Sex nationalparker – från Abisko till Söderåsen

Sveriges 30 nationalparker är öppna året runt, är tillgängliga för alla och kostar ingenting att besöka. Upplev allt från mäktiga fjäll och vindlande deltalandskap till trolska skogar och hisnande rasraviner. Här tipsar vi om sex av våra favoriter!

ABISKO NATIONALPARK

250 kilometer norr om polcirkeln ligger Abisko Nationalpark, där mäktiga fjäll ramar in den vackra Abiskodalen. Hit kommer gäster från världens alla hörn för att uppleva norrskenet, midnattssolen, skidåkning och vandring. Abisko är start och slutpunkt för den drygt 40 mil långa Kungsleden, känd som en av världens bästa vandringsleder, som sträcker sig genom fyra nationalparker i Lapplands fjällvärld.

Boendetips:
STF Abisko Turiststation

STORA SJÖFALLETS NATIONALPARK

Som en del av världsarvet Laponia väntar här en varierad natur med mäktiga fjäll, djupa dalgångar, vattenfall, gammelskog, blockiga högslätter och glaciärer. Det samiska namnet för området är Stuor Muorkke och det betyder ett land mellan två sjöar. Markerna är betesland för samebyarna Sirges och Unna tjerus. Till skillnad från Sarek är Stora Sjöfallet mer lättillgänglig.

Boendetips:
STF Kvikkjokk Fjällstation
STF Ritsem Fjällstuga
STF Saltoluokta Fjällstation
STF Vakkotavare Fjällstuga

SAREK NATIONALPARK

Sveriges största högfjällsområde och en del av världsarvet Laponia är en nationalpark som inte liknar någon annan. Utsikten från toppen av Skierfe, där du blickar ut över Rapadalens vindlande deltalandskap, är magisk. Vandrar du längs Kungsleden mellan Saltoluokta och Kvikkjokk och vill ta en avstickare in i Sarek rekommenderar vi att du bor en natt i Aktse fjällstuga och gör en dagstur in i Sarek.

Boendetips:
STF Aktse Fjällstuga
STF Saltoluokta Fjällstation

TIVEDENS NATIONALPARK

Fotograf: Sven Persson. Bildbyrå: swelo.seFotograf: Sven Persson. Bildbyrå: swelo.se

Mitt emellan Vänern och Vätterns kulturbygder ligger Tivedens Nationalpark som bjuder på trolsk natur och stark vildmarkskänsla. Här kan du vandra bland flyttblock, utforska spännande grottor och bada i vackra vildmarkssjöar. Sammanlagt finns över 3,4 mil markerade leder som erbjuder rundvandringar i varierande svårighetsgrad. Den längsta leden tar dig runt hela sjön Stora Trehörningen

Boendetips:
STF Tivedstorp Vandrarhem

TYRESTA NATIONALPARK

En riktig urskogspärla i utkanten av Stockholm, och en perfekt tillflyktsort för dig som vill få en paus från det urbana stadslivet. Här möts du av knotiga tallar, karga hällar, höga granar och glittrande sjöar. Nationalparken bjuder på 55 km markerade leder i olika längd och svårighetsgrad. Lanans vindskydd är ett smultronställe, intill en fin bäckravin med vindskydd och eldplats alldeles vid vattnet.

Boendetips:
STF Stockholm/Tyresö Vandrarhem

SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Här finns vild och mäktig natur med dramatiska dalar, hisnande rasraviner, strömmande vattendrag och hänförande utsiktsplatser. Området domineras av bokskogar, och är en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Den djupa dalgången vid Skäralid, med sina lodräta klippor är särskilt imponerande. Missa inte heller ett bad i den magiskt vackra Odensjön i Nackarpsdalen.

Boendetips:
STF Skäralid Vandrarhem
STF Röstånga/Villa Söderåsen B&B 

STF Skäralid/ Pensionat Söderåsen