Kustvy vid Kalix

10 oväntade smultronställen

Bortom de mest välkända resmålen i Sverige finns massor att upptäcka! Sagolika storskogar, avskilda fyrvaktaröar, gnistrande insjöar och vidsträckta fjäll. Här tipsar vi om 10 favoriter där du kan hitta lugnet även mitt i högsommaren.

Cool design och kulturell smältdegel

Arctic Lodge

Tornedalen, i Sveriges nordöstra hörn, är mer än ett geografiskt område. Det är ett dynamiskt och vackert gränsland med ett rikt kulturarv, ett eget språk och ett spännande utbud av upplevelser. Här kan du njuta av vildmark och brusande fors, fiske och hundspann, lokalt mathantverk, arkitektur, konst och historia. För dig som vill prova att bo i en konstupplevelse ska du ta in hos konstprofilen Gunhild Stensmyr på STF Arthotel Tornedalen. Hos STF Arctic River Lodge och STF Pinetree Lodge är det arktiska äventyret och huskyhundarna som står i fokus. I Sveriges allra nordligaste tätort på STF Karesuando Vandrarhem bor du precis på gränsen till Finland. För dig som vill hitta det ultimata äventyret bor du i STFs fjällstuga Pältsa. Här på Sveriges nordligaste kalfjäll och strax söder om Treriksröset hugger du själv ved och hämtar vatten i bäcken eller sjön.


Naturnära i hjärtat av Småland

Två kvinnor paddlar kanot

Bortom välkända glasbruk och Astrid Lindgrens värld finns djupa skogar och glittrande sjöar. Småland har en storslagen natur som bjuder in till äventyr, både landvägen och i vattnet. Prova på att paddla, testa fiskelyckan eller vandra i utvandrarnas fotspår. Självklart kombinerar du naturnära äventyr med att sova och äta gott på något av STFs boenden. På STF Korrö Hotell matnjuter du av småländska specialiteter som ostkaka och isterband, hos STF Långasjö Vandrarhem bor du typiskt småländskt i en rödmålad länga och hos STF Grimsnäs Herrgård finner du lugnet bland vacker ekskog. För en lyxig, filmisk känsla i historisk miljö checkar du in på STF Herrgård de luxe. Här lyssnar du på musik från rörradio, badar i gjutjärnsbadkar och på alla rum finns levande blommor. Riktig lisa för själen!


Vidsträckta fjäll att ha lite för dig själv

Tre personer vandrar i fjällen

Trött på att trängas? Då slår vi ett slag för den norra delen av Jämtland och den södra delen av Lappland. Här finns mäktiga fjäll att upptäcka och spännande äventyr att uppleva. Med underbar utsikt över sjön och nära hjortronmyrar bor du på STF Björkvattnet Vandrarhem. För dig som söker mer äventyr rekommenderar vi STF Saxnäsgården Hotell och Vandrarhem där du får magnifika Marsfjällen som närmsta granne. För bad i kristallklara sjöar och vällagad mat med en twist är det STF Kittelfjäll Värdshus som gäller. Vid den sista utposten på vildmarksvägen kommer du till mysiga STF Klimpfjällsgården där du får njuta av något så speciellt som kombinationen av italiensk mat och vackra svenska fjäll.


Norrlands kust bjuder på fyrvaktarliv, världsarv och bastubad

Fyren på Stora Fjäderägg

Det är något särskilt med den norrländska kusten, här samsas hemliga sandstränder med solvarma klippor. Njut av Bottenvikens unika skärgård och prova livet som fyrvaktare på någon av öarna hos STF Berguddens Fyrvaktarbostäder, STF Stora Fjäderägg eller STF Kalix Malören Lodge. Vad sägs om att bo i Sveriges enda bastuby intill Torneälven? På STF Kukkolaforsen kan du bada bastu i midnattssolens ljusa nätter och äta middag mitt ute i älven. I det gamla konstnärshemmet STF Pelle Åbergsgården bor du mitt i världsarvet Höga Kusten med storslagen natur och magiskt lugn.


Bland hälsingegårdar i vildvacker natur

Interiör Hälsingegård

Historiska, utsmyckade hälsingegårdar och vilda, vackra skogar. Hälsingland är makalöst vacker och du känner ständigt att historien är närvarande. Vill du ta med dig en bit hemma så passa på att besök någon av alla logloppisar. Ett tips är också att stanna över på någon av de renoverade hälsingegårdarna. Välj mellan STF Hudiksvall/ Kungsgården/ Långvind vackert belägen vid Långvinds ström eller STF Rengsjö Ohlandersgården med sommarkök, ladugårdscafé och pigkammare. Andra boende via STF är Edsbyn Vandrarhem där du bor på en fint renoverad bondgård eller STF Söderhamn Växhuset Vandrahem intill Edesjön. Här bor du vackert och avskilt och kan sova med gott samvete för miljön – det är solel, komposttoalett, solvärmd dusch och ekologiska sängkläder som gäller.


Utan trängsel i sagolika storskogar

I Bergslagen är historien hela tiden närvarande bland gamla järnbruk och gruvor. Men här finns också makalös natur och inte mindre än 100 naturreservat. Vandra genom trolska storskogar, blomstrande ängar med landskapsblomman gullviva. Hos STF Sala Silvergruva bor du historiskt i det gamla gruvområdet. Gillar du kontraster börjar du med en övernattning i STF Kolarbyn Eco-Lodge där du bor i kolarkoja mitt i granskogen, för att sedan avsluta på STF Malingsbo Herrgård där du bor fint på Sveriges kanske bäst bevarade Karolinergård. För dig som är tycker om att äta riktigt gott kanske det blir ett besök hos STF Vita Krala. Här mitt i Närkeskogarna tar du ett dopp i den varma badtunnan innan det serveras middag på egenodlade råvaror. Kanske vill du bara varva ner? Gör då som dåtidens ”prominenta damer från Stockholm” och ta in hos Hasse och Anna på det tidigare vilohemmet STF Trollnäs Hotell.


Vidunderlig utsikt och orörd natur runt knuten

Utsikt över Tännäskröket

I Härjedalsfjällen är vildmarken alltid tillgänglig. Tempot är lugnare och det är inte lika mycket folk som i andra fjällområden. Här njuter du av makalösa fjällutsikter och spanar på björn och det unika urtidsdjuret myskoxe. I Ljungdalsfjällen välkomnar stugvärden Eva dig till stugorna i STF Ljungdalsfjällen Fjällhornet Resort. Du får fantastisk natur och djurliv precis runt stugknuten. Vid Ljusnans strand ligger STF Bruksvallsliden Hotell, ett mysigt boende känt för sin sensationella 3-rättersmiddag. Hos STF Tänndalen Skarvruet/Fjällstation, som är ett av fjällvärldens äldsta och mest anrika fjällhotell, bor du 830 meter över havet och har en fantastisk utsikt över svensk-norska fjällen. En lika magisk utsikt över den norska fjällkedjan får du hos STF Tännäskröket där du har Rogens naturreservat med sin säregna natur precis runt knuten.


Spännande naturboenden i gröna bokskogar

Nyrup

I Skånes hjärta, på gränsen till Småland och Halland, väntar tysta bokskogar och ett mer stilla tempo än vid kusterna. Landskapet bjuder in till vandringsäventyr och kanske även till att testa nya aktiviteter som downhillcykling eller paddling? Bor gör du naturskönt på STF Nyrups Naturhotell där du sover gott i en yllehydda med bokskogens ljud utanför. Du kan även bo i ”Sveriges sydligaste vildmark”, som Göingetrakten också kallas, hos STF Breanäs Hotell eller på STF Bråtadal Vandrarhem med närhet till Åkulla bokskogar. Hos STF Vallåsens Värdshus välkomnar familjen Oskarsson dig med vacker inredning och vällagad mat.


Pittoreska smultronställen i Västergötland

Röd stuga

Mellan Sveriges största sjöar Vänern och Vättern ligger Västergötland med sina vida slätter, gamla herrgårdar och lummiga skogar. Det kryllar av gulliga små besöksmål med charmiga fik och intressant kulturhistoria. Bo omsluten av Göta kanal på K-märkta STF Forsviks Vandrarhem med blommiga tapeter, järnspisar, pärlspont och skurgolv. Första parkett till Göta kanal får du också som gäst på STF Tåtorp Café & Logi Göta Kanal. Har du alltid längtat efter en kakelugn hemma? På det personliga gårdshotellet STF Lydde Gård bor du myslyxigt med en alldeles egen på rummet. Hos STF Årås Kvarn övernattar du i pittoreska rum precis vid ån i historiska byggnader som tillhör anrika Årås säteri och i trästaden Hjo vid Vättern ligger STF Hjo/ Villa Eira Vandrarhem vackert mitt i stadsparken.


Upptäck de mystiska Östgötaskogarna

Skog i Östergötland

Man riktigt hör det på namnet. Östgötaskogarna. Med sina djupa mosskogar, sin bergiga vildmark och sitt unika eklandskap är området präglat av sägner och mystik. Här finns massor att upptäcka! Mitt i en av skogarna med otroliga utsiktsberg, urskog och magiska gölar i närheten ligger STF Borkhult Lapphem. Du bor bekvämt i vackra rum och äter mat med närodlat i fokus. I ett vackert och stilla sjölandskap bara en halvtimme söder om Linköping hittar du STF Vårdsnäs Stiftsgård, och mellan sjöarna Björken och Åsunden ligger STF Björkfors Vandrarhem. Ett perfekt utgångsläge för bad och kanot med andra ord! Är du mer sugen på kobbar och skär beger du dig ut till Arkösunds skärgård, där STF Arkösund Sköldviks Vandrarhem lockar med kajakturer och sälsafari.


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.