Tips på snöaktiviteter

Med start i Abisko Nationalpark skidar du ut i det vitklädda vinterlandskapet mot närbelägna Fågelkullen. Sitt i lugnet och tystnaden i vindskyddet där du blickar ut över de vita vidderna och över till andra sidan Torneträsk. Härifrån kan du på skidor ta dig vidare i alla riktningar, ut på Torneträsk eller längre in i nationalparken.

Snötips i Abisko

tips-snöaktiviteter-collage-skidåkning-abisko-nuolja

Förslag på dagsprogram Abisko

Dag 1 – Snövita vidder

Med start i Abisko Nationalpark skidar du ut i det vitklädda vinterlandskapet mot närbelägna Fågelkullen. Sitt i lugnet och tystnaden i vindskyddet där du blickar ut över de vita vidderna och över till andra sidan Torneträsk. Härifrån kan du på skidor ta dig vidare i alla riktningar, ut på Torneträsk eller längre in i nationalparken. Oavsett om du är nybörjare eller inte så kommer detta vara en liten expedition i en stor vildmark.

Dag 2 – Orörd snö

Mot slutet av februari, när linbanan öppnat även dagtid för säsongen, tar den dig upp på fjället Nuolja till Aurora Sky Station 900 m över havet. Uppe på kalfjället kan den orörda snön vara både härligt mjuk och förlåtande eller hård och oförsonlig. Det enda vi kan vara säkra på är att det är fjället som bestämmer. Från linbanan kan du påbörja flera fina skidturer med varierande längd och svårighetsgrad och lunch kan du med fördel äta inne i Aurora Sky Stations mysiga Cafè. Sportavdelningen i Abisko erbjuder flera organiserade turer om du vill utnyttja fjället till fullo.

Dag 3 – Solvärmd vårsnö

Topptur är en perfekt kombination av stillhet och action. På din väg uppför fjället njuter du av tystnaden och det lugna tempot med stighudar under skidorna. Väl uppe på toppen tas stighudarna av för en fartfylld nerfärd i solvärmd vårsnö. Området kring Abisko har länge varit en magnet för skidälskare och bjuder på ett otal klassiska toppar. Är du ny på topptur så följ med en av våra Fjällföraren som kommer välja ett lämpligt fjäll beroende på dagens väder och aktuellt snöläge.

Dag 4 – Pudersnö

Nuolja Offpist är Sveriges bäst bevarade skidhemlighet sedan 1966 utan snökanoner och pistmaskiner. Bara en linbana och offpist skidåkning i dess renaste form. Här kan pudersnö ligga orörd i veckor innan någon annan har nosat upp den. Nuolja har oändligt många möjligheter med det kräver att du hittar din väg. Om du är ny på berget så passa på att prata med Nuoljas Skidpatrull får råd och tips hur du bäst åker på fjället. De erbjuder även offpistguidningar och lavinkurser.

Läs mer och boka boende i Abisko
Läs mer och boka en topptur i Abisko
Läs mer och boka en offpist på Nuolja i Abisko

Snötips i Storulvån

tips-snöaktiviteter-storulvån-topptur-skidåkning
Storulvån Fjällstation ligger vid vägs ände och är en mötesplats för den som gillar friluftsliv. Fjällstationen bjuder på en skön mix av pulshöjande aktiviteter, hisnande toppturer, vackra omgivningar och inte minst god mat och dryck. Här finns alltid nyservad utrustning till uthyrning och kunniga guider.

Förslag på dagsprogram Storulvån

Dag 1 – Snöfall

Första dagen är det perfekt att börja med en lättare tur i dalgången Parken för att upptäcka Storulvån. Här är det ofta mjuk orörd snö och det finns fina fikaställen. Parken ligger mellan åsar och ryggar som löper längs med fjällsidorna och här är det perfekt att åka när snön faller.

Dag 2 – Vita vidder och snötäckta bergstoppar

Upplev de vita vidderna på kalfjället under en tur mellan Storulvån och Sylarnas Fjällstation medan det mäktiga Sylmassivets vita toppar tornar upp sig i bakgrunden. Ett tips är att pausa halvvägs vid vindskyddet Spåjme, en perfekt plats för medhavd fika. Vill du skryta med din upplevelse är det också en perfekt ”instaspot” då Spåjme faktiskt har wifi.

Dag 3 – Toppsnö

Till Storulvån kommer fler och fler för att upptäcka tjusningen med toppturer. Hemmafjället Getryggen är perfekt för att testa på toppsnö och vässa slalomtekniken i nedförsbackens lössnö. Vid klart väder är utsikten magnifik mot Åre fjällen, Sylmassivet och kanske till och med Helagstoppen.

Dag 4 – Fostrande snö

Efter uppvärmningen på Getryggen är det dags för heldag på toppturskidorna, fjällmassivet Snasahögarna erbjuder fina åk och varierad terräng. Vilka toppar ni tar bestäms bäst utefter dagens väder. Kanske det blir Sönner tväråklumpen eller den högsta toppen Storsnasen?

Läs mer och boka boende i Storulvån
Läs mer och boka en topptur på Sylarna
Läs mer och boka en topptur för nybörjare

Snötips i Grövelsjön

tips-snoupplevelser-grovelsjon-collage-vinter
Den säregna naturen runt Grövelsjön Fjällstation har inneburit att flera naturreservat och nationalparker bildats både på norska och svenska sidan om gränsen. Här finner du lugn och harmoni men även många spännande aktiviteter för alla åldrar.

Förslag på dagsprogram Grövelsjön

Dag 1 – Orörd snö

En nästan vindstilla dag ger perfekta förutsättningar att tillsammans med guide gå på upptäckartur med turskidorna på för att hitta den bästa orörda snön. Från norska Salsfjället är utsikten fantastisk in mot Femundens nationalpark. Därifrån kan man mjukt glida nerför den långa fjällsluttningen och göra egna fina spår. Lunch och fika avnjuts i någon skön snösoffa som ni tillsammans grävt ut och fixat till.

Dag 2 – Snölek

Idag är det barnens dag och i Backfilippas snöpark är det full fart. Här byggs det snögubbar, snögrottor och åks på skidor i utmanande teknikbanor. Vill man ta en paus från leken är det skönt att samlas vid elden inne i Tipin för att grilla en korv, dricka ett glas saft eller en kopp värmande choklad.

Dag 3 – Spårsnö

Nattens nysnö är perfekt för att undersöka djurspår i snön. Skidturen går längs med Grövlans strömmande vattendrag där harar, rävar och järv är vanligt förkommande. Med lite tur kanske Lavskrikan kommer på besök under lunchpausen.

Dag 4 – Vindpinad snö

När fjällvädret förutspår vind är det en del som väljer värmen framför brasan, andra ser det som en perfekt dag för kiting. Grövelsjöfjällen är ett fantastiskt område för kite, stora vita vidder som passar för spontana race och mängder med naturliga hopp av vindpinad snö.

Läs mer och boka boende i Grövelsjön
Läs mer och boka turskidåkning för familjen
Läs mer och boka ett turskidåkningspaket i Grövelsjön

Snötips i Edsåsdalen

tips-snöaktiviteter-edsasdalen-längdskidor
När du längtar efter äkta naturupplevelser i lugn atmosfär är Edsåsdalen perfekt. Omgiven av fem lättillgängliga fjäll hittar du fantastisk skidåkning, många mil markerade leder samt ett fjäll som gjort för barnen med liftar och backar.

Förslag på dagsprogram Edsåsdalen

Dag 1 – Orörd snö

Knäpp på dig turskidorna och bege dig ut på Älgbergsrundan. Det är en gömd pärla där närvaron av de vilda djuren gör sig påtaglig när skidorna korsar deras spår. Här får du en känsla för snö i varierad terräng omgiven av vackra vyer. Uppe på fjällkanten finns fortfarande gott om ytor där du kan göra egna spår genom orörd terräng.

Dag 2 Skare och lössnö

Vårens första tur på soluppvärmd skare blir Renfjällsrundan. Första etappen går på hårt packad snö i fina spår som leder fram till backresturangen Vita Renen. Därefter går turen uppför med stighudar under skidorna till toppröset där utsikten över den västjämtska fjällvärlden blir belöningen. Sedan är det bara att susa nerför backen i knädjup lössnö!

Dag 3 – Snöhögen

Njut av efterlängtad tillsammanstid under en dag då lek i snön står i fokus. Få vinteraktiviteter är roligare än att leka, gräva och utforska snöhögar. Låna spadar och sätt igång och här försvinner tiden för både vuxna och barn. Snöhögarna finns alldeles runt knuten på fjällstationen och väntar på att bli upptäckta.

Dag 4 – Puls-snö

Nedanför Edsåsdalens fjällstation börjar Sagospåret där du kan bekanta dig med traktens djur. Här kan du också leta guldklimpar och träffa Rentrollet och hans vänner. Det är roligt att både åka längdskidor men också att pulsa ut och leka i snön som ligger djup i skogen. Ta med matsäck som du kan äta i Rentrollets stuga.

Boka boende i Edsåsdalen

Snötips i Tännäskröket

tips-snöaktiviteter-tännäskröket
Vackert inbäddad mellan skog och fjäll ligger Tännäskröket. Den här delen av Funäsfjällen präglas av fäbodskulturen från förr med närhet till djur och natur. Här finns också många spännande eller rofyllda upplevelser att njuta av på snö i alla olika former.

Förslag på dagsprogram Tännäskröket

Dag 1 – Nypistad snö

Börja vintersemestern med att ta liften upp till toppstugan och försök att ta in hela Funäsfjällens ståtliga prakt. I Tännäskrökets backar kan du njuta av nypistad snö och en utsikt som är magisk i alla fyra väderstreck.

Dag 2 Skare

När vårvintern kommer och första soluppvärmda skaren ligger framför dig så bjuder Funäsfjället på en nästan oändlig naturupplevelse. Ta en tur till Rogens nationalpark där närvaron av de vilda djuren gör sig påtaglig då skidorna korsar deras spår. Kanske har myskoxen precis passerat? Missa inte våffelstugan Falkboet här i Myskoxland.

Dag 3 – Kramsnö

När det är kramsnö blir alla som barn igen. Här finns mängder av snö att bygga snögubbar av, eller kanske en drömkoja? Föret i pulkabacken blir extra snabbt och perfekt för ett pulkarace. När magen börjar kurra och kläderna torka lite är det skönt med en brasa i värmestugan där ni kan grilla.

Dag 4 – Tyst snö

Eller puder som de flesta säger. Efter en natts snöande så vill man ut i den orörda snön. I Tännäskröket har naturen hjälp till och skapat ett berg för Äventyr och lek. Det finns offpsitremsor med både naturliga och konstruerade ”drops” och hopp. Så fram med barnasinnet och ge dig ut i opistad terräng.

Boka boende i Tännäskröket