Tåg till Köping och därefter Länstrafikbuss 550 till Skinnskatteberg.

Läs mer och boka STF Kloten Nature Resort


Gårdsboende på ö söder om Stockholm

På Myssjö Gård söder om Stockholm bor du så sjönära det bara går. Att övernatta här är en naturupplevelse i sig! Du kan välja mellan att bo i trädtält, på en flotte, i en timmerstuga eller i ett glampingtält. Här bor och andas du natur – välj mellan att fiska kräftor från flotte, åka på natursafari med flotte eller bara vandra eller paddla SUP.

Hitta hit: Åk kommunalt från Stockholm till Mölnbo, Järna eller Gnesta. Vandra sedan en del av Sörmlandsleden.

Läs mer och boka STF Myssjö gård


Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.