äventyr på cykel i skogen

Äventyret utanför dörren

Fjällvandra i väglöst land, cykla dressin genom Söderåsens vackra landskap, utforska grottor i Hemavan, paddla i fjordarna runt Lysekil eller känn vinden i håret när du skärmflyger över Åredalen. Vad blir ditt nästa äventyr?

par med hund i söderåsens nationalpark

Omväxlande äventyr vid hjärtat av Söderåsens Nationalpark

Söderåsområdet erbjuder en mängd upplevelser och aktiviteter. Inom gångavstånd från pensionatet finns entrén till Söderåsens Nationalpark med flera välmarkerade leder. Låt dig hänföras av sprickdalar och platåer eller utforska Skåneledens vackra delled ”ås till ås”. Du hittar en mängd cykelvänliga skogsvägar samt tillägnade mountainbikestigar. Ett stenkast bort har du även Klåveröd med sina fina slingor uppe på åsen och om du mot förmodan vill cykla mer kan du testa på 13 km dressincykling. I närområdet hittar du turridning för alla nivåer, utmanande trailrunning och paddling som kan kombineras med dressincyklingen som ett utmärkt heldagsäventyr. I nordvästra Skåne är det heller aldrig långt mellan golfbanorna och området titulerar sig faktiskt som världens näst mest golfbanetäta region efter Florida. Oavsett val av aktivitet väntar lugnet, utsikten och kvällssolen vid STF Pensionat Söderåsen B&B.


fjällvandra som äventyr

Fjällvandring i väglöst land

Att upptäcka fjällvärldens stillhet och dramatik under en vandring mellan fjällstugor är kanske det ultimata fjälläventyret. STFs fjällstugor ligger på natursköna platser med 10 till 20 kilometers avstånd och möjliggör närmast oändliga kombinationsturer längs välmarkerade vandringsleder. Stugorna är små oaser i vildmarken, där en del av frihetskänslan kommer av att du själv lagar mat, hämtar vatten och eldar i kaminen. Vill du upptäcka fjällen när det är lite lugnare ska du ta en titt i vår besökskalender, som gör det enklare för dig att planera din tur till mindre besökta områden och perioder.


äventyr i tiveden

Varierande äventyr i Sveriges sydligaste vildmark

Tivedens nationalpark är en av Sydsveriges vildaste skogar och också en av den vackraste. Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Här har skogen fått växa utan någon mänsklig påverkan under mycket lång tid. Mjukaste mossa, klara sjöar, 10 meter höga klippblock och hänförande utsikt omger stigar som använts sedan urminnes tider. Här kan du med lite tur få en skymt av tjäder, bäver eller kanske till och med varg. Alternativen för äventyr är många; vandra, paddla, fiska, rid, gå på vargvandring eller höj pulsen i höghöjdsbanan. Valet är ditt!


Tännforsen vid Millestgården

Obegränsat med äventyr i Jämtlandsfjällen

I mitten av Sverige hittar du Jämtlandsfjällen, ett aktivitetsmecka av rang. Längst in i Åredalen, vid foten av fjället, har klassiska Millestgården tagit emot gäster sedan 1947. För några år sedan genomfördes en varsam renovering och som ur en saga påbörjades ett nytt kapitel i gårdens historia. Här bjuds det på skön miljö, vällagad ekologisk och närproducerad mat samt närhet till en uppsjö av fartfyllda upplevelser. Utforska ledsystemen i eller omkring Åre på cykel, höj pulsen med skärmflyg eller zipline, hyr kajak eller prova forsränning, listan går att göra lång. Känner du för en lugnare dag tar du en tur längs Indalsälven, söker höjd och utsikt upp på Mullfjället eller en tur till Sveriges största vattenfall, Tännforsen. I slutet på dagen finns STF Millestgården Eco Lodge där för dig att ladda batterierna inför ditt nästa äventyr!


mountainbike i jädraås som äventyr

Fartfylld MTB och skogsbad i Jädraås

På STF Jädraås Herrgård kan du njuta av äventyr i en mängd olika tempoväxlingar. Ta ett morgondopp i Jädraån, skogsbada längs vackra Gästrikeleden eller upplev fartfyllda mountainbiketurer. Här finns fantastiska stigar och leder både för dig som inte cyklat så mycket och dig som föredrar mer avancerad cykling. Kartor får du på plats, likaså tips på turer som passar dina förkunskaper samt önskemål av terräng och sträcka. Har du inte egen cykel går det bra att hyra. Föredrar du landsvägscykling finns både korta och längre slingor längs lugnt trafikerade vägar som passerar sjöar, vacker skog, ängar och små pittoreska byar. Är det snarare äventyr på vatten som lockar kan du paddla kanot, kajak eller prova Stand-Up-Paddle (SUP) i den lugna Jädraån. Efter en dag fylld av äventyr väntar badtunnor precis vid stranden av Jädraån, liksom en vedeldad bastu med vacker utsikt över vattnet.


grottvandringsäventyr

Utforska grottor i Hemavan

Området kring Mo i Rana och Hemavan Tärnaby ingår i Skandinaviens grottrikaste område. Här finns flera kända grottområden att upptäcka såsom den 2,5 km långa Labyrintgrottan 2,5 km och Sotsbäcksgrottan på 1,9 km. En annan populär grotta att utforska är den 450 m långa Östra Jordbäcksgrottan. Den vanligaste turen följer huvudgången 150 meter in och 50 meter ner. I början av turen behöver du krypa på alla fyra men 30-40 meter in så utvidgar sig gången till att bli ganska många meter i diameter. Guiden visar en mängd olika geologiskt intressanta detaljer som stalaktiter och stalagmiter, innan vi efter en dryg timme inne i grottan kommer upp till dagsljuset igen. Får du inte ditt lystmäte tillfredsställt i grottorna eller på fjället kan du även testa klättring på den 6 meter höga utomhusväggen på fjällstationen.


downhill i gesunda

Downhill-cykling i toppklass på Gesundaberget

STF Gesundaberget ligger precis vid Gesundabergets fot, i närheten av den vackra sjön Siljan. Här väntar vandring och downhill-cykling (mountainbike) i toppklass direkt utanför dörren. Gesundaberget som reser sig 514 meter över havet erbjuder unik downhill-cykling med en fallhöjd på ca 270 meter och upp till 1800m långa nedfarter. Allt detta tillsammans med en storslagen utsikt över vatten och vildmark i alla riktningar. På berget döljer sig även höghöjdsbana och frisbeegolfbana. Ett smultronställe för äventyraren!


bergsklättring i villa bro

Klättring och paddling i världsklass

I vackra Bohuslän strax utanför Lysekil hittar du Sveriges bästa klätterområde. Klippor som Häller, Hallinden och Välseröd är kända runt om i världen för sin fina granit och vackra spricklinjer. Klättra på egen hand eller med auktoriserad guide, här finns klätteräventyr för alla nivåer. Ute vid kusten hittar du dessutom riktigt fina paddelvatten. Att stilla glida fram genom vattnet med endast vågorna och måsarna som sällskap är en fantastisk upplevelse. Även om det blåser går det oftast att hitta skyddade vägar att paddla mellan öarna eller i fjordarna. De mer skyddade platserna är också utmärkta för familjen eller dig som inte paddlat så mycket tidigare. Mellan aktiva dagar har du bästa basen och skönaste hänget på STF Villa Bro.


äventyr i vallåsen

Fartfyllda äventyr på Hallandsåsen

Hallandsåsen bjuder på en mängd olika äventyr oavsett om du är stor eller liten, nybörjare eller van äventyrare. Bara ett par minuter bort finns Vallåsens Bikepark, en downhillanläggning med något för alla. Utrustning kan du hyra på plats. På Kungsbyggets äventyrspark kan du prova sommarrodel, bungy rocket eller zipline på 740 meter och 70 m fallhöjd. Du kan även hyra en mountainbike‎ och följa med ut på Hallandsåsens gömda stigar. Anlita en guide, så får du uppleva timmar av cykling utan att behöva bekymra dig om var du befinner dig. Här finns allt för det kompletta äventyret. Vill du, så kan du sedan ta dig ner till Båstad för sköna salta bad både från strand och klippor och vidare ut på Bjärehalvön där du bland annat hittar klättring och andra äventyr.


Få ännu mer inspiration till din semester

Barn som badar vid klippor

Sommarsverige

Svensk sommar. Långa dagar, ljusa nätter, blommande ängar och härliga bad. Smultron, utemys och vandring i fjällen.

grupp-planerar-med-karta

Visa alla boenden på karta

På vår karta kan du se var alla våra boenden & aktiviteter finns i Sverige. Du kan även filtrera resultatet för att hitta något som passar just dig.

Medlem

STF är en ideell förening för dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill bidra till att andra får möjlighet att upptäcka.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.